IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия плаща все по-висока цена за атаките над Бахмут

Ожесточените боеве около града в Донбас продължават. Украинците са си възвърнали известна свобода на действие

14:07 | 06.03.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Защитници на Бахмут. Снимка: EPA/GEORGE IVANCHENKO
Защитници на Бахмут. Снимка: EPA/GEORGE IVANCHENKO

Украинските защитници в Бахмут се сражават денонощно срещу руското нападение и постоянните бомбардировки. „Всеки час е ад" - така обобщи ситуацията в събота командир на Националната гвардия. Въпреки че руснаците са напреднали донякъде в някои участъци в северната и източната част на града, украинците очевидно са успели да стабилизират фронта до известна степен.

Според руски военни анализатори от „Рыбарь" те дори са започнали малки контраатаки западно от Бахмут. Целта им е да запазят отворени за доставки и евакуация пътищата на запад, които за кратко бяха почти напълно прекъснати в петък. Украинците са успели да постигнат това благодарение на набързо изпратените в региона подкрепления, въпреки че пътищата са под руски обстрел. Според Института за изследване на войната острата опасност от обкръжаване засега е предотвратена.

Въпреки че генералният щаб в Киев отрича възможността за изтегляне от Бахмут, то вече може да е в ход, поне частично. Украинците обаче вече имат малко повече пространство за маневриране при вземането на решение колко дълго искат да задържат града, пише в свой анализ германският Handelsblatt. 

Целта е ясна: те искат да накарат руснаците да се изправят срещу отбранителните си позиции възможно най-дълго, за да отслабят врага в следващата фаза на войната. Това е стратегия, която Киев използва и в други участъци на фронта в Донбас, например в Вухледар.

Хиляди загинали

Дори и руснаците да можеха да превземат Бахмут скоро, ясно е, че цената за това е невъобразимо висока. Няма официални данни за жертвите нито от страна на Киев, нито от тази на Москва, но дори за украинците боевете са били кървави. Наблюдателите предполагат, че в особено тежките дни на сраженията в началото на годината въоръжените им сили са регистрирали до 500 убити и ранени в града.

Руснаците имат предимството на превъзхождаща артилерия и войски. Въпреки това украинците едва ли биха удържали града толкова дълго, ако не разполагаха с добре развити позиции. Затова и настъплението на редовните руски войски и бойците на Вагнер е бавно и изпълнено със загуби.  

Значение имат не само вече седемте месеца, през които бушува битката за Бахмут. Руснаците вече преживяваха катастрофа през май миналата година, когато попаднаха в засада при опит да преминат река Донец и загубиха десетки превозни средства и няколкостотин души. В самия Бахмут, по американски оценки, само до началото на годината са били убити 4100 бойци на „Вагнер“, а 10 хил. са били ранени.

В изчисленията на основателя на „Вагнер" Евгений Пригожин животът на собствените му хора не играе никаква роля. Като попълва редиците си с осъдени, военният предприемач безмилостно ги използва като пушечно месо, за да извлече политически и икономически ползи от превземането на Бахмут. Не може да се провери дали нападателите наистина са дали седем пъти повече жертви от защитниците, както твърди Украйна. Но това, че те са значително повече, се смята за основен закон на всяка война.

Украинските войници многократно съобщават с недоумение как бойците на „Вагнер“ тичат срещу позициите им, за да накарат защитниците да изстрелят боеприпасите си. По-добре обучените руски бойци използват това при втора вълна, за да направят пробив. Междувременно редовните формирования поемат основната тежест на боевете. Пригожин е спрял да набира пленници; западните оценки сочат, че до 30 хил. от тях са паднали или са били ранени в Украйна.

Фиаското на Вухледар

Но руснаците разчитат и на нападение с пехота, защото липсват алтернативи. През последните седмици те се убедиха във Вухледар, на 150 км югозападно от Бахмут, колко добре украинците са се приспособили към масирани атаки с танкове и бойни машини на пехотата. Малкият град е стратегически по-важен от Бахмут заради разположението си на хълм и близката железопътна линия.

След като претърпяваха тежки загуби там през есента, руските сили засилиха атаките си срещу Вухледар с новомобилизирани войски от края на януари. Но, както посочва New York Times, през февруари те са загубили до 137 бронирани машини. Много от загубите могат да бъдат потвърдени от видео кадри.

Очевидно управлявани от неопитни войници и командири, те са били лесни мишени за артилеристите от 72-ра механизирана бригада на украинците. Руснаците влязоха направо в засада на единствения чакълест път, бяха обстрелвани и накрая безуспешно се опитаха да избягат през минираните полета, където претърпяха нови катастрофални загуби.

