IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция подновиха призивите за обединена Европа

Бъдещето на Стария континент се преки на „френско-германския локомотив“, изтъкна канцлерът Олаф Шолц

15:35 | 22.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.

Германия и Франция подновиха призивите за по-тясно сътрудничество на страните в рамките на Европа, за да се противопоставят на империалистическите амбиции на руския президент Владимир Путин и да укрепят демократичните ценности, които са в основата на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж в неделя, за да отбележат 60-ата годишнина от подписването на Елисейския договор, който има за цел да запечата следвоенните отношения между двете страни.

Сега двамата лидери на най-големите икономики на Стария континент трябва се ориентират сред ефектите, които инвазията на Путин в Украйна оказва върху енергийната сигурност, социалната стабилност и икономиката на Европа. Париж и Берлин представляват ядрото на ЕС, който се стреми да реформира икономика, която вече не може да разчита на евтините руски енергоносители.

„Днес ние се стремим рамо до рамо да укрепим суверенитета на Европа“, изтъква Шолц по време на реч в Сорбоната. „Вече не става дума за избягване на война в нашия съюз, а за запазване и защита на нашия европейски мир и на нашите ценности срещу центробежните сили в нашия съюз, но преди всичко срещу външни заплахи“, добавя германският канцлер.

Трансатлантически връзки

Очаква се Макрон и Шолц да обсъдят как ЕС трябва да отговори на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента Джо Байдън, който включва около 500 млрд. долара нови разходи и данъчни облекчения. ЕС твърди, че законът, приет през август 2022 г., несправедливо субсидира американски компании и заплашва да подаде жалба до Световната търговска организация (СТО).

Германия и Франция призоваха САЩ да коригират закона, за да дадат на европейските компании повече гъвкавост да се възползват от предлаганите субсидии. Но властите в ЕС са скептични, че Вашингтон би направил някакви отстъпки в плана и вече търсят начини за защита на европейските индустрии.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел следващия месец, за да обсъдят отговор на IRA, който вероятно ще включва предоставяне на повече свобода на държавите членки да инвестират в собствените си компании. Те също така ще обсъдят обхвата на мерките, и което е по-важно, дали тези мерки ще включват финансиране.

Макрон и Шолц ще обсъдят и войната на Русия в Украйна и ще призоват съюзниците да останат единни пред лицето на икономическите ефекти, които вълнуват Европа.

„Бъдещето, също както миналото, почива на сътрудничеството между нашите две страни, които са локомотив на обединена Европа“, изтъкна Шолц по време на церемонията в Париж. Той окачестви „френско-германския мотор“ като „машина за компромиси“, която позволява „споровете и различните интереси да се трансформират в съгласувани действия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 22.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още