IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не на зависимостта: Speed dating* на Олаф Шолц в Азия

Канцлерът на Германия заминава на обиколка в Азия, а целта е да се намали икономическата зависимост на Берлин от Китай  

13:14 | 12.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Шолц тръгва на азиатската си визита. Снимка: bundeskalnzer.de
Шолц тръгва на азиатската си визита. Снимка: bundeskalnzer.de

Обикновено на Азиатско-тихоокеанската конференция (APK) на германския бизнес винаги присъства федералният министър на икономиката, но тази година за радост на председателя на APK и главен изпълнителен директор на Siemens Роланд Буш канцлерът също се появи. С участието си в 17-ата конференция на APK на 13 и 14 ноември в Сингапур Олаф Шолц иска да подчертае колко важен е за него Индо-тихоокеанският регион като най-динамичната икономическа зона в света. Заедно с министъра на икономиката Роберт Хабек, който също ще присъства в Сингапур, Шолц иска да помогне политически за по-нататъшно разширяване на отношенията с азиатските страни и за разширяване на каналите за доставки на Германия като страна износител.

Преди отпътуването на канцлера тази събота от правителствените среди в Берлин прозвучаха мнения, че на икономическата конференция германското правителство ще работи за налагането на външнотърговски цели като отворени пазари, лоялна конкуренция и основан на правила международен ред срещу автократични държави, обобщава WirtschaftsWoche.

Не на зависимостта

Зависимостта на Германия от руския газ и спорът за участието на китайски държавни фирми в местни високотехнологични и критични инфраструктурни компании предизвикаха широк дебат за това как по-бързо да се диверсифицират икономическите връзки на Германия. 

„Става дума за по-широко позициониране, разпределяне на рисковете, развиване на собствените ни силни страни и по този начин за по-голяма устойчивост и политическа свобода на действие", подчерта Хабек. „Това е ясната ориентация на външнотърговската ни политика".

 Световната търговия: приказката за зависимостта на Германия от Китай

Освен конференцията в Сингапур ще се провеждат и разговори с огромния държавен инвестиционен фонд на града. Германия иска да се впише пред големите международни представители на капитала като място за инвестиции в устойчиви енергии. В коалиционното споразумение беше изрично договорено, че преобразуването на икономиката ще бъде съпроводено с държавна помощ за започване на дейност - но лъвският пай ще трябва да дойде от частни инвеститори. Наред с другото, срещата с държавния инвестиционен фонд ще служи и за тази цел.

Работна ръка от Виетнам

Пътуването на Шолц в Азия включва и престой във Виетнам, където той ще пристигне в неделя. Срещата е обявена по протокол като еднодневно „работно посещение" и служи за продължаване на стратегическото партньорство, което съществува от 2011 г. насам.  Акцентът на срещата с министър-председателя Фам Мин Чин и многобройни икономически представители и длъжностни лица от Социалистическа република Виетнам ще бъде поставен върху текущите икономически проекти, особено в областта на инфраструктурата, медицината и търговията. Шолц и държавният секретар по икономическите въпроси Франциска Брантнер ще са придружавани от ръководители на дванадесет германски компании, включително представител на пристанището в Хамбург.

Въпреки това фактът, че Виетнам се въздържа при осъждането на военната политика на Русия от страна на ООН, се оценява в Берлин като неблагоприятен. Като братска социалистическа страна Виетнам е тясно свързан с бившата ГДР и все още поддържа контакти с руската политика. Сега обаче фокусът ще е върху практическите въпроси - например предстои да бъдат подписани декларации за намерения относно политиката в областта на климата и енергийния преход. Виетнам се интересува и от споразумение за обучение и наемане на виетнамска работна ръка и квалифицирани работници.

Путин няма да дойде за срещата на Г-20

Третата и последна спирка на канцлера в политическите срещи в Азия ще бъде срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали на 15 и 16 ноември. На най-вълнуващия въпрос вече бе отговорено предварително: Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха, въпреки че Русия традиционно е част от кръга на големите играчи. В Москва обаче беше обявено, че руският външен министър Сергей Лавров ще пътува до Бали вместо Путин. Украинският президент Володимир Зеленски ще присъства за първи път, но само чрез видеовръзка. Зеленски обаче ще бъде свързан по време на консултациите на правителствените ръководители, като според берлинските правителствени кръгове това е „все едно да седи на масата". 

За двудневната среща на върха на Г-20 са планирани три фокуса. Първата е посветена на цифровата трансформация, а втората - на глобалната продоволствена сигурност и устойчивите енергийни доставки. В този момент ще бъде обсъден и въпросът как най-могъщите държави в света ще реагират на руската агресивна война. В заключителната декларация западните държави искат да напомнят, че това е причината за експлозията на цените на енергията, недостига на зърно и инфлацията. Освен Русия обаче Китай и Индия вероятно ще са на друго мнение. Според правителствени кръгове от Берлин най-трудните дебати се очакват в този момент.  Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: bundeskalnzer.de Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: bundeskalnzer.de

Опасения от нова пандемия

И накрая, третият фокус на работата е свързан с глобалната здравна архитектура. Акцентът тук е върху готовността за следващата пандемия. Целта на Женевското споразумение на Световната здравна организация (СЗО), според която делът на ваксинираните в световен мащаб трябва да бъде 60%, далеч не е постигната; в някои страни се отчитат само едноцифрени проценти. Възниква обаче и въпросът доколко ваксинацията помага срещу постоянно мутиращ вирус. Дебатът за патентната защита на ваксините също може да избухне отново. Като цяло западните дипломати се оплакват, че поляризацията в резултат на войната в Украйна ще се отрази и на климата за разговори на срещата на върха. Не може да се каже със сигурност дали 20-те големи държави или 19-те големи държави без Русия ще успеят да се споразумеят за обща заключителна декларация. Този път обаче по-важни от обикновено са многобройните двустранни разговори между държавните и правителствените ръководители в кулоарите на срещата на върха. Западът иска да предотврати по-нататъшно формиране на блокове; особено големите развиващи се страни като домакина Индонезия трябва да бъдат привлечени на страната на западната общност като държави, основани на правила.

В края на срещата на върха канцлерът Шолц ще демонстрира добрата си воля към домакините. Германският правителствен ръководител обеща да участва в символична акция по засаждане на мангрова гора. 

*Speed dating – бързи срещи, събития които се организират обикновено с цел запознанства  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още