IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Вагнер" заплаши Кремъл с изтегляне от Бахмут

Смъртоносната битка срещу наказателните батальони застрашава способността на Киев да предприеме пролетна офанзива 

06:25 | 06.03.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Централата на "Вагнер" в Санкт Петербург. Снимка:  EPA/ANATOLY MALTSEV
Централата на "Вагнер" в Санкт Петербург. Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

Основателят на руската наемническа групировка „Вагнер" Евгений Пригожин заплашва правителството в Москва, че ще се оттегли от силно оспорвания град Бахмут поради липса на боеприпаси. 

„Ако сега „Вагнер" се изтегли от Бахмут, целият фронт ще се срине", заяви Пригожин във видеоклип, публикуван в Telegram през уикенда. „Ситуацията няма да е хубава за всички военни формирования, защитаващи руските интереси“, пояснява той. 

Видеото е публикувано в канал, който разпространява новини от Пригожин и се идентифицира с групата „Вагнер". Това обаче не е обичайният канал на неговата пресслужба. В неделя Пригожин бе заявил в официалния си канал в Telegram, че по-голямата част от боеприпасите, обещани на войските му през февруари, все още не са доставени. „В момента се опитваме да разберем каква е причината: Дали това е обикновена бюрокрация, или предателство“. 

Пригожин редовно критикува руското военно ръководство, включително косвено министъра на отбраната Сергей Шойгу. Лидерът на Кремъл Владимир Путин разчита на услугите на частите му във войната. Преди всичко групата „Вагнер" участва значително в настъплението в Донбас към Бахмут. Едва в петък Пригожин обяви, че градът е почти напълно обкръжен и само един път остава отворен за украинските войски. „Клещите се затварят", каза той в онлайн видеоклип.

Частите на Москва се опитват да превземат Бахмут в продължение на месеци. Превземането на града в Донецка област ще бъде първият голям успех на руската зимна офанзива, след като Кремъл призова стотици хиляди резервисти миналата есен. Русия се надява, че превземането на градчето ще бъде важна стъпка към завладяването на останалата част от околния индустриален регион Донбас.

С политиката си да екзекутират на място войниците, които се опитват да отстъпят или да се предадат, и с шокиращото за съвременната война пренебрежение към загубите, наказателните батальони за еднократна употреба на „Вагнер“ се превърнаха в уникална заплаха за украинските защитници, напредвайки в момент, когато редовната руска армия до голяма степен е в застой.

Никоя армия в демократично общество не може да изпраща вълна след вълна войници на почти сигурна смърт, за да спечели още няколкостотин метра. Дори редовните въоръжени сили на Русия, известни с високата си толерантност към жертвите, се притесняват да изпращат войници на явно самоубийствени мисии. Но именно такъв подход позволи на „Вагнер“ да стигне близо до превземането на Бахмут - на цената на десетки хиляди руски жертви, които украински и западни официални лица оценяват като много повече, пише и The Wall Steet Journal.

В неделя силите на „Вагнер“ се насочиха към централната част на Бахмут от изток и север, докато останалите украински защитници се оттегляха западно от река Бахмутка, която минава през града. Украинските сили се сражаваха, за да запазят контрола си върху двата останали пътя за снабдяване на Бахмут, докато по цялата фронтова линия звучи тежка артилерийска стрелба. Украински войник на пост в Бахмут в средата на февруари. Снимка:  EPA/MARIA SENOVILLA Украински войник на пост в Бахмут в средата на февруари. Снимка: EPA/MARIA SENOVILLA

През осемте месеца на сраженията за Бахмут Украйна претърпя и големи загуби, губейки част от войниците, от които се нуждае, за да предприеме пролетна офанзива с нови оръжия, доставени от САЩ и съюзниците. Президентът Володимир Зеленски е подложен на все по-голям натиск да се изтегли от източния град, в който преди войната живееха 70 000 души, което би било първото подобно значително отстъпление на Киев от миналото лято насам.

Понякога до 18 човешки вълни от войници на „Вагнер" са атакували един окоп в рамките на 24 часа, казва пред WSJ старши лейтенант Петро Хорбатенко, командир на батальон в Трета щурмова бригада, една от украинските части на фронта „Бахмут".

„Боецът на „Вагнер“ няма възможност да се оттегли. Единственият им шанс да оцелеят е да продължат да се движат напред", каза той. „И тази тактика работи. Това е война на зомбита... Те хвърлят по нас пушечно месо, като се стремят да нанесат максимални щети. Ние очевидно не можем да отговорим по същия начин, защото не разполагаме с толкова много персонал и сме чувствителни към загубите“. 

