IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 40% от американците одобряват Байдън, имиграцията е основното им безпокойство

54% от американците са против увеличаването на броя на имигрантите, които могат да влизат в страната

21:36 | 09.05.23 г.
Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Общественото одобрение за американския президент Джо Байдън достигна едва 40% през последните дни, близо до най-ниското ниво от началото на президентския му мандат. Американците са недоволни от начина, по който той управлява имиграцията и инфлацията, показва ново допитване на Ройтерс и Ipsos.

Тридневното допитване, приключило в неделя, показа лек ръст на популярността на Байдън спрямо миналия месец, когато 39% от анкетираните заявиха, че одобряват представянето му като президент. Анкетата е със статистическа грешка от три процентни пункта.

Икономиката е останала основно притеснение на участниците в допитването на фона на високата инфлация и стремежа на централните банките да укротят цените с повишаване на лихвите, което оскъпява ипотечните кредити и заемите за автомобили.

Очакваната в четвъртък отмяна на правилата за COVID-19, които блокираха много чужденци да влизат в САЩ, за да търсят убежище, също се превръща в източник на безпокойство. Дълги опашки от мигранти се струпаха тази седмица в мексиканския граничен град Тихуана в очакване на края на мерките.

Допитването на Ройтерс и Ipsos установи, че 54 на сто от анкетираните, включително 77% от републиканците и 34% от демократите, са против увеличаването на броя на имигрантите, които могат да влизат в страната всяка година.

Само 26% са заявили, че одобряват управлението на имиграцията от Байдън.

66% от анкетираните подкрепят изпращането на американски военни на активна служба на границата, за да подкрепят служителите на Граничен патрул.

Пентагонът обяви този месец, че администрацията на Байдън временно ще изпрати 1500 допълнителни военни, за да помогнат за подсигуряването на границата в подготовката за отмяна на граничните ограничения заради COVID-19.

Президентът ще се бори за преизбиране догодина и имиграцията е смятана за важна тема в надпреварата. Републиканците го обвиняват, че е мекушав по отношение на имиграцията, въпреки че администрацията му планира да изпрати допълнителни военни, за да помогнат за подсигуряването на границата.

Фаворитът за номинация на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп превърна смазването на нелегалната имиграция в основна задача на администрацията си.

Байдън е подложен на критики от републиканците и заради държавните разходи, които нараснаха през последните години, включително при администрацията на Тръмп, тъй като правителството харчеше щедро в борбата срещу COVID-19.

Байдън трябва да се срещне с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти днес, за да обсъдят безизходицата около тавана на федералния дълг. Ако лимитът на заемите не бъде вдигнат, Вашингтон може да започне да изостава в плащанията си още от 1 юни, предупреди финансовото министерство.

54% от анкетираните са заявили, че са против повишаване на тавана на дълга, включително 59% от респондентите, които нямат колежанско образование. Сред тези с колежанска степен 44% са против увеличаване на лимита за заемите.

В допитването на Ройтерс и Ipsos са участвали 1022 пълнолетни американци, като е използвана национална представителна извадка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още