IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на туризма изплати 18 млн. лв. на хотелиерите за украинските бежанци

Публикуван е и списък с надплатените средства по програмата за хуманитарно подпомагане у нас

19:30 | 14.06.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма изплати близо 18 млн. лв. по Втората хуманитарна програма за лица с временна закрила от Украйна, обработени през май.

Плащанията в общ размер над 17,5 млн. лева бяха верифицирани след пълно преизчисление на дължимите суми за всички отчетни периоди по Програмата от 1 юни 2022 г. до 31 март 2023 г., посочват от туристическото министерство.

На сайта на Министерството на туризма в секция “Информация за настаняване във връзка с войната в Украйна” е публикуван списък с размера на дължимите за възстановяване надплатени средства по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България.

Според последното правителствено решение срокът на действие на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България е до 30 юни.

Нейни получатели са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила. 

Около 150 хил. украински граждани са регистрирани за временна закрила у нас от началото на войната, от тях 50 хил. са останали на територията на страната ни по последни данни на Министерството на външните работи.

Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България ще бъде удължена след изтичането й в края на юни. Работи се по продължаването й до края на 2023 г., като за измененията, правилата и реда на действието ѝ ще бъде предоставена своевременно информация след решение на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още