IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярен руски военен блогър загина при атентат в Санкт Петербург

Военният кореспондент Владлен Татарски е убит при взрив в центъра на града

22:06 | 02.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ANATOLY MALTSEV
Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

Руският военен журналист и блогър Владлен Татарски загина в резултат на експлозия в кафене в центъра на Санкт Петербург, предаде Ройтерс. 

По предварителни данни в заведението на „Университетската набережна“ 21Б се е провеждала творческа патриотична вечер, на която Татарски е бил поканен като участник. Експлозията е станала в близост до сцената.

Предполага се, че момиче е внесло взривно устройство, съдържащо 200 грама тротил, в кафенето Street Bar. Тo e предалo на Татарски взривното вещество под прикритието на подарък - статуетка. 

На събитието са присъствали около 100 души. Първоначално се съобщаваше за 16 ранени при взрива, по-късно броят им нарасна до 23, като четирима души са в тежко състояние. Сред ранените има и едно дете. Службите за спешна помощ бяха мястото на инцидента.

За извършител на взрива е заподозряно неидентифицирано момиче, което е донесло статуетката в кафенето, където се е състояла срещата с Татарски. Тя се издирва във връзка с терористичното нападение и за задържането ѝ са ангажирани полицията, специалните части на Министерството на вътрешните работи и пътната полиция.

Татарски, чието истинско име е Максим Фомин, имаше повече от 560 000 последователи в Telegram и беше един от най-изявените военни блогъри, които подкрепяха военните усилия на Русия в Украйна и често критикуваха висшия команден състав на армията.

„Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, които трябва. Всичко ще бъде така, както на нас ни харесва", казва той във видеоклип през септември миналата година на церемонията в Кремъл, на която президентът Владимир Путин обяви четири окупирани региона на Украйна за руска територия - ход, отхвърлен като незаконен от повечето държави. Владлен Татарски. Снимка: Vladlentatarskybooks Владлен Татарски. Снимка: Vladlentatarskybooks

Информационната агенция ТАСС цитира неназован източник, според когото бомбата е била скрита в миниатюрна статуетка, която е била връчена на Татарски, докато той се е обръщал към група хора в кафенето.

Mash, канал в Telegram, който е свързан с руските правоприлагащи органи, публикува видеоклип, на който се вижда как на Татарски, с микрофон в ръка, подава статуетка на войник с каска. Твърди се, че експлозията е станала минути по-късно.

Денис Пушилин, назначеният от Москва лидер на окупираната от Русия част от украинската Донецка област, публично предположи, че вината е на Украйна.

„Той беше убит по подъл начин. Терористите не могат да постъпят по друг начин. Киевският режим е терористичен режим. Той трябва да бъде унищожен, няма друг начин да го спрем", каза той.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, написа в Twitter, че е било само въпрос на време – „като спукване на зрял абсцес" - преди Русия да бъде погълната от това, което той нарича вътрешен тероризъм.

„Паяците се ядат един друг в буркан", каза той.

Смъртта на Татарски последва убийството на Даря Дугина, дъщеря на виден ултранационалист, през август миналата година при атентат с кола бомба край Москва.

Федералната служба за сигурност на Русия обвини тайните служби на Украйна, че са извършили това нападение, което Путин нарече „зло". Украйна отрече да е замесена.

Руските военни блогъри, съставени от военни кореспонденти и коментатори на свободна практика с армейски опит, се радват на широка свобода от страна на Кремъл да публикуват разнопосочни мнения за войната, която продължава вече 14-ти месец. Миналата година Путин дори назначи един от тях за член на своя съвет по правата на човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
penman
преди 11 месеца
Едно изчадие адово по-малко! Какво по-добре от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Помня го този..."ще убием всички, ще ограбим когото искаме, ще направим така, кскто обичаме". Ее, получил е това, което е заслужил. В природата е така. А като критикуваш правителството или падаш от 6тия етаж или получаваш статуетка или се удряш с колата. И разбира се - друг е виновен :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
zelka007
преди 11 месеца
"творческа патриотична вечер" ... :))) ... това неква модерна православна седенка на сектанти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 17
wart
преди 11 месеца
Нацистите убиват когото си искат когато си искат където си искат. Наивният гл...упак Путин търпи- и търпи и хленчи пред Руският народ взривяват Кримският мост, взривяват двата газопровода пак мълчи , с дроноре нападат Руски погранични градовеат атакуват с дронове воената база Енгелс за Стратегическите бомандирвачи тишина всеки ден масирано държат на прицел Луганск и Донеск и убиват и разрушават инфраструктурата . И какво чака тоя наивник *** когато Киевският наркомана се разхожда у
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още