IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илва Йохансон: Путин печели от отказа за приемане на България и Румъния в Шенген

Двете страни са демонстрирали строг граничен контрол през последните години, изтъква ръководителят на ЕНП Манфред Вебер

21:45 | 13.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският парламент обсъди в понеделник вечерта отказа на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи за приемането на България и Румъния в Шенген, след като Австрия и Нидерландия отказаха да подкрепят стремежите на двете страни. Всички евродепутати, които взеха думата, осъдиха решението, съобщава Europa Libera Romania.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че Румъния и България са нужни на Шенгенското пространство, като цялата европейска общност е изгубила с вота от миналата седмица.

„Имаше само един победител и той живее в Кремъл“, изтъкна Йохансон, която смята, че гласуването е позволило на Русия да разбие единството в ЕС.

Ръководителят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер изтъкна, че вотът е бил грешка, тъй кат и България, и Румъния са демонстрирали строг граничен контрол през последните години.

„Трябва да признаем, че Румъния има изключителни постижения по отношение на мигрантите“, подчерта Вебер.

Австрийският евродепутат от партията на „Зелените“ Моника Вана изрази своята солидарност към Румъния и България, като показа, че "не разбира това вето".

„Направени са независими оценки, които казват, че Румъния и България са перфектно подготвени да влязат в Шенген. Това е несправедливо, незаконно и противоконституционно решение. Не можем да толерираме подобно нещо“, подчерта още португалският евродепутат Пауло Рангел.

Евродепутатът Дан Ника подчерта, че Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи поднесе един срамен момент за Европа и че отговорът трябва да бъде европейски, докато румънският евродепутат Зигфрид Мурешан заяви, че позиционирането на Австрия е несправедливо. „Моля да отхвърлите популизма и да използвате обективни аргументи. Румъния не е източникът на миграция“, призова Мурешан.

Бившият премиер на северната ни съседка Дачиан Чолош поиска присъединяването на Румъния да попадне в дневния ред на Европейския съвет тази седмица, защото „сме изправени пред цинично вето, незаконна практика, която поставя под въпрос доверието в ЕС“ и затова ръководителите на държавата и правителството трябва да намерят решение възможно най-скоро.

Родният евродепутат Емил Радев посочи, че българските граничари са защитили границата на България с цената на живота си, докато проф. Иво Христов заяви, че евроскептиците в България и Румъния са получили подарък от Австрия и Нидерландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още