IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия най-накрая се реши да даде танкове "Леопард" на Украйна*

Киев може да получи 100-на танка от европейските съюзници

20:12 | 24.01.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След месеци на дискусии германското правителство най-накрая е взело решение да отпусне танкове "Леопард" 2А6 за Украйна, съобщава германското издание Spiegel. Според негови източници става въпрос поне за една рота, или 14 броя според стандартите на НАТО.

По информация на Bloomberg Берлин ще даде разрешение на Полша да достави своите "Леопарди"-и на Киев. Преди седмица полският президент Анджей Дуда обеща рота танкове за Украйна по време на посещение в Лвов. Вероятно официалното разрешение ще дойде на 25 януари.

Около Варшава обаче има коалиция от още поне 12 държави, които също имат желание да доставят танкове за Украйна. Според източници на ABC страната може да получи около 100-на танка. Официално Финландия потвърди своето желание. Това стана по време на днешната (24 януари) визита на финландския президент Саули Нийнистьо в Киев. Той разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски и двамата дадоха пресконференция след срещата си.

Първи доставка на танкове заявиха британците - 14 броя Challenge 2. 

Американска подкрепа

Администрацията на американския президент Джо Байдън се очаква да обяви също, че ще изпрати бойни танкове M1 Abrams за Украйна. Това съобщават запознати източници на Bloomberg. Това ще представлява обрат в позицията на Вашингтон, като според информацията обявлението може да бъде направено още в сряда.

Досега от Вашингтон настояваха, че танковете няма да са от полза на Украйна, защото изискват специално гориво, твърде тежки са и изискват прекомерна поддръжка и обучение на персонала.

„Танкът Abrams е много сложно оборудване“, коментира заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал миналата седмица. „Скъпо е, трудно е за обучение. Има самолетен двигател. Мисля, че е около три галона на миля самолетно гориво. Не е най-лесната система за поддръжка“, допълни той.

Киев има още един вероятен източник на танкове - Франция и техния Leclerc. Френският президент Еманюел Макрон също коментира преди дни, че се водят дискусии по темата.

На 20 януари министрите на отбраната на НАТО се събраха на среща в германската база "Рамщайн" и въпреки силното обръщение на украинския президент Володимир Зеленски преди разговорите, не стигнаха до консенсус да доставят ли тежкото въоръжение на Украйна или не.

В интервю за ARD Зеленски остро критикува създалата се ситуация и поиска ясна позиция от страна на Германия дали ще даде танкове "Леопард", необходими на украинската армия за деокупиране на превзетите от Русия територии.

*Информацията е актуализирана към 21:19 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 9
andy
преди 1 година
До: ИмпeраторътДа им изпратим чертежите на нашите Факи16. Руснаците ще умрат от смях така Украйна ще победи. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 11
andy
преди 1 година
Няма значение какви танкове ще изпратите, всички те горят еднакво добре! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 24
aldy
преди 1 година
Изходът от конфликта в Украйна е ясен - пише турският ежедневник Sabah. САЩ и съюзниците повтарят същите грешки, както в Ирак, Афганистан, Либия и Сирия и ги чака поредното поражение, като резултат на своята идеологическа обсесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 27
aldy
преди 1 година
Глупавите рашани допуснаха обединението на двете Германии. Не са разбрали, че вълкът козината си мени, но нрава си не. ООН беше създадена за да не се допусне отново нацизъм. Сега целият ЕС е в пълен комплект на Хитлеристката коалиция. И ФРГ е в нато. Затова "никой не вижда нацисти" в Бандероландия. А Киевски съд отмени решение на Нюрнбергския трибунал за СС дивизията "Галичина". Значи без бой няма да се размине. И това е ясно на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
Малко са. Добрите новини са отделените американски гущери за обучение на украински пилоти. Да се надяваме до няколко месеца да видим Ф16 в Украйна :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 18
SnaGi
преди 1 година
Опа с нетърпение очакам битките между Т72B3, T80, T90 както и Корнет срещу западните танкове. Да видим сега, кой по добри танкове прави. Усещам, че ще има оправдания: Ама то Не добре обучени екипажи ги управляваха :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ай,,ай, что случилась? Сейчас ептен ще пръснат ни жопите! Нам пиздец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 34
zelka007
преди 1 година
Идат ... !! ... Чебyрашки , са фащате ли що се напъват в Запорожието и Бахмут крадците на съдомиялни и перални ?! Кат за предпоследно ... !! ... Пред украинската армия отпада последното препятствие за водене на маневрени битки . Квото имаха като предимство рассияните , утече ... Доставките на танкове няма да са еднократни , а ще продължат и през 2024 . Писах , и пак ще напиша !! Нечестивият занулен детеубиец събуди европейският военно-промишлен комплекс от зимен сън ... :))) ... Да ви е честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 12
bigi
преди 1 година
100 танка за Украйна? Че това е със 100 танка повече от наличните руски. :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още