Военните експерти виждат в подобни грешки признаците на бързо намаляваща боеспособност на някога престижни части. Сред тях несъмнено е 155-а пехотна бригада на морската пехота. Тя беше почти напълно унищожена при Вухледар и изтеглена от фронта в края на февруари - за „възстановяване и подсилване". Нейното място трябва да заеме 136-а бригада от Дагестан, която сама по себе си вече беше унищожена веднъж миналата година в Украйна.

Различни западни източници съобщават, че с оглед на загубите на войници и техника в Вухледар руснаците са преминали към атака с пехота, както в Бахмут. Макар че грешките на армейското ръководство и фиаското в Вухледар предизвикват гневни критики сред националистите, тези критики могат да се прочетат само между редовете на пропагандните доклади.

Например в разговор с портала Deita в събота един морски пехотинец съобщава, че е трябвало да разчитат на собствените си сили в Вухледар. “Там няма почти никаква артилерия или военна техника".

Перспектива за контранастъпление

За Украйна обаче руските загуби са слаба утеха. От една страна, тя също губи много войници, а от друга - военните действия на Москва на изток оставят след себе си разрушени градове и обезлюдени райони. Независимо от това продължаващата липса на успех на привидно превъзхождащия враг остава предпоставка за по-нататъшното съществуване на Украйна като държава.

Доколко трайно ожесточените боеве са отслабили двете армии, вероятно ще стане ясно през пролетта. Украйна обяви контраатаки в южната част на страната и очевидно държи хиляди войници в резерв за тази цел. Натискът за постигане на решителни успехи на терена е голям както в страната, така и в чужбина. Ако обаче руснаците наистина са успели да установят силни отбранителни позиции през последните месеци, Киев трябва да очаква и значителни загуби. Сегашният опит на противника е предупреждение за това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... нефелен ... защо рашибозука се би в Херсон , а не на полето пред града ?! защо ве чебурaшка ?! нали анексиран , защо не пазиха мирното население дето гласувало за "рассийски мир" ?! защо пращат козоебите на кадиров да палят православни църкви ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Истинският-И. видях го глупаккко... боядисали сте 3 панелки между руините на един разрушен до основи град... да ви пииикам на пропагандата и на малоумнната ти глава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Истинският-И. Митя Некоф, торба лой, не каза дивидента от газпром взе ли? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 10
sssaaa
преди 1 година
Зелник, защо Великите украинци се бият в градовете си? Това как според теб се отразява на месните мирни жители там? Защо не се крият и бият по нивите? Защо Зеленаки праща 16г. деца на фронта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: Истинският-И.... щом 30-40 вагнерови затворници са ошамарили 300хил украинска армия требе да почерпите ... СВОто свършва след три дена в Киев . само да уточним за протокола , бременните украинки кога ще се включат в шествието , в сряда или в четвъртък ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
До: Истинският-И.... кво да му се гледа на Мариупол , онази трагикомедия с двамата просълзени пенционери и 3D рендера на сградите ли ?! ти номерата на колите не виде ли , че са рассийски ве ?! ако така лесно те водят за носа ... кви акции , кви пет рубли ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 14
Истинският-И.
преди 1 година
Много се забавлявам да ви чета жaлките напъни. Руснаците губели 7 пъти повече хора - що не кажете направо 70 пъти, бе? Затова ли наркоманчикът плаща в клaнето деца и старици, а скоро и жени? Русия мобилизира допълнително 300 000, от тях 200 000 и досега си стоят резерв. Ако слушаме укpoпитeшката пропаганда, цялата двумилионна руска армия е избита досега. Дори бяcното пропагандно сайтче "факти" днес призна, че Бахмут е станал гробище за ВСУ, само вие още се правите на ударени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 14
Истинският-И.
преди 1 година
До: khao - Кухич: върви да видиш новият Мариуполь. В тия градове не беше пипнато нищо от времето на СССР, бяха в окаяно състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 38
khao
преди 1 година
До: sssaaa най-жалкото е че си тъъъъп на копейка! :):) Тия градове ги унищожавате вие... блатните оркки от север!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 24
sssaaa
преди 1 година
Най-жалкото е че Украинците сами си прецакват градовете, като се бият вътре в тях. Да вярно е че Рашките търпят загуби от засади и капани. но по този начин Рашките сабарят жилищни сгради и бизнеси. Има достатъчно ниви и поля, където да се бият, ама кой да мисли за народа си..... после викат че Вагнер пращал пушечно месо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още