IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Бремен може да засилят отслабващата партия на Шолц

Допитвания дават победа на ГСДП, за която Бремен е традиционен бастион

15:13 | 14.05.23 г.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: EPA/БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: EPA/БГНЕС

Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц са напът да спечелят изборите в най-малката провинция в Германия, град Бремен, в неделя. Изборите може да дадат лек тласък на левоцентристката партия, подкрепата за която спадна до около 20% в национални допитвания, пише Ройтерс.

Бремен не е смятан за политически предвестник за други части на Германия предвид специфичните си характеристики като индустриален пристанищен град и малкия си размер – населението му е само 570 хил. души. За сметка на това провинциите Бавария и Хесен, които ще проведат избори през октомври, заедно съставляват почти една четвърт от 83,2-милионното население на Германия.

Въпреки това Бремен е първата федерална провинция, която провежда избори тази година, и затова резултатите ще бъдат внимателно наблюдавани.

Допитвания в Бремен за момента дават на ГСДП 29%-30%, с десет процентни пункта по-добър резултат в сравнение с представянето на национално ниво, където партията губи подкрепа след федералните избори през 2019 г. заради кризата с разходите за живот след войната в Украйна.

Консерваторите са на второ място в допитванията с подкрепа между 26% и 28%, което означава, че ГСДП ще възвърне първото си място в традиционния си бастион.

ГСДП остана след консерваторите на последните избори в Бремен през 2019 г., въпреки че сформира управляваща коалиция със Зелените и крайнолявата партия „Левица“ и избра кмета му Андреас Бовеншулте.

Дали Бовеншулте ще избере да продължи тази коалиция, ако ГСДП спечели, не е ясно. Зелените в момента имат подкрепа от 13% в допитванията, а „Левица“ – между 9% и 11%, т.е. ГСДП ще има достатъчно подкрепа.

Но „Левица“ е в крехка позиция на национално ниво заради вътрешни борби, които може да имат последици на регионално ниво.

В същото време ГСДП и консерваторите не проведоха конфронтационна предизборна кампания в Бремен – автомобилен център, който се превръща в ключово пристанище за растящата офшорна вятърна индустрия, и теоретично може също да изберат да управляват в голяма коалиция.

Свободните демократи, които са по-малкият коалиционен партньор във федералната коалиция на Шолц, получават 6% в допитванията и също имат шансове да преминат 5%-та бариера за влизане в парламента, след като не успяха да го направят в три гласувания миналата година.

Тези неуспехи накараха Свободните демократи, които са в коалиция на национално ниво с ГСДП и Зелените, но не са с близки идеологии с нито една от двете партии, да станат по-категорични, предизвиквайки спорове в коалицията. Добро представяне в Бремен може да смекчи напрежението.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която постигна ръст в национални допитвания до 15%-17%, беше изключена от изборите в Бремен заради вътрешни разделения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още