IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво всъщност мислят руснаците за войната? 

Руското общество в момента не мисли и не иска да мисли по тази тема, коментира Юлиане Фюрст

18:06 | 04.03.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MAXIM BLINOV/SPUTNIK
Снимка: EPA/MAXIM BLINOV/SPUTNIK

И в Съветския съюз съществуваха вътрешни противоречия

Това, което изглежда противоречиво, не означава непременно грешки в социологическите проучвания. Напротив, противоречивите мнения не са нещо ново (не само) в Русия. В късния социализъм съветската политика и действителност бяха широко отхвърляни и критикувани от населението. Въпреки това хората продължаваха да работят в тази система, заповедите се изпълняваха. Абсолютното мнозинство от съветските граждани и тогава биха се нарекли патриоти. А особено по време на война патриотизмът означава подкрепа на държавата, особено когато войната „се продава“ като кампания срещу Запада, пояснява Фюрст. 

Това не означава, че подобна преданост към режима е лишена от критика. В документалния филм „Разрушени връзки" на Андрей Лошак това изживяно противоречие може да се наблюдава много добре. Майката на руска психоложка, която живее в Лондон, отказва да осъди войната въпреки всички опити на дъщеря си. Тя безусловно подкрепя своя президент. В същото време и тя добре осъзнава, че собствената ѝ къща в покрайнините на Калининград, където няма нито газово, нито нафтово отопление, е провал на системата. Години наред държавата е продавала именно тези ресурси на Запада, без да обръща особено внимание на инфраструктурата и социалните условия извън метрополисите.  Сталин и Ленин все още се почитат в Русия. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV Сталин и Ленин все още се почитат в Русия. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Калининградската бабушка не е единственият представител на по-старото поколение, който има такова мнение. Въпреки високата степен на подкрепа за войната сред хората над 55 години (82% през януари 2023 г. според „Левада“), не бива да се забравя, че тази социална група в миналото протестираше много срещу Путин, когато ставаше въпрос за собствените им проблеми. През 2018 г. бурните демонстрации срещу намаляването на пенсионната възраст си проправиха път в медиите и генерираха лоши резултати в социологическите проучвания за Путин и Медведев.

Сталин все още се възприема в Русия като велик държавник

Подобни противоречия подсказват, че по-добра картина на сегашното състояние на духа в Русия може да се очертае, ако за момент оставим настрана числата и погледнем директно към руското общество. Преди всичко е важно да се осъзнае, че основните стълбове на руското самовъзприятие все още датират от съветската епоха и по този начин са изградени върху основа, която датира от десетилетия. Пропагандата на Путин за възраждаща се Русия се посреща с твърдото убеждение на неговите поданици, че собственото им щастие е преплетено с мощта на Русия.

С други думи, за много руснаци собственото им благополучие зависи от размера и престижа на страната им. В името на това величие те са готови да правят жертви както в личен, така и в социален план. Ето защо голяма част от населението прощава на Сталин престъпленията му, тъй като той води Съветския съюз към победа във Втората световна война. (В продължение на години Сталин заема първо или второ място в анкетите за най-популярните държавници). Ето защо Горбачов беше и е мразен, защото именно той погуби империята. Тази идея за имперско величие, което има предимство пред справедливостта и просперитета, Путин развива и с кампанията си в Украйна. На него също ще му бъде простено, или поне той смята така, за убийството на стотици хиляди руски войници, ако само направи Русия по-голяма и по-могъща.

„Който не е с нас, е против нас"

В краткосрочен план обаче дори Путин трябва да се съобразява с опозицията - както знае от протестите на пенсионерите или стачките на шофьорите на камиони в Далечния изток, понякога от части на обществото, които обикновено го подкрепят. Ето защо мобилизацията беше сериозен риск, а затваряне на границите, за да се попречи на новобранците да напуснат страната, нямаше.

Въпреки това последната реч на Путин малко преди годишнината от инвазията подсказваше, че правителството подготвя руското общество за дълга и жертвоготовна война. Смята се, че нова мобилизация е много вероятна. Последиците от санкциите скоро ще станат по-очевидни, тъй като скоро ще свършат важни резервни части за автомобили, електроника, медицинско оборудване и други подобни. В замяна на очакваните материални и емоционални щети правителството предлага общностна омраза към Запада - а също и към онези, които са избрали и избягали на Запад през последните месеци. Който не е с нас, е против нас - това беше лозунгът, който Путин използва, за да призове за единството на руския народ по повод годишнината от инвазията.

Последна актуализация: 20:39 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Бит кой H ама и мозък да ти беше дал тоя лидер... еххх, мечти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
руснаците не мислят.... але па за войната! По практично е, мислещите са по затворите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
andy
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаА нaглo-сakсoнцитe са ни мpaзили и преди и сега. Особено онези на острова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 1 година
А, какво мислят европейците за войната? Ще ги питате ли някога? Извън пpoпaгaндaтa, цeнзyрaтa и всичките други нeoфaшизoидни нaглo-cakсoнски "ценности"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 11
Истинският-И.
преди 1 година
До: sssaaa - каква статия - те либерастите искат да забранят Трети март !!! Некъпаните - такива като съществата дайнов и инджев. Прав беше Буров: който мрази Русия, той мрази и България !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Бит кой H
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка -Не, не. Не е така...Ако приемем СССР като приемник на Русия (както и обратното), след Александър II, един друг държавен лидер е дал много на България, даже и "под масата". С нескрита радост мляскаше бай Тошо по 3 пъти на аерогарата в София и Москва... Ама не ги знаете тези неща вие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 12
sssaaa
преди 1 година
100% си резак и те е яд на рашките че ни отърваха от *** на Доган и Ерфоган. Върви си в Турция, интригант долен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... Когато рассияните напишат нещо добро за нас , че сме им дали писменност , ние а не северомакедонците !!!!!!!!!!!! Когато започнат да почитат 24 май като национален празник !!!!!!!!!!! Когато започнат да приемат като равна Българската църква , защото български свещеници са занесли православието в рассия !!!!!!!!! Е те тогава можем да започнем да изравняваме нещата ... И оная гнъс митрофанова да се махне от държавата , това е първо !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Рассия няма нито едно приятелско действие към България след освобождението. Факт. Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 15
sssaaa
преди 1 година
Даже сте цензурирали соро.соид, кой ли ви плати за това? Русия може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още