IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще използва всички разрешени от закона оръжия, за да освободи Крим

Китай няма да доставя оръжия и ще затегне износа на стоки с възможна двойна употреба в Русия

08:46 | 15.04.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Крим. Снимка: Misha Friedman/Bloomberg
Крим. Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Украйна ще "тества и използва" всички оръжия, които не са забранени от международното право, за да си върне своите територии, написа в Twitter секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов. "Крим е част от територията на Украйна", отбелязва още той.

В Киев нееднократно коментират, че деокупацията на полуострова е част от плановете за готвената офанзива и гаранция, че военният конфликт няма да бъде замразен. Крим беше анексиран едностранно от Русия през 2014 година, а този акт не е признат от международната общност. Едно от условията за мирни преговори на Киев е изтеглянето на руските войски от страната в нейните международно признати граници от 1991 година.

Руските военни се подготвят за отпор в Крим, включително и за морски десант и от седмици  строят отбранителни съоръжения по плажовете.

Володимир Зеленски: Мястото на Украйна е в НАТО

Законното място на Украйна е в НАТО, отбеляза украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение с обзор на 415-ия ден от началото на пълномащабната война. Според него "остарели илюзии" не трябва да попречат на присъединяването на страната към Алианса и се разработват "подходящите стъпки".

В края на септември 2022 година Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО в отговор на анексирането на четири области от страна на Русия. Преди началото на войната, която започна Русия, членството на Украйна в Алианса беше подкрепяно на думи, но вероятността да се случи беше нищожна. Сега има известна промяна в настроенията, но приемането на страната в НАТО остава сериозно предизвикателство.

В началото на април литовския парламент гласува с огромно мнозинство резолюция, с която предлага Киев да получи покана за членство на следващата годишна среща на Алианса, като процесът по ратификация започне, "когато условията го позволяват".  Вилнюс е домакин на следващата среща на НАТО, която ще се проведе на 11 -12 юли. Украйна е една от основните тема, а

Въпреки че не е част от НАТО, Украйна получава безпрецедентна военна помощ от страните в съюза. Министрите на отбраната на организацията проведоха вече десетина срещи (формата "Рамщайн"), на които одобриха доставянето на въоръжение, включително и модерни западни танкове.

 Страната едва ли ще бъде приета в Алианса преди края на войната, за да не бъде замесен отбранителният блок във военни действия по силата на чл. 5 от своя Устав. Киев се надява да получи гаранции за сигурността си на тази среща, докато стане възможно приемането на страната в Алианса, става ясно от изявления на президента Зеленски.

Китай ще затегне износа на стоки с възможна двойна употреба в Русия

В навечерието на визитата на министъра на отбраната на Китай Ли Шанфу в Москва Пекин коментира, че няма да доставя оръжия за Русия и ще затегне износа на стоки с възможна двойна употреба в страната, пише Института за изучаване на войната (ISW) в своя обзор за 415-ия ден от войната в Украйна. Ли ще бъде в Москва на 16-18 април и се предвиждат разговори с неговия руски колега Сергей Шойгу по въпроси от регионалната и глобалната сигурност, съобщават от Москва.

Според ISW Русия се опита да привлече вниманието на китайците с анонсите си за увеличаването на Тихоокеанския си флот. Министерството на отбраната съобщи за готвени учения на военните, за които военните анализатори смятат, че показват готовността на Русия да застане на страната на Китай в региона, както и да накажат подкрепата на Япония за Украйна. Те се проведат в навечерието на срещата на Г-7 (19 - 21 май), на която японския премиер покани украинския президент Володимир Зеленски.

От ISW обаче допълват, че Тихоокеанският флот не може да бъдат заплаха заради големите загуби в личния състав (в 40-а и 155-а бригада) по време на военните действия края Вухледар в края на 2022 година и началото на 2023 година.

