IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп нарече обвиненията срещу себе си политически мотивирани

Бившият президент все още е фаворит за номинация от републиканците за изборите в края на 2024 г.

08:05 | 04.08.23 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Президентът на САЩ в периода 2017-2021 г. Доналд Тръмп се изправи в съдебната зала на Федералния съд във Вашингтон и отхвърли обвиненията срещу себе си за опит да спре обявяването на изборните резултати от президентските избори през 2020 година, съобщава CNN. Той беше освободен с минимални ограничения, включително и забрана да общува с хора, които са свидетели по това дело, освен чрез адвоката си.

Пред журналисти след края на заседанието Тръмп заяви, че делото срещу него е политически мотивирано. Това е преследване на политически опонент и никога не би трябвало да се случва в САЩ, каза още той.

Въпреки обвиненията срещу предходния американски президент той все още е фаворит да получи номинация от републиканците за следващите президентски избори, които ще се проведат в края на 2024 г. Следващото изслушване на Тръмп е насрочено за 28 август, или само пет дни след първия президентски дебат при републиканците.

Досега Доналд Тръмп се изправи два пъти пред съд по повдигнати обвинения за криминални престъпления, включително и за укриване на средства, получени по време на кампанията за набиране на средства за президентските избори през 2016 г.

Последните обвинения срещу него са свързани с опити да обяви резултатите от изборите за невалидни и да спре потвърждаването им от Конгреса. Според съда Тръмп умишлено е използвал невярна информация за изборни измами в опита си да принуди институцията, както и вицепрезидента Майк Пенс, да не обявят официално Джо Байдън за следващия президент на САЩ.

На 6 януари 2021 г. сградата на Конгреса беше обсадена от привърженици на Тръмп, които успяха да проникнат вътре. В обвинителния акт срещу Тръмп това беше определено като опит да бъдат разрушени демократичните устои на страната.

Пред съдебната зала във Вашингтон се събраха и привърженици, и противници на Доналд Тръмп, но този път до ескалация не се стигна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още