IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Подкрепата за Украйна съответства на интересите ни

Визитата на Зеленски показва, че на България се гледа като на доверен партньор, каза вицепремиерът Мария Габриел

20:18 | 09.07.23 г. 12
Премиерът Николай Денков. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Премиерът Николай Денков. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

България се включи в набор от страни, които подкрепиха Украйна и това съответства на интересите ни, заяви пред Нова телевизия премиерът акад. Николай Денков. За нас е изключително важно всякакви зони на конфликт да стоят колкото се може по-далеч от нашите граници, така че подкрепа за Украйна в НАТО отдалечава опасностите, които биха могли да възникнат, ако нещата не се развият добре за Украйна, посочи Денков. 

Той обясни, че Украйна вече има подкрепата на над 20 държави по отношение на тяхното членство в НАТО. „Те се опитват да съберат колкото се може повече подкрепа преди срещата във Вилнюс, която предстои след два дни, така че периодът на тази визита беше подбран да бъде преди посещението във Вилнюс на срещата на НАТО, където тази подкрепа трябва да бъде показана“, каза премиерът. 

По думите на Денков непосредственият повод за посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски са били два документа, които бяха подписани в София - съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандумът за сътрудничество в областта на енергетиката. 

И двата документа съответстват на интересите на България и всички други интерпретации, които чуваме, не са състоятелни, коментира премиерът. Той обясни, че е информирал президента Румен Радев за визитата на Володимир Зеленски, но отбеляза, че не знае защо самият държавен глава не го е поканил. 

„Това, което знам, е, че България като политическо решение на ниво Народно събрание и Министерски съвет подкрепя Украйна, както във войната с руското ръководство, така и за членството ѝ в НАТО“, отбеляза премиерът. 

Политиката, която доведе до срещата със Зеленски, е политиката, която следва решенията на Народното събрание и Министерския съвет. Това е политиката на България и няма друга политика, заяви още Денков. 

Той отрече да има разминаване в правителството, както и между правителството и Народното събрание. Всичко, което направихме, е в пълен синхрон, посочи той 

По думите му България ще помогне на Украйна с това, което можем да дадем, без да застрашаваме нашата боеспособност.

Премиерът отбеляза, че военното министерство и началникът на отбраната ще направят преглед на всичко, което е налично и какво ни трябва, за да защитим държавата и, ако има нещо излишно, ще се обсъжда дали да бъде предоставено на Украйна. 

Имаме муниции, чийто срок на годност изтича до две – три години. Ако не ги предоставим в този случай, ще трябва след това да платим, за да бъдат унищожени. Ние оставаме с други, които са достатъчно, за да покрият нашата боеспособност, обясни премиерът. 

За ядрените мощност на Атомната електроцентрала „Белене“ Николай Денков посочи, че ако е могло да бъдат реализирани, сигурно отдавна това да е било направено. Според него Русия дълго време ще бъде под санкции и това показва, че България няма как да реализира този проект. Срещу това оборудване ще получим цената, която сме платили навремето, за да можем да го вземем, посочи премиерът. 

Темата за визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас коментира и вицепремиерът Мария Габриел пред bTV. Тя посочи, че посещението на Зеленски, който за кратко време посети четири държави, започвайки от България, е силен знак, че на България се гледа като на доверен и предвидим партньор и че новото правителство може да носи отговорност. В момент, в който Украйна се бори за своята независимост, за териториалната си цялост, отговорното поведение е не само да изразяваш подкрепата си, а и да бъдеш последователен в нея и да посрещаш предизвикателствата, включително и в най-трудни моменти, допълни тя.

В отговор на въпрос дали има дипломатическа символика в това, че домакинството на срещата, което беше оказано на президента Зеленски от българския премиер акад. Николай Денков, Габриел припомни, че по време на посещението бяха подписани две декларации - за евроатлантическата интеграция на Украйна и Меморандум за разбирателство в областта на енергетиката. В областите, за които ние говорихме за задълбочаване на сътрудничеството, е отговорна изпълнителната власт, посочи Габриел. Трябва ясно да кажем, че е важно България да изпраща сигнал, че може да говори в един глас така, както го правят парламентът, правителството и президентската институция, каза още тя. Ние сме силни, когато говорим в един глас, допълни Габриел.

Тя коментира и казаното вчера от вицепрезидента Илияна Йотова, че огънят срещу президентската институция цели да отнеме вниманието на българската общественост от това какво точно е поело българското правителство като ангажимент към президента Зеленски. Вицепремиерът Габриел каза, че много би й се искало, когато в публичното пространство се казват думи, те да не дават дори и идея, че това е свързано с дезинформация, защото става въпрос за България и българското общество.

