IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна спешно се нуждае от пробив на бойното поле

Иначе политическата, финансова и логистична подкрепа за страната може да намалее

11:18 | 25.05.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна току-що постигна дипломатически триумф. Сега страната е под натиск да го комбинира и с военен, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

След блясъка на срещата на високо равнище на Г-7 в Хирошима през миналия уикенд фокусът ще се върне обратно към бруталните реалности на войната в Източна Украйна. Дипломатическата и военна подкрепа, предложена на Володимир Зеленски на срещата, даде голям тласък за украинския президент. Но опасността е, че това може да бъде запомнено като върха на международната подкрепа за Украйна.

Украинците знаят, че най-добрият начин за поддържане на западната подкрепа е да се постигне драматичен напредък на бойното поле. Но твърденията на руснаците, че най-накрая са поели контрола над силно оспорвания и до голяма степен разрушен град Бахмут, подчертават какво предизвикателство може да бъде това.

В комюникето на Г-7 нямаше и намек за този международен натиск върху Зеленски. Групата използва познатата формула, че ще подкрепя Украйна „колкото е необходимо“. Но неофициалното послание е малко по-сложно: „Колкото е необходимо, но по-добре да не отнема твърде много време“.

Това чувство за неотложност не отразява някаква липса на съчувствие към Украйна у ключовите западни правителства. По-скоро има опасения, че ако дългоочакваната контраофанзива на Киев не успее да обърне хода на бойното поле, ще бъде трудно за съюзниците на страната да поддържат сегашното ниво на политическа, финансова и логистична подкрепа.

Нарастващият натиск върху Украйна е тясно свързан с изборите в САЩ през 2024 г. Оформянето на Доналд Тръмп като републикански фаворит засилва страха, че следващият президент радикално ще промени политиката спрямо Украйна. Тръмп се похвали, че може да сложи край на войната за един ден - доста различно послание от „колкото е необходимо“.

Президентска кампания, доминирана от Тръмп, вероятно ще подкопае видимо двупартийния консенсус в Америка относно Украйна. Всякакви аргументи срещу подкрепата за Киев - от цената на войната до опасностите от ескалация - ще се завъртят. Проучванията на общественото мнение в САЩ вече показват известен спад в подкрепата за Украйна.

Всичко това дава основание на Владимир Путин да се надява, че ако успее да поддържа Русия в битка още 18 месеца, кавалерията на Тръмп може да се появи на хоризонта. Кремъл вече усилено флиртува с бившия президент на САЩ и неговите поддръжници. Последният списък на санкционираните от Русия американци включва хора, които нямат нищо общо с Украйна, но са сред неофициалните вътрешни врагове на Тръмп – като Брад Рафенспергер, служителя, който се противопостави на молбите на Тръмп да му „намери“ още малко гласове в Джорджия.

Като се има предвид, че САЩ предоставят по-голямата част от военната подкрепа за Украйна, нагласите във Вашингтон са от критично значение. Промяната в политическата атмосфера в Америка неизбежно ще проникне и в Европа. Сътресенията на енергийния пазар, причинени от войната, вече накараха европейските страни да похарчат около 800 млрд. евро за енергийни субсидии. Икономическото недоволство може да се превърне в нарастваща подкрепа за популистките партии от крайната десница и крайната левица, които симпатизират на Русия.

След това възниква въпросът за доставките на оръжие. Както САЩ, така и Европа почти изчерпаха своите запаси от необходими боеприпаси, като артилерийски снаряди, в усилията си да поддържат Украйна военно. Без да преминат към военновременна икономика, западните оръжейни фабрики не могат да се справят с темпа на войната. Боевете са толкова интензивни, че, както казва един западен политик, „украинците консумират за часове това, което ние произвеждаме за седмици“. Западни служители от областта на национална сигурност трябваше да работят като търговци на оръжие - обикаляйки световните столици, от Сеул до Исламабад - за да измолят нови доставки на ракети и други оръжия, които да бъдат изпратени на фронта.

САЩ и европейците смятат, че усилията им са дали резултат и че Украйна вече разполага с достатъчно оръжия, за да започне сериозна офанзива. Но оръжейният шкаф на Запада сега изглежда доста оголен. Той няма да бъде напълно попълнен до 2024 г. - въпреки че дотогава украинците ще могат да използват изтребителите, които им бяха обещани миналата седмица.

Сегашната контраофанзива на Украйна вероятно ще започне тихо с поредица от проучвателни мисии, които ще търсят слабости в руската линия. Но степента на тези руски слабости остава голямото „известно неизвестно“ на войната.

Някои западни служители, които са работили в тясно сътрудничество с Киев, смятат, че украинците имат добри шансове да пробият руските линии и да застрашат Крим. Други предупреждават, че руснаците са окопани - и че неопитните украински войски трудно ще спечелят територия. Песимистите се опасяват, че ако войната все още е в задънена улица през следващата година, Путин може да успее да мобилизира стотици хиляди нови войници за следващата фаза на конфликта. Въпреки че украинците имат по-висок морал и по-добра тактика, Русия има по-голям набор от потенциални войници.

Но дори ако Украйна не успее да направи пробив и западната подкрепа за Киев наистина започне да отслабва, това няма да е краят на войната. Украински представители посочват, че за разлика от своите западни поддръжници, те няма как да избягат от конфликта. Дмитро Кулеба, външният министър на Украйна, обича да цитира поговорка, приписвана на Джон Ленън: „В крайна сметка всичко ще бъде наред. Ако не е наред, значи не е краят.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 33
zelka007
преди 10 месеца
западната подкрепа за Украйна може да започне да отслабва след 2-3 години ... !! военните бюджети на държавите от НАТО са увеличени стабилно и то дългосрочно , за поне 5-10 години напред ... като само за тази и следващата година само за производството и доставка на боеприпаси и обучение на украинци по полигоните са удесеторени сумите ... както казваше един популярен президен , ще ядат приклади ... аз бих добавил и ще лочат газ ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още