Путин подписа указа за електронните повиквателни

Руският президент Владимир Путин подписа указа, с който се одобрява закона за електронните повиквателни. Това съществено облекчава мобилизацията - преди повиквателните трябваше да бъдат връчени физически срещу подпис, а сега е достатъчно те да бъдат публикувани в публичната електронна система. Обясненията на Кремъл са, че така ще бъдат изчистени проблеми, които са се появили при частичната мобилизация през септември, пише AP.

На мобилизираните, които откажат да се съобразят с изпратените позивни, ще бъдат ограничени редица права - да напускат Русия, блокиране на шофьорската книжка и забрана за продажба на недвижими имоти и други активи. Критиците на Кремъл смятат мярката като начин за бързо набиране на жива сила в отговор на очакваната офанзива на Украйна.

Нови ракетни удари по гражданска инфраструктура

Нови 19 ракетни удари извършиха руските военни над обекти от гражданската инфраструктура - ракети С-300 попаднаха в жилищни сгради в Славянск и Краматорск, при което има жертви и пострадали. Градовете са подложени и на артилерийски обстрел, съобщава Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на своята страница във Facebook. 

На бойното поле най-активни са действията в направленията Лиман, Бахмут, Авдиевка и Маринка. Отблъснати са 40 вражески атаки в Бахмут и Маринка, обясняват още военните. Руските военни наблюдатели съобщават за напредък в някои направления на Бахмут, но засега не могат да поемат контрола над магистралата "Бахмут - Константиновка", тоест логистичната верига на юг. Руснаците не съобщават за атаки на запад в Донецка област.

Русия губи елитните си части в Украйна, сочат изтеклите секретни документи, цитирани от Washington Post. Според тези документи 22-ра гвардейска бригада и още две други неуточнени бригади от специалните части са загубили 90-95% от състава си. От изданието напомнят, че Русия използва въздушни десантчици в Бахмут, които действат като доброволчески батальони, което обаче ги прави неефективни в бойните действия.

Ръководителят на ЧВК "Ванер" Евгений Пригожин коментира, че Русия не може да спре да се бие сега, въпреки постиженията в Донбас. Украйна се трансформира и политически се противопоставя на Русия, каза Пригожин, смятан за един от най-близките съратници на руския президент Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 15.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 44 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: aldy... ще ги опукат със стандартни амуниции и с обеднен уран за цвят . няма да ползват термобарични , касетъчни и фосфорни бомби , за разлика от рашибузуците , които ги употребяват доста изобилно ... и няма да взимат пленници ... !! ... ще ги разфасоват за органи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 41 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: khao... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 45 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef... казваш , най-нормалното нещо е , рашибозуците да ни освободят от тези лоши-лоши-лоши свещеници като ги ликвидират и да бишнат бърлогите им , наречени църкви и манастири ... ?! ... тва изрожденците сте доста извратена секта , да знаеш ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 50
aldy
преди 1 година
Укро законът не забранява химическите и биологически оръжия. За "*** боНба" да не говорим. Неслучайно янките си изнесоха 30 военни биолаборатории в 404, защото те са забранени в САЩ, но не и тук. Що бре? Нали са безопасни? Аха, безопасни са за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 49 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: SporqZaKef копейката дето пише само под икономически статии и никога за русия, меташ ли се яката, а ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 50 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: zelka007 нормално... стрелят по християни и църкви и строят мега джамии.. само дето новия им господар Китай хич не обича ***... та незнам там как ще се разберът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 58
SporqZaKef
преди 1 година
До: zelka007Кви християни те гонят па тебе бе ненормалник. Загледай се малко какво правят с църквите и двещенниците пък тогава пиши глупости. Ооо нефелни господине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 51
mr. Yoda
преди 1 година
Това заглавие и за първоаприлска шега не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 61 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
блатните opkи изстрелват ракети по градовете и избиват християни по Великден , а в ЕС изстрелваме ракети за да изследваме ледените луни на Юпитер ... православни ценности ... !! ... по-нефелни от рашибозуците са само форумните копейкопоклонници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още