IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Клевърли: Лондон все още иска Украйна да получи германските танкове

Британският външен министър ще продължи да преговаря със съюзниците на Великобритания относно предоставянето на военна помощ за Киев

18:25 | 22.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Британският външен министър Джеймс Клевърли. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският външен министър Джеймс Клевърли. Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания все още иска международно споразумение за снабдяване на Украйна с произведените в Германия танкове, от които Киев твърди, че се нуждае в борбата си срещу Русия, но чието предаване изисква съгласието на Германия, заяви британският външен министър Джеймс Клевърли, цитиран от CNBC.

Западните съюзници обещаха милиарди долари в оръжия за Украйна миналата седмица, въпреки че не успяха да убедят Германия да вдигне ветото върху предоставянето на бойни танкове Leopard 2, които тя е продала на редица държави от НАТО, но чиито доставки за Украйна изискват одобрението на Берлин.

Военните експерти изтъкват, че танковете са особено подходящи за отбраната на Украйна.

„Разбира се, бих искал да видя украинците оборудвани с неща като Leopard 2, както и с артилерийските системи, предоставени от нас и от други страни“, заяви Клевърли в интервю за Sky News. „Ще продължа да водя тези разговори с нашите съюзници и приятели от НАТО, за да улесня предоставянето на най-доброто военно оборудване на Украйна, за да им помогна да се защитят срещу тази брутална инвазия“, добавя той.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова съюзниците на среща в петък да направят повече в подкрепа на Украйна. Засега не е взето решение за доставка на танковете Leopard 2, въпреки че бяха дадени обещания за осигуряване големи количества други оръжия, споделят служители.

Социалдемократическата партия на германския канцлер Олаф Шолц традиционно е скептично настроена към военни намеси и не иска да рискува по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна.

Говорител на Кремъл заяви в петък, че западните страни, доставящи допълнителни танкове на Украйна, няма да променят хода на конфликта и че ще задълбочат проблемите на украинския народ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 22.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Германия като причинител на ВСВ въобще няма право на никаква армия. А те я вкараха в натото, напук на условията за обединението на Германия. Руснаците наивно повярваха на ЛГБТ-лъжците и сега ще им излезе през носа. Танковете пак ще стигнат Берлин, но защо са тези излишни жертви? А и от Юропата може да не остане нищо, за Берлин си мълча. На някой 15 хиляди ядрени глави им се видят малко. Ама това не е бенгалски огън, бе умници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: ratten... с десен волан са ... :))) ... тегаво е за маневриране ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
какво им е на английските?да вземат от тях да им доставят, като е толко голям зора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още