IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското разузнаване: Украинските бранители на Бахмут са подложени на все по-голям натиск

За Москва завладяване на града е от ключово значение за контрола върху индустриалната област Донбас

11:56 | 05.03.23 г. 6
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинските сили, защитаващи Бахмут, са изправени пред все по-силен натиск от руските сили, съобщи британското военно разузнаване в събота. Интензивни боеве се водят в и около източния град, допълни то, цитирано от Ройтерс.

Украйна подсилва района с елитни бойни части, а редовната руска армия и силите на частната военна група „Вагнер“ са напреднали още в северните предградия на Бахмут, съобщи британското министерство на отбраната в ежедневния си разузнавателен бюлетин.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи в публикация във Facebook късно в събота, че руските сили се опитват, но не успяват да завършат обграждането на Бахмут и допълни, че бранителите са отблъснали многобройни нападения в и около града.

Битката се води от седем месеца. Победа на руснаците в града, който преди войната имаше население от около 70 хил. души, а впоследствие беше сринат до основи, ще осигури на Москва първата голяма награда в скъпата зимна офанзива.

Олег Жданов, известен украински анализатор във военната област, заяви късно в събота, че не вижда непосредствени признаци, че Киев ще нареди изтегляне от града.

„За момента положението е сравнително стабилизирано. От гледна точка на напредването на руските сили ние на практика ги спряхме“, каза той в интервю в You Tube.

Британското министерство на отбраната съобщи, че два ключови моста в Бахмут са били разрушени в последните 36 часа и допълни, че контролирани от украинците маршрути за доставка извън града стават все по-ограничени.

Един от тези мостове свързвал Бахмут с последния маршрут за доставки в града от контролирания от украинците град Часив Яр, на около 13 км в западна посока, допълни министерството.

Руската артилерия е обстрелвала последните маршрути извън Бахмут в петък с цел да завърши обсадата на града и да приближи Москва до първата ѝ голяма победа във войната от шест месеца насам.

Генералният щаб на украинската армия съобщи също, че руски атаки са били осуетени в селата Васюкивка, Орихово-Василевка, Дубово-Василевка и Григоревка, всички на север от центъра на Бахмут.

Русия твърди, че Бахмут ще бъде от основно значение за завземането на индустриалната област Донбас, една от най-важните цели на Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски, който определи Бахмут като крепост, благодари в събота на бранителите на града във видео послание, но не даде подробности за сраженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 05.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: andy да, пълен е и доста качествено бият редовния ваааатиник... Добре ви закопават, нека така да продължават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Нета е пълен с видеа от Уkpaйнa и войниците им на бойното поле. Трагично е! Жалкото е, че в името на нaглo-сaкcoнckитe нeoфaшaги ще загинат толкова хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 18
Импeраторът
преди 1 година
До: Alex Silver с такива като теб Сталин какво ги е правил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 12
Alex Silver
преди 1 година
Укровермахтът на какво се е надявал? Да ги гладят с паче перо? Пак имат късмет, че власовците в МО правят мръсно на "Вагнер", като не им дават боеприпаси. Но и там чистката върви с все по-добри темпове. А Пригожин направо заяви за някои губернатори, че Сталин такива направо ги е разстрелвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
филофоб
преди 1 година
обкръжени а не абкражени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 15
sssaaa
преди 1 година
После пишете, че рашките пращали своите за пушечно месо. Укрите направо за сурово месо ли ги оставят да бъдат обкражени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още