IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Байдън няма да му е лесно срещу Тръмп през 2024 г.

Подценяването на бившия президент би било опасна грешка, каквато Хилъри Клинтън допусна през 2016 г.

11:33 | 27.04.23 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нека свършим работата, казва Джо Байдън във видеоклипа на обявената му вече официално кампания за преизбиране. На останалите от нас можеше да ни бъде простено да мислим, че той вече е направил това, като победи Доналд Тръмп през 2020 г. Но ето ни отново в същата ситуация: двама плешиви мъже, които се бият за гребен, както (аржентинският писател – бел. прев.) Хорхе Луис Борхес описва британско-аржентинската война за Фолклендските острови през 80-те години. Америка не е гребен, а Тръмп има много коса. Нито пък той е сигурен, че ще бъде кандидатът на Републиканската партия. Но повторение на битката между застаряващи мъже би изпитала толерантността на Америка, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Люс.

Мнозина прибързано допускат, че Байдън може лесно да победи Тръмп. Нищо не може да бъде по-сигурно от това в съзнанието на Байдън. Поради някаква причина президентът смята, че ако той, а не Хилъри Клинтън, беше кандидатът на демократите през 2016 г., Тръмп никога нямаше да стане президент. Тези 77 хил. гласа, с които Тръмп наклони везните в шепа щати от Средния Запад, включваха родната на Байдън Пенсилвания. През 2020 г., разбира се, Байдън беше единственият кандидат, способен да победи Тръмп на избори.

Мисленето, че историята ще се повтори, би било опасна грешка. Хората около Байдън ясно дадоха да се разбере, че решението му да се кандидатира за преизбиране би било много по-трудно, ако вероятният кандидат беше някой друг, а не Тръмп. Последният е на 76 години, не толкова под 80-те на Байдън (въпреки че разликата често изглежда по-голяма). В резултат на това демократите почти желаеха Тръмп да бъде кандидатът на републиканците. Това сега изглежда вероятно.

Същите модели доминираха в мисленето на демократите през 2015 г. Ако опонент на Хилъри е Тръмп, победата й ще бъде сигурна, вярваше партията. Трудно ми е да си спомня за демократ, който да е мислел различно преди осем години, споделя Люс. Това беше може би най-скъпият пример за политическо самодоволство в съвременната история на САЩ. Същият начин на мислене е очевиден сега относно евентуалната борба между Байдън и Тръмп през 2024 г.

Има три проблема с това. Първо, на почти всички президентски избори в САЩ шансовете са равни. Последният път, когато имаше категорична победа, беше чак през 1984 г., когато Роналд Рейгън помита своя опонент от Демократическата партия Уолтър Мондейл. Преди това бяха убедителните победи на Ричард Никсън срещу Джордж Макгавърн през 1972 г. и на Линдън Джонсън срещу Бари Голдуотър през 1964 г. Такива разлики вече не се случват. Америка е поравно разделена твърде дълго, за да допуснем друго.

Второ, възрастта на Байдън ще бъде голям фактор. Миналата година, когато той падна от колело в родния си щат Делауеър, клипът стана се разпространи масово за дни. Цял месец по-късно инцидентът с велосипеда все още беше в центъра на вниманието на фокус група, наета от Белия дом, според високопоставен служител. Това сочи, че американските гласоподаватели са силно привикнали към предполагаемия намаляващ капацитет на Байдън. Дори това да е несправедливо – завалянето на Байдън цял живот го кара да обърква синтаксиса – то ще бъде видимо на изборите. Всеки път, когато Байдън изтичва на подиума или слиза надолу по стълбите на самолета, помощниците му изтръпват.

Следователно републиканците ще изтъкват, че гласуването за Байдън би дало Белия дом на Камала Харис, неговата вицепрезидентка. Въпреки че Харис не допусна гафове през последните няколко месеца, рейтингът й не е висок. Големите решения често се вземат без съществен принос от нея. Грубо казано, дори екипът на Байдън изглежда не вярва на политическите умения на Харис. През следващите месеци кампанията Байдън-Харис несъмнено ще се стреми да промени това впечатление.

Третият предупредителен знак е значителният риск от рецесия в САЩ през следващите девет месеца. Дори забавяне до анемичен темп на растеж от около 1 процент би се усетил като рецесия от повечето избиратели. Последният президент, който бе преизбран въпреки рецесия в последните му две години на поста, беше Уилям Маккинли през 1900 г. В двата по-скорошни случая – на Джими Картър през 1980 г. и на Джордж Буш-старши през 1992 г. - това доведе до поражение. Като се има предвид, че растежът на САЩ до голяма степен е в ръцете на Федералния резерв, който изглежда ще продължи да повишава лихвените проценти, Байдън не може да направи много по въпроса.

Като плюс за Байдън е самият Тръмп. След като вече беше обвинен в Ню Йорк през март - за фалшифициране на плащания за уреждане на афера с порнозвезда - шансовете на Тръмп да бъдат повдигнати още едно или две обвинения до началото на изборната кампания са големи. Да бъдеш обект на серийни криминални разследвания не е идеалният път към Белия дом. Но това само увеличава залозите за 2024 г. Байдън вече веднъж уби дракона Тръмп. В последните години от дългата си кариера той си поставя за мисия да го направи отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: scott... хаха ... и какво толкова ценно виждаш в тези две територии ?! какво остана да се изнася от тях за белият свят ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 0
scott
преди 1 година
До: zelka007ама верно ли? Целия свят се разцепи на две по оста войната н украйна. Тактиката на присединяване към победителъ и боата удушвачка вече не е в сила, глобализаионът свърши......все едно, бледоликите са накарали навахо и апачи да се сбият помежду си. Край на индианската хармония. само победата и територията и на двете племена може да осигури продължаващ просперитет на бледоликите. ДОБРИТЕ ВОЙНО ПРАВЯТ ДОБРИТЕ КРАЛЕ. Зо пръв път нема никво значение кво става въртре у САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: scott... досега в хамериканската история няма случай някаква външно за тяхната държава събитие , военен конфликт в случая , да е повлияло на вътрешният им политически живот ... те продължават да си живетя добре , икономиката им се справя доста добре на фонът на останалият свят ... ако има нещо да става ще е на техният икономически терен ... Украйна е с бюджета на техен малък град ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 2
ratten
преди 1 година
Германската мечта на видинските ромиПоловината ромска махала на Видин вече е в германския град Кобленц. да има как и останалите да се изнесат към Кобленц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 2
ratten
преди 1 година
До: khaoне се съмнявам, че искаш дюнер и особено фалафели пaчaврата ти гнусна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: julian12 искам 2 дюнера и порция фалафели.... веднага, емигрантче нескопосано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: ratten яяя, любимата ми некъпана уличница пристигна... и тя обича изнасилвачите си и иска да бъде положена с кожения боздуган!!! ... гълтай, казах! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
scott
преди 1 година
Тръмп остави кветот в мир и на купон!Байдън го вкара във война и в окопите.Само победа в украйна може да преизбере байдънката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
ratten
преди 1 година
видинската кyрвeтинa какво си предлага и тука рaзпрания хaстар. не е ли разбрала тая мaстия, че само на видин мост нощни смени ще върти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 13
OHЯ
преди 1 година
Тия хАмериканци що не си намерят един 70+ годишен младеж със склонност към ботокса , и да ги направи велики като в една изостанала азиатска ***** със робско население
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още