fallback

Русия натиска членове на ООН да гласуват срещу резолюция за войната в Украйна

В Киев също виждат натиск да бъде прието предложението за "земи в замяна на мир"

19:45 | 22.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Русия натиска членове на ООН да не подкрепят резолюция срещу войната, предложена от Украйна, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници.Киев поиска обсъждане на мирния план, предложен от президента Володимир Зеленски, и приемане на резолюция по повод годишнина от началото на войната.

Първата резолюция, която осъди началото на военните действия в Украйна, беше одобрена с много голямо мнозинство - 3/4 от членовете на организацията гласуваха "за". Против бяха само пет държави - Русия, Беларус, Еритрея, Северна Корея и Сирия.

В черновата на новата резолюция е записано, че Русия трябва да изтегли войските си от Украйна и призовава за спиране на военните действия. Целта е да бъде постигнат "възможно най-скоро всеобхватен, справедлив и траен мир". Надяваме се на голяма подкрепа, коментира преди дни постоянният представител на ЕС в организацията Олоф Скоог. "Не става въпрос само за случая с Украйна, а за уважението на независимостта, суверенитета и териториалната цяласт на всяка страна", коментира още той.

Прекратяването на военните действия без ясна инициатива за мирни преговори, които да доведат до решаване на кризата, не са дългосрочно решение, е написал постоянният представител на Русия Василий Небензя в писмо до членове на ООН, до което достъп има Ройтерс.

Той призовава държавите да гласуват против резолюцията, ако текстовете в нея останат "небалансирани" или "антируски".

В мирния план на Украйна се пердвижда изтеглянето на руските военни от страната и възстановяване на международно признатите ѝ граници. И украинският президент Володимир Зеленски коментира нееднократно, че това не подлежи на преговори.

Преди дни Китай създаде интрига около предстоящото в четвъртък (23 февруари) заседание, коментирайки, че има свой мирен план. Във вторник (21 февруари) обаче се оказа, че става въпрос за недоразумение - на срещата китайският представител Джан Дзюн ще прочете позиция за войната в Украйна.

"Продължаваме да настояваме за спазването на суверенитета и териториалната цялост на всички страни", коменитра Джан и допълва, че Китай призовава за мир, диалог и мирно споразумение.

Земя в замяна на мир ще доведе до вътрешна дестабилизация, смята ръководителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексей Данилов в своя позиция в "Украинская правда". Според него това е единственото спасение за Русия и режима на Владимир Путин.

Данилов очаква предложението на Русия да включва Киев да се откаже от Донецка и Луганска област, както и от Крим, който беше анексиран през 2014 година. Кремъл разчита на умората на украинците и Запада, на икономическа криза и нуждата от руските ресурси, за да изтощи съпротивата на Киев.

Москва вече работи активно, за да представи позицията си като най-доброто решение за Запада, коментира още Данилов. Част от пропагандата е, че хората, живеещи в тези региони са сепаратисти. Но позицията на властите е, че тези региони са част от Украйна и ще останат такива.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 22.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още