IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

49 депутати внасят жалба до Конституционния съд за референдума за запазване на лева

„Възраждане“, „Има такъв народ“ (ИТН) и независимия депутат Радостин Василев искат яснота дали референдумът нарушава договора ни за членство в ЕС

13:34 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От „Възраждане“ ще внесат днес жалба в Конституционния съд (КС) във връзка с референдума за запазване на българския лев. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов, цитиран от БТА.

Жалбата е подписана от 49 народни представители – от парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН), както и от независимия депутат Радостин Василев.

„От БСП, въпреки че говорихме с тях няколко пъти, първоначално казаха, че ще си помислят, след което категорично отказаха да подпишат“, обясни Костадинов и съобщи, че жалбата ще бъде внесена в деловодството на Конституционния съд в 13:30 часа.

Investor.bg припомня, че миналата седмица парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

След гласуването тогава, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов призовава президента да насрочи референдум и едновременно с това да зададе въпрос на Конституционния съд. Няколко дни след това държавният глава Румен Радев обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, защото има решение на Народното събрание.

По думите на лидера на „Възраждане“ не може да се игнорира мнението на повече от 500 хиляди български граждани.

Костадинов потвърди, че от миналия петък от партията питат кой точно текст от международния договор за членство на България в Европейския съюз са нарушили с въпроса за референдума. „Но отговор няма, няма и да имаме, защото такова нарушение няма“, коментира той.

Съпартиецът му Петър Петров обясни, че законът за Конституционния съд изисква жалбата да бъде внесена след обнародването на съответното решение на Народното събрание, и уточни, че въпросното решение на парламента, с което се отхвърли искането за произвеждане на национален референдум, е публикувано тази сутрин. Той заяви, че няма съмнение, че съдът ще допусне жалбата за разглеждане и ще вземе решение, с което да възстанови справедливостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още