IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са ефектите от междинните избори в САЩ в страната и на пазарите?

САЩ ще овладеят инфлацията по-бързо от еврозоната, смята проф. Димитър Хаджиниколов

16:16 | 10.11.22 г.

Междинните избори в САЩ донякъде засилват несигурността в страната и на пазарите, но каквито и да са крайните резултати, те няма да имат дългосрочни ефекти във вътрешен или външен план. Инфлацията и нейното овладяване, натрупването на дългове и тяхното обслужване ще са основният риск, който може да се отрази и в геополитически план – ще се търси някаква сигурност и намаляване на все по-засилващата се турбуленция на пазарите. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов от катедра "МИО и Бизнес" в УНСС.

"В бъдеще ще има отделяне на САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада от ЕС и Япония по тенденциите при инфлацията. Бяхме свикнали ставащото на едната борса почти автоматично да става и на другите – изглежда ще има вече малки различия в тези тенденции“, посочи той.

Професорът очаква в еврозоната тенденцията да продължи с ускоряване на инфлацията в краткосрочен и средносрочен период. Той смята, че в САЩ инфлацията ще се овладее и намалее поради изключително диференцираната структура във външната търговия и обясни, че еврозоната ще внася все по-скъпо.

Димитър Хаджиниколов поясни, че инфлацията в САЩ, ЕС и Япония се движи в различна степен от няколко фактора – политика на централните банки, по-силно изразено в ЕС субсидиране на декарбонизацията и вноса на по-скъпите горива от САЩ в Европа.

„Европейската идея, че ускорената декарбонизация ще намали инфлацията заради по-слабата нужда от внос на скъпи енергийни ресурси, е реалистична, но не и в краткосрочен план“, смята икономистът.

Той е на мнение, че иновациите в процеса на засилена декарбонизация в момента разрушават класическата автомобилна индустрия и енергетика на Стария континент, които са спасявани от фалити чрез субсидии.

"Този елемент ще се запази и ще се засили. Не знам на какво се надяват, че чрез форсираната декарбонизация да се стигне до бързи антиинфлационни ефекти - това ще стане, не съм против декарбонизацията, но ще стане постепенно", прогнозира проф. Хаджиниколов.

Той заяви, че ЕС изпреварва в усилията си останалата част на света в тази област и предупреди, че декарбонизацията ще предизвика временно намаляване на конкурентните предимства на региона, докато САЩ компенсират това с износа на енергоносители на високи цени.

Ще има ли промени в САЩ във вътрешнополитически и в геополитически план в резултат на изборите? Каква ще е глобалната икономика след агресивното и синхронизирано затягане на паричната политика? Кои са предизвикателствата през бизнеса в САЩ и как ще се отразят те на безработицата?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още