IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възраждането на крайнодесните в Германия ограничава полето за действие на Олаф Шолц

Последните социологически проучвания подчертават недоволството на широката общественост спрямо редица политики на коалиционното правителство

13:00 | 04.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепата за крайнодесните в Германия се повиши до нови върхове в последните социологически проучвания, като „Алтернатива за Германия“ (AfD) се възползва от недоволството на гражданите от рекордно високите нива на миграция, упоритата нажежена инфлация и скъпите мерки за защита на климата, пише Bloomberg.

Крайната десница, която отрича въздействието на човешката дейност върху климата и иска да спре притока на имигранти в германия, сега е обвързана със Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц, нареждайки се на второ място по популярност в последните проучвания след алианса на опозиционните партии.

Някога разглеждана като маргинална радикална група, сега AfD привлича разочаровани поддръжници на утвърдените партии. Растящата ѝ подкрепа съвпада с общественото недоволство от високите разходи за енергия и храна в резултат на руската инвазия в Украйна и ескалиращите разходи, свързани с усилията на Европа да ограничи вредното за климата влияние от човешката дейност.

Съсредоточавайки се върху тези въпроси, популистката партия успешно използва пукнатините в управляващата коалиция на Шолц, която включва Зелените, социалдемократите и Свободната демократическа партия.

„Коалиционните партии губят подкрепа, защото не могат да осигурят положителна визия за бъдещето на страната“, споделя пред Bloomberg Андреа Рьомеле, вицепрезидент на базираното в Берлин Hertie School. „Когато става въпрос за прилагане на техните политики, има постоянни разногласия и вътрешни борби между свободните демократи и Зелените – това е раздорът, който дърпа надолу не само Зелените, но и управляващата коалиция като цяло“, добавя тя.

Това вътрешно несъгласие контрастира рязко с новата, единна позиция, застъпена от ръководството на AfD, изтъква Рьомеле, която отбеляза, че крайнодясната партия е успяла да привлече повече гласоподаватели, като смекчи публичните си битки. Освен това AfD се възползва от полемиката около притока на повече от един милион бежанци от Украйна и близо 250 000 души, търсещи убежище, които пристигат в Германия през последната година от страни като Афганистан, Сирия и Ирак.

Според последното проучване на Infratest Dimap подкрепата за AfD е скочила с два процентни пункта до 18%, което я поставя наравно със социалдемократите. Консервативният блок между християндемократите и християнсоциалистите отчете спад на подкрепата до 29%, докато Зелените загубиха един процентен пункт с подкрепа от 15% - най-ниското им ниво от септември 2021 г. Подкрепата за свободните демократи остава непроменена на равнище от 7%.

Въпреки нарастващото напрежение, всички останали партии изключиха възможността да работят с AfD и е много малко вероятно трипартийната коалиция на Шолц да се разпадне преди следващите федерални избори през 2025 г.

Въпреки това възраждането на крайната десница вече ограничава възможностите на Шолц да прилага смели мерки за защита на климата.

Основната жертва на нарастващата популярност на AfD е Зелената партия, тъй като нейната екологична програма е компрометирана от коалиционните партньори, които се стремят да се дистанцират от непопулярните мерки.

С предстоящите местни избори в ключовите провинции Бавария и Хесен през октомври, управляващата коалиция на Шолц вече се оттегля от мерките за защита на климата и смекчава регулациите, като проектозакона, забраняващ на собствениците на жилища да инсталират нови газови котли в опит да намалят въглеродните емисии в жилищния сектор.

Серия от избори в източните провинции Бранденбург, Саксония и Тюрингия догодина може да донесе убедителни победи на популистката партия, която води в социологическите проучвания в региона. Бившият комунистически изток е силно зависим от добива на лигнитни въглища и стремежът на правителството да се откаже постепенно от въглищата до 2030 г. — осем години по-рано от планираното — се сблъсква със сериозен отпор в тези райони.

Помолен да коментира затрудненията на Зелените, министърът на икономиката Роберт Хабек, представител на тази партия, се опита да омаловажи значението на изборите и призова своите коалиционни партньори да се съсредоточат върху единството.

„Не искам да превръщам социологическите проучвания в движеща сила зад моите действия“, каза Хабек в кулоарите на конференция в Берлин. „Но дневен ред, който залага на разделение, винаги е от полза за разделящите сили“, добавя министърът.

И все пак шансовете този раздор да приключи скоро са малки.

Реакция на избирателите

„Основната причина за доброто представяне на AfD е реакцията срещу многото мерки и политики, за които управляващата коалиция стои и които много граждани не желаят“, коментира Петер Матушек, управляващ директор на Forsa. Той се позовава на примери като постепенното премахване на атомните електроцентрали, забраната за продажба на нови коли с двигатели с вътрешно горене в автомобилите до 2035 г. и предложената забрана за отопление чрез газ – мерки, които не са популярни сред широката общественост.

„AfD, като ясна протестна партия, която е в фундаментална опозиция на управляващата коалиция, се възползва от това настроение“, добавя Матушек.

Политическата заплаха от крайната десница може също така да подкопае вече договорените усилия на правителството за намаляване на въглеродните емисии с две трети до 2030 г., например в областта на субсидиите. Повишаването на данъка върху дизела, въвеждането на данък върху керосина или намаляването на субсидиите за пътуване до работното място може да намали емисиите, но ще срещне широка съпротива от страна на работещите избиратели от средната класа, към които AfD се насочва.

Възходът на партията е удар и за консервативната опозиция. По време на кампанията си за ръководния пост на Християндемократическата партия през 2018 г. Фридрих Мерц обеща да намали наполовина обществената подкрепа за AfD. Пет години по-късно дясната популистка партия почти удвои дела си в социологическите проучвания.

Все пак Шолц е оптимист, че неговата коалиция може да постигне компромис относно закона за отоплението на домакинствата преди лятната ваканция - въпреки че, както каза канцлерът, обществеността в момента не подкрепя по-строги мерки за защита на климата. Краят на правителствените борби за закона може да помогне за възстановяване на подкрепата за управляващите партии.

Все пак сътрудниците на Шолц посочиха, че правителството е длъжно да изпълни своите цели за намаляване на емисиите просто защото защитата на климата вече е гарантирана в конституцията. Ако администрацията му не успее да постигне поставените си цели, гражданите могат просто да съдят правителството на Шолц във висшия съд на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 36
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Във всяка страна има някакво ядро от безмозъчни лузъри и съответно партия, която ги представлява. В Германия - AfD, тук Костя Късия и Цончо Плюнката и тяхното Bгъ3раждане и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 11
evlogi
преди 10 месеца
Изобщо не беше трудно да се предвиди,че действията на климатичният култ ще доведат до отпор и засилване на разни екстремистки движения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
pinoccio
преди 10 месеца
Федералната някога република прие в редиците си комунистическа страна и сега й сърба попарата. Някогашната ГДР е извор на така наречената крайната десница, която е по-скоро ултралевичарска, но е неудобно да бъде назовавана така заради левия социалдемократ Шолц. Десни движения никога не е имало в Европа, единствено английските тори защитават в някакъв смисъл това понятие. Самият Чърчил е бил ту лейбърист, ту консерватор - и той толкоз е разбирал от ляво и дясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още