IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юни се удължава програмата за подпомагане на бежанците от Украйна

Въвежда се и допълнителна мярка за контрол при администрирането на хуманитарната помощ

13:25 | 26.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

До 30 юни се удължава срокът на действие на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България. Това реши на днешното си заседание служебният кабинет.

Срокът на действие на програмата изтича на 30 април т.г.

Програмата се удължава при действащите в момента условия. Нейни получатели са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила. 

Във връзка с финализиране на разплащанията по програмата и с оглед коректното верифициране на окончателните дължими суми към участниците се въвежда допълнителна мярка за ефективен контрол при администрирането на хуманитарната помощ, а именно представяне на попълнена Декларация за съответствие по образец съгласно Приложение № 4 към програмата.

Декларацията се предоставя от законния представител на лицето, извършващо дейност в обекта, при поискване от Министерството на туризма. Същата се подписва с квалифициран електронен подпис и се подава чрез Системата за сигурно електронно връчване.

В края на февруари Министерството на туризма получи финансиране от 12 млн. лева във връзка със сключено оперативно споразумение с дирекция "Международни проекти" към Министерството на вътрешните работи по проект "Подкрепа за първоначален прием на лица, разселени от Украйна", изпълняван по фонд "Убежище, миграция и интеграция" – (ФУМИ) 2021-2027 на Европейската комисия. 

Действието на временната закрила на разселените лица от Украйна в България беше удължено до 4 март 2024 г.

Подкрепата за бърза трудова интеграция на украински бежанци също беше удължена.

Около 150 хил. украински граждани са регистрирани за временна закрила у нас от началото на войната, от тях 50 хил. са останали на територията на страната ни по последни данни на Министерството на външните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още