IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц и Макрон замазаха разногласията с усмивки и ръкостискане

След разговора на двамата лидери нямаше пресконференция, което е необичайно

23:25 | 27.10.22 г.
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) посреща германския канцлер Олаф Шолц (вдясно) преди работния им обяд в Париж. Снимка: EPA/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) посреща германския канцлер Олаф Шолц (вдясно) преди работния им обяд в Париж. Снимка: EPA/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се срещнаха в Париж с усмивки и ръкостискане, но не отговориха на въпроси за буксуващите им отношения, докато се отправяха към „Елисейския дворец“, предава Ройтерс.

Шолц пристигна във френската столица за набързо организиран работен обяд, за да намерят допирни точки с Макрон, след като френският лидер отложи съвместно заседание на правителствата на двете страни заради различия, включително по енергийната политика и отбраната, както съобщиха тогава запознати източници.

След разговорите Шолц заяви, че двамата лидери са провели „много добър и важен разговор“, включващ енергийните доставки за Европа, растящите цени и съвместните проекти в областта на отбраната.

„Германия и Франция са заедно и отговарят заедно на предизвикателствата“, коментира той в публикация в Twitter.

„Елисейският дворец“ публикува комюнике, в което отбелязва, че двамата лидери са „възобновили ангажимента си към принципите на солидарност между двете страни и на европейско ниво“ и са обсъдили „начини за стъпки напред в съвместния суверенен дневен ред“.

След разговорите нямаше пресконференция, което е необичайно.

Малко преди пристигането на Шолц говорителят на френското правителство Оливие Веран омаловажи противоречията, като заяви, че лидерите на Франция и Германия винаги са успявали да преодолеят различия, които възникват от време навреме.

„Днешната среща показва, че това приятелство остава живо“, допълни Веран.

Откакто дойде на власт през 2017 г., Макрон е инструктирал френските ръководители никога да не критикуват Германия публично и да разрешават разногласията при закрити врата, разкриха източници на френското правителство.

Но темите, по които Франция и Германия – двете най-богати и влиятелни страни членки на ЕС, са на различни мнения растат – от отбранителната стратегия на блока до реакцията му на енергийната криза, отношенията с Китай и дори фискалната политика.

Това накара френските ръководители да помислят как да бъдат „по-твърди“ с Берлин, кулминацията на което беше миналата седмица с безпрецедентната отмяна на ритуалното заседание на френския и германския кабинет, подчертаваща притесненията на френския президент.

Берлин посочи като причина логистични затруднения и омаловажи разногласията.

След обяда германски представители заявиха, че прекараните от двамата лидери три часа и 20 минути са били „много конструктивен и ориентиран в бъдещето разговор“ и допълниха, че двамата се разбират по-добре, отколкото съобщават медиите.

Но не е ясно дали е постигнат напредък по въпроси, по които двете страни имат противоречия, включително дали да бъде наложен таван на цените на газа в отговор на войната на Русия в Украйна или германските субсидии за индустрията и домакинствата.

Разногласията влияят и на плановете на Европа да създаде ново поколение изтребители, на проектите за газопроводи в ЕС и на германските планове да бъде разрешено на Китай да инвестира в пристанищата на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още