IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво всъщност мислят руснаците за войната? 

Руското общество в момента не мисли и не иска да мисли по тази тема, коментира Юлиане Фюрст

18:06 | 04.03.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MAXIM BLINOV/SPUTNIK
Снимка: EPA/MAXIM BLINOV/SPUTNIK

От началото на войната Западът се чуди дали и доколко руската общественост подкрепя инвазията в Украйна. Най-простият отговор на този въпрос е, че руското общество в момента не мисли и не иска да мисли по тази тема. Зад това лекомислено твърдение се крие твърдо ядро истина. Руското общество до голяма степен се е прикрило в аполитично мълчание. Сред съседи и колеги се смята за нежелателно да се говори за войната, която не бива да се нарича така публично. Ресторантите са пълни. В кината и театрите се прожектират филми и се показват представления. Магазините са отворени. В Москва, Санкт Петербург и Свердловск хората живеят така, сякаш нищо не се е случило, въпреки че всички знаят, че всичко е различно. Украйна е обект както на присъствието си в обществените медии, така и на отсъствието си от общия разговор.

Какво всъщност мисли руското общество под това "одеяло на безразличие" е трудно да се схване. Впечатленията зависят до голяма степен от гледната точка на наблюдателя. Онези, които са в обкръжението на московските и петербургските интелектуалци, често са на мнение, че повечето руснаци са против войната. Противоположно е мнението на тези, които имат роднини или приятели от руската средна класа или контакти в провинцията. По-младите поколения, които са свързани чрез социалните медии, говорят с по-критични гласове. По-възрастното поколение до голяма степен разчита неотклонно на руската телевизия - а оттам и на Путин.

Картината в Русия все още е нееднородна. Самотните „вълци“ все още се осмеляват да противоречат на официалната държавна линия. Случва се дори да пламнат офиси на наборни комисии, подпалени очевидно с цел да се направи изявление. Привържениците на Путин обаче не изглежда да намаляват. Народно въстание срещу курса на правителството е повече от малко вероятно, пише в свой коментар за германската N-TV Юлиане Фюрст, историк и ръководител на отдела „Комунизъм и общество" в Центъра за изследване на съвременната история „Лайбниц" (ZZF) в Потсдам. 

Данните от социологическите проучвания са противоречиви

Твърдите данни, с които хората обичаха да измерват общественото мнение в други времена, разказват само част от историята. Всеки месец Институтът „Левада" - продукт на реформите от 80-те години на миналия век - публикува своите данни за мнението на руснаците относно войната. Но тези цифри вече сами са се превърнали в източник на конфликти. Доколко може да се вярва на проучванията на „Левада"? Дали хората все още са готови да изразяват мнението си открито? И ако е така, дали казват истината? И дали изобщо това са важните въпроси? Могат ли числата изобщо да кажат нещо за възгледите на хората, които живеят в такава сложна среда на забрани и пропаганда?


Обсъждането на данните за „Левада“ се основава на предположението, че общественото мнение е логично и последователно. Резултатите от самите социологически проучвания обаче показват, че това не е така. През декември миналата година 71% от анкетираните са подкрепили изцяло или предимно специалната операция. В същото време 44% са били за незабавни мирни преговори, въпреки че Русия все още не е постигнала целите си. Анкета само за вътрешно ползване, проведена по същото време за руската агенция за вътрешно разузнаване ФСБ, показа още по-поразителна картина: в нея 55% от анкетираните подкрепят мирните преговори и само 25% са за продължаване на войната. Данните на „Левада" за януари 2023 г. обаче показват увеличение на подкрепящите войната до 75%. Въпросът за преговорите вече не фигурира в новите статистически данни.

Последна актуализация: 20:39 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Бит кой H ама и мозък да ти беше дал тоя лидер... еххх, мечти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
руснаците не мислят.... але па за войната! По практично е, мислещите са по затворите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаА нaглo-сakсoнцитe са ни мpaзили и преди и сега. Особено онези на острова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 1 година
А, какво мислят европейците за войната? Ще ги питате ли някога? Извън пpoпaгaндaтa, цeнзyрaтa и всичките други нeoфaшизoидни нaглo-cakсoнски "ценности"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 11
Истинският-И.
преди 1 година
До: sssaaa - каква статия - те либерастите искат да забранят Трети март !!! Некъпаните - такива като съществата дайнов и инджев. Прав беше Буров: който мрази Русия, той мрази и България !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Бит кой H
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка -Не, не. Не е така...Ако приемем СССР като приемник на Русия (както и обратното), след Александър II, един друг държавен лидер е дал много на България, даже и "под масата". С нескрита радост мляскаше бай Тошо по 3 пъти на аерогарата в София и Москва... Ама не ги знаете тези неща вие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 12
sssaaa
преди 1 година
100% си резак и те е яд на рашките че ни отърваха от *** на Доган и Ерфоган. Върви си в Турция, интригант долен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... Когато рассияните напишат нещо добро за нас , че сме им дали писменност , ние а не северомакедонците !!!!!!!!!!!! Когато започнат да почитат 24 май като национален празник !!!!!!!!!!! Когато започнат да приемат като равна Българската църква , защото български свещеници са занесли православието в рассия !!!!!!!!! Е те тогава можем да започнем да изравняваме нещата ... И оная гнъс митрофанова да се махне от държавата , това е първо !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Рассия няма нито едно приятелско действие към България след освобождението. Факт. Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 15
sssaaa
преди 1 година
Даже сте цензурирали соро.соид, кой ли ви плати за това? Русия може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още