fallback

Нови спънки по пътя на България към Шенген

Нидерландия ще пусне Румъния и Хърватия, но ще блокира България, става ясно след засадение на нидерландското правителство

19:16 | 02.12.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Нидерландия ще блокира пътя на България за Шенген при гласуването през следващата седмица, става ясно от коментар на външния министър Вопке Хупстра, цитиран от Bloomberg. Според него все още е "твърде рано" България да бъде допусната в зоната без вътрешен граничен контрол.

Изказването е направено по време на правителствено заседание на нидерландското правителство в Хага. Гласуването за членството на трите страни в Шенген трябва да бъде взето  на 8 декември на заседание на Съвета по правосъдие и вътрешен ред.

 Euractiv съобщи в края на ноември, че Австрия ще подкрепи влизането на Хърватия в Шенген, но не и на България и Румъния.

След среща на 1 декември няма нито една страна, която да е против влизането на Хърватия в Шенген, допълват хърватски медии. Според тях Франция лобира силно за членството на Румъния.

Междувременно подкрепата за членството в Шенген в България започва да се стопява, сочи проучване на "Отворено общество", цитирано от Bloomberg. През 2011 година "за" са 67% от анкетираните, а само 6% - против. През 2022 година процентът на подкрепящите се свива до 42%, а противниците са вече 34% от анкетираните.

Румъния и България чакат повече от десетилетие да бъдат приети в Шенгенската зона, като и Европейската комисия, и Европейския парламент препоръчва страните да влязат в споразумението. Досега двете държави се движеха в пакет и според всички оценки изпълняват всички технически изисквания за членство от 2011 година. Малко вероятно е те да бъдат разделени, защото границата между тях никога не е била разглеждана като външна за Шенген. Въвеждането на нужния механизъм за граничен контрол и шенгенските правила може да отнеме и години.

Нидерландия се противопоставяше на влизането на двете държави, цитирайки проблеми с организираната престъпност и върховенството на закона като мотив да ги подкрепи.

Шенгенско пространство включва 26 държав, като България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са извън него, но влизат държави, които не са членове на ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 02.12.22 г.
fallback
Още от Политика виж още