fallback

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство

Президентът се е спрял на БСП в търсене на голям шанс за съставяне на редовно работещо правителство с ясен политически фокус

10:16 | 16.01.23 г.

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Папката взе председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова.

Държавният глава заяви, че се е спрял на БСП в търсене на голям шанс за съставяне на редовно работещо правителство с ясна политическа отговорност.

По думите на Радев във времена на силно политическо противопоставяне БСП е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии и е показала, че може да прави компромиси, да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти.

"Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство", допълни Румен Радев, пожелавайки успех на партията.

"Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство“, заяви Корнелия Нинова. Тя добави, че партията е доказала в предишни опити, че може да разговаря разумно и спокойно с другите парламентарни партии с отговорност към националния интерес.

„Ще продължим да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е необходим на страната ни", каза Нинова при президента.

„Мислим, че все още има шанс за съставяне на правителство. Трудно ще бъде, но не е невъзможно. Трябва да опитаме“, каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като взе от президентът папката с третия мандат.

Нинова посочи, че ще направят всичко необходимо за реализиране на третия мандат.

И обяви, че от левицата имат план за действие в няколко стъпки. Тази седмицаще бъде свикан Националният съвет на партията, ще търсят мандат за разговори с всички парламентарно представени партии. Ще поканят на лидерска среща председателите на другите партии, „за да се изясним искаме ли да има правителство, или се играят игрички и се прехвърля горещият картоф с цел да не се понесе отговорност за предсрочни избори", заяви лидерът на БСП.

По думите ѝ от тази среща зависят и следващите стъпки. „Ако постигнем съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство“, допълни Нинова.

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание, не бяха реализирани. 

Първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големина парламентарна група, тази на „Продължаваме промяната“. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година.  Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство. Документът бе отхвърлен от Народното събрание и Денков върна празна папка на президента на 9 януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 16.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още