IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли скоро отново да бъде повдигнат въпросът за членството на България в Шенген?

Трябва да има реални действия, а не само заявки по отношение на корупцията и съдебната система, смята Весела Чернева

21:57 | 09.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Възможно е отказът за прием на България в Шенгенското пространство да засили антиевропейските настроения, особено ако политиците решат да минат по лесния път и да обясняват, че Брюксел ни е виновен и че ще наложим вето. Това каза Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира отказа на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи да одобри предложението България да се присъедини към Шенген.

По думите на Чернева това би било голяма грешка, тъй като ако България тръгне по този път, много лесно може да се озове в ролята на Унгария.

„Унгарският модел на "ветокрация" е да се налага вето на други политики на ЕС, за да постигнеш своето, въпреки че очевидно имаш проблеми с върховенството на закона. Това ще бъде за сметка на българските граждани“, каза Чернева. По думите ѝ поведението на Унгария я поставя в изолация и я превръща "в препятствие по пътя на важните европейски решения".

Според Чернева въпросът с приемането на страната ни в Шенген може отново да бъде поставен, когато има достатъчно доказателства за тенденциите в България по отношение на върховенството на закона и корупцията. Тя смята, че по време на шведското председателство на Съвета на Европа, което приключва в края на юни, това е малко вероятно, като шансовете са такава стъпка да бъде предприета във втората половина на 2023 г.

„И за България, и за Румъния, критиките на Австрия по отношение на опазването на границите и справянето с бежанците, ще изискват някакъв период, за да се види как изглежда тази тенденция“, каза гостът.

Критиките на Нидерландия към България обаче са свързани с „това какво правителство ще имаме, кога и какъв реформистки ред ще има то“. Нидерландският парламент трябва да има „достатъчно основание да смята, че за пръв път от 2011 г. насам, има дълъг период, поне една година, в който България има правителство, което иска да реформира съдебната система“. 

"Реформите в съдебната система са заявената воля на голямото мнозинство от българските политически партии. Така че да видим какво правителство ще има и дали ще успее да вкара този пакет, който отнема и полубожествената фигура на главния прокурор. Ще има кой да го разследва. Това е голяма промяна. Неговата недосегаемост ще бъде прекратена. Започвайки от там как цялата ни система може да преследва висши политици и магистрати за корупция - това е всъщност това, което в момента не се случва", коментира събеседникът.

„Трябва да има реални действия, а не само заявки“, категорична бе Чернева. „Става дума за качеството на институциите в България. Това не учудва българина. Всички ние се възмущаваме от корупцията, от институции, които отвътре са превзети. Това не е някаква новина, а просто Нидерландия открито се обявява против това", каза още гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още