fallback

Морски дронове поразиха руски кораб и в Керченския проток

Да благодарим на Службата за сигурност, че войната се връща на територията на държавата агресор, коментира Володимир Зеленски

08:20 | 05.08.23 г. 25

Морски дронове са поразили още един руски кораб - танкерът SIG, който се е движил от Турция, става ясно от съобщение на Морския спасително-координационен център в Новоросийск до ТАСС. По данни на екипажа машинното отделение е наводнено и макар щетите да не са големи, танкерът не може да се движи сам. Няма пострадали и жертви при атаката.

Руските власти съобщават още, че танкерът е атакуван от три дрона, като два от тях са свалени и отломки са паднали в близост до Кримския мост. При това се е чул силен взрив, за който се съобщава в социалните мрежи от потребители от окупирания Крим. От съображения за сигурност движението по моста отново беше спряно за кратко.

SIG е търговски кораб, но е в санкционния списък на САЩ заради регулярни доставки на авиационно гориво за Сирия.

Това е вторият руски кораб, който беше обстрелван с морски дронове за последното денонощие. По информация на Министерството на отбраната на Русия при нападението в нощта срещу 4 август няма щети и пострадали моряци. Сателитни снимки обаче показват силно повредения десантен кораб "Оленогорский Горняк" на пристанището в Новоросийск.

Корабът беше пратен в региона за пренос на товари и въоръжение, след като морски дронове повредиха Кримския мост при атака в средата на юли.

Института за изучаване на войната (ISW) съобщава в своя обзор по повод 527-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна, че геолокализирани снимки и видеа показват взрив и в петролна база във Феодосия на полуостров Крим.

На този етап няма официално потвърждение, че зад тези удари стои Украйна. Президентът на страната Володимир Зеленски обаче направи повече от показателен намек в своето вечерно обърщение. "Днес имах и доклад от председателя на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк. Няма да разкривам съдържанието му. Мога само да кажа, че всички ние сме благодарни на ССУ, че върнаха войната на територията на държавата-агресор. Каквото посееш, това ще пожънеш", коментира той.

Русия остава съсредоточена на източния фронт

Руските военни остават съсредоточени на източния фронт в Украйна - направленията Лиман, Купянск, Авдиевка, Бахмут и Маринка, съобщава зам.-министърът на отбраната Анна Маляр в Telegram. Водят се тежки битки, като по данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са отблъснати атаки край Авдиевка и Маринка. От ВСУ съобщават още за артилерийски обстрел на населени места в Лиман и Купянск.

Украинците успяват да напреднат в южното направление около град Бахмут, докато руснаците опитват да пробият на север от града, допълва още Маляр.

Успехи има и при придвижването на украинците към Бердянск и Мелитопол. Движението напред е бавно заради силно укрепените руски позиции и множеството мини.

Украинската контраофанзива - бавна, но неочаквана и точна

Преимуществата на украинската контраофанзива е, че тя е неочаквана и точна, а не толкова бързината, с която се придвижва, разказва говорителят на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицкий. По негови данни украинските военни изпълняват успешно задачите, срад които и за прекъсване на линиите за доставка, разрушаване на складове с въоръжение и военна техника, пише ISW.

Един от говорителите на Пентагона - бригаден генерал Пат Райдър, коментира, че Украйна сама решава кога и къде да насочи своите значителни военни умения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 05.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още