Един от хората на „Вагнер“, заловени на фронта в Бахмут, 48-годишен рецидивист с присъди за убийство, грабеж и престъпления, свързани с наркотици, казва, че е бил обучаван в продължение на три седмици основно с едно умение: как да пълзи и да напредва в гората, което е индикация, че не се очаква да оцелее след първата си мисия. След това, през нощта на 29 януари, два отряда на „Вагнер", всеки от които съдържал по петима редовни осъдени и един командир, също затворник, получили заповед да нападнат укрепен украински пост.

„Две картечници стреляха по нас, хората бяха разкъсвани на парчета, но те ни казваха: продължавайте да пълзите напред и да се окопавате. Беше просто глупаво", казва в интервю мъжът, който е бил заловен от украинските сили през март.

Четирима от 12-те членове на тази нападателна група са останали боеспособни до края на нощта, а повечето други са били убити, казва той. Боецът от групировката казва, че му е било позволено да се оттегли до сутринта заради наранявания на ръката му. Дори за войниците, които са получили сериозни рани, оттеглянето без разрешение не е било опция.

„Ако не натискаш напред и не правиш това, което ти казват, просто те обезсилват", каза той, използвайки термина на „Вагнер“ за екзекуции на място, често с удар с чук по главата. „Всеки знае това“. 

В болница в окупирания от руснаците Луганск лекарят на „Вагнер“ обявява мъжа за годен за служба, след като установява, че все още може да движи пръста си на спусъка. В края на февруари той е изпратен обратно на фронтовата линия северозападно от Бахмут в състава на група за евакуация на пострадали. Броят на загиналите вагнеровци, които е видял през деветте дни преди залавянето му, е бил стотици, като смъртните случаи са били повече от несмъртоносните, казва той. „Просто подреждахме всички трупове на едно място и ги оставяхме там, нямаше време да се справим с тях“. 

По думите му „Вагнер“ не е осигурявал храна на войниците си, така че те са търсили дажбите на мъртвите в пълните с отломки окопи, които са замръзвали и са се превръщали в кални басейни. Войникът бил заловен, след като се изгубил и се натъкнал на украинска позиция.

Основана от Евгений Пригожин, бивш специалист по кетъринг и довереник на президента Владимир Путин, прекарал десетилетие в съветски затвори за грабеж и други престъпления, „Вагнер" започва работа около 2014 г. като частно-военна компания, която разчита на опитни руски военни ветерани и действа в Сирия, Либия, Централноафриканската република и Мали.

„Вагнер" разхлаби някогашните си строги стандарти за набиране на военнослужещи, докато създаваше нови сили за войната в Украйна, постигайки критични успехи, които позволиха на Русия да завземе държаните от украинците части на Луганска област между май и юли. След загубите от тази кампания Пригожин си осигури разрешението на Путин да започне да вербува в руски затворнически лагери.

На затворниците беше обещана амнистия, ако оцелеят шест месеца. Онези, които дезертират, предадат се, пият, вземат наркотици или се занимават със секс, ще бъдат екзекутирани, заяви Пригожин в обръщенията си към потенциалните вербовчици. Видеоклип, публикуван от „Вагнер“ през ноември, показва как един от мъжете им, заловен от Украйна и след това разменен обратно при размяна на пленници, е убит пред камерата с удар в черепа с характерния за групата чук.

До 50 000 затворници са се записали, като почти всички са изпратени на фронта „Бахмут". Пригожин, който в многобройни изяви е потвърдил тактиката на вербуване и вътрешните правила на групата, е заявил, че „Вагнер" се опитва да защити живота на своите затворнически новобранци. В края на февруари той публикува и снимка, на която се виждат труповете на няколко десетки бойци на „Вагнер" - изображение, което според него изобразява само един от пунктовете за събиране на жертви за този ден в района на Бахмут.

Според Пригожин целта на „Вагнер“ е била не толкова да превземе Бахмут, колкото да разклати украинската армия. До известна степен този план проработи: Тъй като през последните месеци Украйна изпрати някои от най-добрите си бригади в защита на града, дори неравното съотношение на жертвите в полза на Украйна в крайна сметка беше в полза на Москва предвид по-голямото население на Русия - и факта, че Русия разменя зле обучени пленници за живота на украинските войници.

Подобни загуби в района на Бахмут застрашават способността на Киев да организира стратегическа контраофанзива, след като сегашният зимен сезон приключи през пролетта и неасфалтираните пътища отново станат проходими.

„Войната се печели не от страната, която завладява територия, а от страната, която унищожава въоръжените сили на противника", заяви старши лейтенант Хорбатенко, командир на батальон от Трета щурмова бригада. „Тук ние използваме твърде много от настъпателния потенциал, който ще ни е необходим за пробив, след като черноземът на Украйна пресъхне".

Украинските бойни жертви са класифицирана информация. Офицери от някои други бригади твърдят, че няколко части, включително някои от най-добре подготвените, са били разгромени в боевете в района на Бахмут през последните месеци.

