fallback

Володимир Зеленски: Готвим се за кратка война и победа

Китай винаги са спазвали ангажиментите си, надявам се Пекин да запази своето прагматично отношение, каза украинският държавен глава

12:26 | 20.02.23 г. 15

"Готвим се за кратка война и за нашата победа - колкото по-бързо, толкова по-малко жертви ще има", каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за италианския Corriere de la Sera в отговор на коментар, че Русия сменя тактиката и се готви за дълготраен конфликт.

Украинският държавен глава припомня, че конфликтът е бил замразен през 2014 година и руският президент Владимир Путин е използвал годините и буксуването на Минските споразумения, за да се подготви за войната днес.

Почти година от началото на инвазията Зеленски смята, че украинските военни са по-силни и Русия няма да успее да превземе страната. Това се случва и благодарение на оръжията и системите за противовъздушна отбрана от Запада, включително и от Италия, с което украинците защитават страната си и обектите от критична инфраструктура.

Зеленски коментира предупрежденията на САЩ, че Китай обмисля предоставянето на оръжие за Русия. "Надявам се Пекин да запази своето прагматично отношение, защото в противен случай рискуваме Трета световна война. Мисля, че те го осъзнават добре", каза той. Украинският лидер отбеляза, че до момента на бойното поле не са засичали китайско оръжие и допълни, че Китай винаги е спазвал ангажиментите си по всички споразумения.

"Нашите отношения с Китай винаги са били отлични, имаме силни икономически отношения от много години и е в интерес на всички те да не се променят. Глобалното предизвикателство е да се предотврати всеки риск от ядрен конфликт", допълни той.

По повод коментарите на френския президент Еманюел Макрон, че Русия трябва да бъде победена, но не и "смазана", а диалогът с Путин - да продължи, Зеленски смята, че това е "загуба на време". "Стигнах до заключението, че не можем да променим позициите на Русия - ако те са решили да се изолират и мечтаят за възстановяването на старата съветска империя, ние нищо не можем да направим. Тяхна работа е дали искат да си сътрудничат, или не със света на базата на взаимно уважение", категоричен е той.

Европа е приоритет за Украйна след войната, коментира още Володимир Зеленски, отбелязвайки, че страната му ще трябва да промени и стратегията си за европейските пазари. "Например да изнасяме не пшеница, а вече брашно", коментира той и допълва, че Украйна работи за затвърждаване на лидерски позиции по отношение на производството на дронове, информационни и комуникационни технологии, чието развитие до голяма степен е насърчено от войната.

Обстрелът на енергийните съоръжения пък променя концепцията за развитието на енергетиката и Украйна ще се насочи към възобновяемите енергийни източници, методи за съхранение на енергия и т.н.

На 21 февруари се очаква посещението на премиера на Италия Джорджа Мелони в Киев. Тя разговаря с Володимир Зеленски по време на визитата му в Брюксел в началото на февруари. Мелони е изправена пред критики в управляващата коалиция относно позициите си за Украйна. Но в Брюксел тя потвърди, че страната ѝ ще изпрати системите за противовъздушна отбрана Stamp-T на Киев.

Също във вторник и Владимир Путин ще има своята изява пред руската Дума, в която ще уведоми депутатите за състоянието на федерацията.

Междувременно американският президент Джо Байдън изненадващо пристигна в Киев на 20 февруари. Това се случва четири дни преди годишнината от началото на пълномащабната война в Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 20.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още