IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ осъзнават, че изолацията на Китай не е възможна и може да е опасна

Присъствието на Зеленски в Хирошима също е силен сигнал към Пекин, смятат анализатори

19:33 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По време на своето заседание в края на миналата седмица (19-21 май) страните от Г-7 имаха два основни акцента - войната в Украйна и Китай. По отношение на Пекин езикът, който използва организацията, е най-острият от години, а договорките са за опит да бъде намалена зависимостта на Запада от Китай.

Според анализатори обаче изолацията на Китай е не само невъзможна, но може да бъде и опасна. Преди месеци САЩ говореха за "отделяне" (decoupling) по отношение на Китай, но то е почти невъзможно на фона на преплитането на веригите на доставки и ролята, която играе страната по отношение на някои пазари, коментира Джулиано Ночи, зам.-ректор на Политехническия институт в Милано пред CNBC.

Според него "дерисикацията", за която говорят сега от Г-7, означава ограничаване на някои зависимости, но не и пълно прекъсване на връзките.

Промяната в позицията на Вашингтон вероятно е доказателство, че там вече осъзнават колко трудно и болезнено ще е отделянето на двете икономики. По данни на статистиката на САЩ търговията с Китай достига рекордни нива през 2022 година. САЩ регистгрират търговски дефицит в размер на 383 млрд. долара.

На своята среща Г-7 отиде по-далеч от коментарите за икономическото съревнование с Китай, осъждайки вероятна атака срещу Тайван. "Няма правно основание за обширните морски претенции на Китай в Южнокитайско море и ние се противопоставяме на милитаризиращите дейности на Китай в региона", написаха те в своята декларация от срещата си в Хирошима.

Британският премиер Риши Сунак също предупреди, че Китай е риск за сигурността и просперитета.

Според Ночи тази обща заявка означава, че се върви към разрушаване на модела, в който САЩ е единствената "супер сила" и навлизаме в "многополюсен" свят.

Китай вече реагира на изявленията на Г-7. В позиция на външното министерство на страната, цитирана от CNN, се казва, че организацията "възпрепятства световния мир" и препоръча на организацията да "преосмисли поведението и си да промени курса си". Критики към изявленията на Г-7 отправи и Русия.

И двете страни не бяха поканени на срещата за сметка на украинския президент Володимир Зеленски, който буквално "обсеби" събитието.

Според анализатора Жан-Пиер Кабестан личното присъствие на Зеленски в Хирошима също е сигнал за Китай, допълва още CNN. Според него с поканата си Западът призовава Пекин да бъде по-ясен в подкрепата си за решение, което да отчита териториалната цялост и изтеглянето на  руските войски от Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още