Украинските бригади имат големи различия в нивото на подготовка и бойния дух и невинаги поддържат правилна комуникация помежду си. Един командир на рота каза, че позициите му са били превзети от „Вагнер“ южно от Бахмут, защото близкият батальон, набран от доброволци с лоша подготовка, е напуснал отредения му район без предварително предупреждение. Тактиката на „Вагнер“ е била да се насочва към тези по-слаби части, казват украинските командири в района на Бахмут.

Изтъквайки превъзходството на „Вагнер“ на бойното поле, Пригожин многократно е обявявал висшите военни командири на Русия за некомпетентни или по-лоши. През последните седмици руските военни загубиха над сто танка и други бронирани бойни машини, както и стотици хора в безплодния си опит да превземат стратегическия град Вухледар. Русия не успя да постигне пробив и в други области.

Дори и в украински плен, някои от войниците на „Вагнер“ се гордеят със смелостта на своята организация. „Какви войски на руското министерство на отбраната? Какво могат да направят те?" - казва 29-годишен затворник, вербуван от „Вагнер“ и заловен в Бахмут в края на февруари. „Те трябва да бъдат подмладени, да им се даде малко енергия. Те са загубили някогашната си стомана. Нашите предци бяха превзели Берлин, те бяха истински мъже... А вижте сега...“

Парамедици помагат на ранен украински военен на фронтовата линия край Бахмут. Снимка: EPA/RICARDO GARCIA VILANOVA Парамедици помагат на ранен украински военен на фронтовата линия край Бахмут. Снимка: EPA/RICARDO GARCIA VILANOVA Конфликтът на Пригожин с Министерството на отбраната в Москва означава, че набирането на затворници за „Вагнер“ е спряно, което ограничава възможностите на организацията да продължи с настоящата си тактика на човешки вълни. Дори Пригожин да убеди Кремъл да възстанови достъпа до руските затворнически лагери, новините за смайващите загуби на „Вагнер“ в Бахмут вече се разпространяват в Русия, възпирайки много от останалите потенциални новобранци.

48-годишният войник на „Вагнер“, пленен от Украйна, заяви, че първоначално се е записал през октомври, но тогава не е бил избран, защото имал хепатит С. След това, на 30 декември, Вагнер променя позицията си на фона на недостига на кадри. Мъжът бил изпратен на полигон в Луганска област. Всички мъже в лагера са имали или хепатит С, разпознаваем по бяла гривна, или ХИВ, разпознаваем по червена гривна, или и двете. 29-годишният войник от „Вагнер", заловен от украинците, заяви, че се е заразил с ХИВ в затвора.

„На „Вагнер“ също не му достигат хора. Те не могат да издържат така", казва лейтенант Владислав, командир на рота в 80-а щурмова бригада на Украйна, чиито хора защитават един от пътищата за достъп до Бахмут и наскоро са пленили още един вангнеровец. „Дори в Русия нямат достатъчно мъже, които да търсят самоубийство на наша земя".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 20 rate down comment 35
khao
преди 1 година
До: sssaaa все едно има по големи предатели и изззмекяри от русоробите-копейки... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 23
sssaaa
преди 1 година
Зелник, същото може да се каже и за Зеленски, тук има предостатъчно негови фенове, качвайте се на Леопардите и газ. Така спокойто ще си палите Българските знамена в Украйна и ще тероризирате безнаказано Българския етнос там! Долни народни предатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 30
andy
преди 1 година
Към минусчиите - гответе се! Следващите след украинците сте вие! Д. да ви е яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 41
andy
преди 1 година
Иначе укрaинcките вoйници ги гледаме по нета - хленчат като хлапета! Няма лошо, страх ги е за живота им. Ама нaглo-сaкcитe нямат милост към тях. Жepтвaт в имeтo на бoгa си $!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 16
mr. Yoda
преди 1 година
До: andy ... когато острижат, издоят и изколят стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 23
andy
преди 1 година
А кога сащисаните oкyпaтopи и иничapитe им ще се изтеглят от България?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 42
evlogi
преди 1 година
Ва,тници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 34
evlogi
преди 1 година
***.Вари го печи го-се тая..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 22
danchomentata
преди 1 година
От коя стран е дебелото на шмайзера?! https://***.actualno.com/education/voenno-obuchenie-i-djendyr-ideologija-janka-takeva-i-georgi-bogdanov-v-lut-spor-za-obrazovanieto-news_1919361.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 61
zelka007
преди 1 година
кoпейкuн е готов да набира хора за вагнер на наша територия !! тук има предостатъчно мераклии , да се бият рамо до рамо със затворници , да разрушават църкви в Украйна , да денацифицират санитарен фаянс , да придобиват трофейни перални , да се снимат с шмайзери по окопите за тик-ток ... друзя антиваксъре-газовици , не чакайте последният момент , вагнер има нужда от едно мъжко рамо , знаете ли как се хваща херпес и ХИВ и защо вагнеровците масово го имат ... :))) ... ако не знаете , ще разберете .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още