IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С военни сделки Франция постила червения килим за индийския премиер

Индийският гигант е на първа линия срещу Китай, с който има сложни отношения, и е привърженик на концепцията за многополюсен свят

14:07 | 13.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нарендра Моди и Еманюел Макрон по време на срещата на Г-7. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Нарендра Моди и Еманюел Макрон по време на срещата на Г-7. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Индийският премиер Нарендра Моди ще бъде почетен гост на френския президент Еманюел Макрон за националния празник на Франция 14 юли - визита, символизираща засилващото се сътрудничество между Париж и Делхи в международен контекст, характеризиращ се с нарастващо напрежение и съперничество по оста Пекин-Вашингтон, пише "Франс прес" в материал, цитиран от БТА.

Индийският гигант е на първа линия срещу Китай, с който има сложни отношения, и е привърженик на концепцията за многополюсен свят. Франция, под ръководството на Макрон, възнамерява да бъде влиятелен играч в Азиатско-Тихоокеанската зона и иска да бъде мост между либералния Запад и повечето други държави.

Двете ядрени сили са свързани от 25-годишно стратегическо партньорство, изградено по-специално около сътрудничество по въпросите на отбраната, илюстрирано от покупката на изтребители "Рафал" от Делхи.

Визитата може да даде възможност за обявяване на нови големи договори, въпреки че нито един източник не е потвърдил това пред AФП.

Според информация на френския онлайн вестник "Трибюн" и индийския вестник "Хиндустан таймс", позоваващи се на източници, запознати с въпроса, Индия може да обяви закупуването на 26 изтребителя "Рафал" за военноморските сили, за да въоръжи своя самолетоносач, както и на три подводници.

Това ще отбележи още един много голям успех за флагмана на френската авиационна индустрия, компанията "Дасо", след като Индия вече е поръчала 36 изтребителя "Рафал" за своите военновъздушни сили.

"Нямам търпение да видя моя приятел, президента Макрон", написа неотдавна в Twitter Нарендра Моди, който пристига в Париж в четвъртък - няколко седмици след държавно посещение във Вашингтон, където похвали силата на отношенията между САЩ и Индия и отхвърли повтарящите се критики към състоянието с правата и свободите в страната си.

Много неправителствени организации, както и ООН, обвиняват правителството на Моди в авторитарен уклон и репресии срещу мюсюлманите.

"Досега президентът Макрон запазваше пълно мълчание за много сериозното влошаване на ситуацията с правата на човека в Индия", каза пред АФП Филип Болопион, високопоставен служител на "Хюман райтс уоч".

Нарендра Моди ще вечеря два пъти с Еманюел Макрон, включително на официална вечеря утре в Лувъра със стотици гости по случай френския национален празник.

Той ще бъде и почетен гост на военния парад, в който ще участва индийски контингент, включително три изтребителя "Рафал".

Незаобиколима роля

Според индийския изследовател Манодж Джоши тази визита "е важна, доколкото Индия има много важни отношения с Франция, която следва същата линия като индийската концепция за многополюсна дипломация" - дипломатическа доктрина, състояща се в установяване на много партньорства с цел търсене на балансиран подход и без автоматично обединяване зад този или онзи съюзник.

Така например Индия зае безпристрастна позиция по отношение на руската инвазия в Украйна, поддържайки контакти и с двете воюващи страни, без да налага санкции на Москва, от която купува големи количества въглеводороди.

Канцеларията на френския президент подчертава "неизменната роля на Индия по основните световни проблеми", припомняйки, че тя е 5-ата икономическа сила, най-многолюдната държава в света и на трето място сред страните по парникови емисии.

Съществува "необходимост да ги ангажираме напълно по основните глобални проблеми, особено когато Индия е председател на Г-20", както е в момента, отбелязва Елисейският дворец.

Следователно Нарендра Моди е незаменим партньор за Еманюел Макрон, чиято червена нишка по въпросите на външната политика е Франция да изглежда като балансираща сила - една от онези държави, които могат да говорят с всички страни.

От трибуната на Общото събрание на ООН през септември Еманюел Макрон говори за необходимостта от "изграждане на нов договор между Севера и Юга", за да се избегне "разделението на света".

Индия също е от съществено значение за Франция, която иска да бъде активна в Азиатско-тихоокеанската зона, където присъства посредством свои отвъдморски територии.

Индийско-Тихоокеанска стратегия

"Индия е стълб в нашата Индийско-Тихоокеанска стратегия, която се основава на същия стремеж за свободно, отворено пространство, където международното право се зачита напълно", посочи Елисейския дворец, като контрапункт на китайската експанзионистична политика, обвинявана от много страни, че поставя под въпрос тези принципи.

От своя страна Делхи "вижда в лицето на Франция важен двигател на Индийско-Тихоокеанска стратегия на Европейския съюз", но много негови страни членки имат само доста бегло виждане за проблемите в тази ключова зона за световната икономика, каза индийски дипломатически източник.

Индия, най-голямата демокрация в света, обаче е в полезрението и на защитниците на човешките права.

"Премиерът Моди и неговата партия систематично атакуват малцинствата, независимите медии, политическите опоненти и правозащитните организации", каза Филип Болопион.

"Едни наистина стратегически отношения между двете страни трябва да се основават на общи ценности, като зачитането на демокрацията и човешките права", допълни той. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 10 месеца
Този наскоро беше в Щатите,сега е във Франция...Москва вече никой не я бръсне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още