IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето върху разпоредби от Изборния кодекс

Радев връща за ново обсъждане промени, свързани с начина на гласуване и отчитане на изборните резултати

14:01 | 14.12.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от Народното събрание на 2 декември.

Държавният глава атакува основно част от приетите промени, които се отнасят до начина на гласуване и отчитане на изборните резултати.

В мотивите се посочва, че стабилността на правната уредба и последователното законово регулиране са сред признаците на правовата държава. Законодателната целесъобразност може и следва да бъде упражнявана само в конституционно установените граници, с които приетият Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс (ЗИД на ИК) се явява несъвместим, тъй като не гарантира равенството на избирателите пред закона, тайната на техния вот и оптималното организиране на изборния процес зад граница.

В мотивите си президентът посочва, че преобладаващата част от разпоредбите, относими към машинното гласуване и по-конкретно § 7-10, § 12-14, § 21-35, § 37-42, § 44-53, не покриват конституционните стандарти за равенство и запазване в тайна на вота. При последните изменения на Изборния кодекс законодателят не изпълнява правомощията си да нормира правно изборните отношения, така че те да са в съответствие с принципите на Основния закон. 

Стои въпросът защо със ЗИД на ИК е предприето смесване на гласуването с хартия или с машина в изборна секция, посочва Радев и допълва в мотивите си, че липсата на обективен критерий като мащаб за справедливост на практика отменя забраната за произвол, която е част от принципа за равенството и материалноправен компонент от съдържанието на правовата държава.

Приетите промени според Радев допускат гласуване по предпочитание с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване и създават предпоставка за неравно третиране, без законодателят да е създал критерий, на който трябва да отговарят всички избиратели от секцията.

Законодателят е задължен да определи такъв начин за гласуване, който да третира еднакво гласуването с машина и с хартиена бюлетина и във всички случаи - при гарантиране тайната на вота. Въвеждайки с § 7 от приетия закон алтернативно и двата начина на гласуване в рамките на една и съща секция, законодателят не действа в пределите на законодателната целесъобразност, а създава условия тайната на вота да бъде нарушавана, пише още в мотивите на държавния глава.

С пълния текст на мотивите може да се запознаете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още