„Българското правителство говори в едни глас, за нас водещ е принципът, който е принцип в декларацията на Народното събрание – може да ни бъдат поискани неща, но те ще имат за последствие ясен принцип според това какво имаме и най-вече – да не бъде застрашена сигурността на страната и боеспособността на българската армия“, каза още Габриел. Предстои да бъде направен анализ, да се види как ще бъде отговорено на исканията на Украйна и да запазим водещият принцип то да не застрашава сигурността на страната, допълни тя. По думите й няма място за други интерпретации.

Дали ще предоставим старото си въоръжение и боеприпаси на Украйна, а страната ни ще се сдобие с ново, Габриел коментира, че й се иска да не се смесват нещата. Когато си говорим за военна помощ, има три направления, като едното е свързано със запасите, второто – с общи обществени поръчки, третото – със законодателство, което тази седмица беше прието след тристранни преговори, свързани с производствения капацитет, посочи още Габриел.

По думите й несъмнено България е пропуснала времето за първото направление. Нека видим с второто какво ще съумеем да направим, така че да защитим своя стратегически национален интерес и най-вече да си дадем шанс да бъдем част от инициативата, която тази седмица беше окончателно договорена и която ще даде възможност, с финансиране от 500 млн. евро, на ЕС да разполага с ясна картина къде какъв производствен капацитет има, къде той може да бъде засилен и как това да бъде в полза и на държавите членки, и на позицията на ЕС в такъв тип конфликт, засягащ сигурността на всеки от нас, допълни Габриел. Във връзка с това дали България ще бъде компенсирана от ЕС тя посочи, че това е един от съществуващите механизми и зависи от нас как ще се възползваме от него.

Каквото и да бъде решението за това какво ще предоставим на Украйна, то ще бъде на взето на основата на анализ, който се прави от Генералния щаб, каза още вицепремиерът.

В отговор на въпрос каква позиция ще изрази България по време на предстоящата среща на лидерите на държави от НАТО по отношение на присъединяването на Украйна към алианса Габриел припомни, че България подкрепя принципа на отворените врати още от 2008 г. На всички ни е ясно, че докато не е изпълнено условието страната да не бъде във война, няма как сега, в този момент, това членство да се случи, каза още тя. Въпросът е как ще работим заедно с Украйна, така че те да усещат цялостната и пълноценна подкрепа на алианса и затова едно от силните действия от срещата на върха ще бъде трансформирането на т.нар. комисия за сътрудничество с Украйна в съвет. На тази среща на върха Украйна ще седне на равни начала с останалите страни членки, за да си говори по-конкретно за отделните области, каза още Габриел.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 09.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andy Празноглаво неуко копейниче, ти не можеш да пишеш правилно, тръгнало да ми се плюнчи с някакви глупости! Елементарен урок за второкласник - някоЙ е за единствено число, а някоИ е за множествено. Иначе в соца уж образованието супер било, но всички копейнишки слугинажи сте полуграмотни, какъв парадокс! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
andy
преди 9 месеца
До: Скъсана_УшанкаЧе някои ще си замине - така ще е, но май няма да сме ние. А куфари няма да са ви нужни. Всичко ще ви е осигурено. Пълен пансион с екстри! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
andy
преди 9 месеца
Сopocпидко и Мapчeтo, лъснаха тoпkитe на зеленото нециcko пpocяче до блясък! Сега обясняват колко били вkycни! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Поредния ден на,едно и също - няколко празноглавеца копейки се плюнчат в коментарите, а тpoлът копейка с многото регистрации цъка минуси на "неприятелските" мнения. Таварищи слабоуми, НАШИЯ интерес е да бъдем със Свободния Свят, който е и Богатия Свят. На който не му харесва - да си хваща куфара и да заминава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
До: evlogi... Мхм ... :))) ... има редки екземпляри , при които детската концепция за АЗ като център на вселената , никога не преминава в пълноценното и зряло на един човек - НИЕ , като част от семейство/обществото ... в случаят е църкалник/фейконафффт затворен в капсулка омазана с фейкчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 9 месеца
Подкрепата за Украйна съответства на интересите на сорроспиЯта Му! сорроспиЯта Му, е по-голяма от сорроспиЯта тИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
cyclop
преди 9 месеца
В лайййняния форум има едно мйдеррааторче Хъ Уйййиий, което ходи подир мен да ми редвактира мненията по свой вкус. Не понеже има нещо обидно, а понеже не го кефи. Може ли да му каже някой на това мазно пееедалче какво значи мъъдератор? Не значи да си редактираш мненията по свой вкус, Хъ Уиийй чо. И ти не ме кефиш, амма не ходя след теб да ти избивам куровете от устата, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 19
evlogi
преди 9 месеца
До: zelka007 Мне, те също са част от НИЕ, но не им достига сивата материя,за да го разберат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 21
evlogi
преди 9 месеца
Фа,тмакът трябва да бъде изолиран и ако може импийчнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
danchomentata
преди 9 месеца
Репертоара се променя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още