fallback

САЩ са дали разрешение за предоставяне на F-16 на Украйна

Украинската армия непрекъснато мени посоката на своя основен удар и затруднява руската защита

07:49 | 18.08.23 г. 11

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е изпратил писма до правителствата на Дания и Нидерландия, с които САЩ дават разрешение за доставката на самолети F-16 за Украйна, съобщава Ройтерс, позовавайки се на високопоставени чиновници. Агенцията има достъп до писмата, в които е записано, че Киев ще получи самолетите, след като завърши обучението на пилотите.

Информацията е потвърдена и от източници на CNN.

"Остава от съществено значение Украйна да успее да се защити от продължаващата руска агресия и нарушението на суверенитета ѝ", посочва още Блинкен в писмото до европейските си партньори.

Група украински пилоти вече започна курса и се очаква те да бъдат подготвени в рамките на няколко месеца. В Украйна обаче не очакват да получат западните бойни самолети преди началото на 2024 година.

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс официално беше създадена "самолетната коалиция" за Украйна, в която водеща роля имат Нидерландия и Дания - двете държави, които обявиха, че са готови да дадат старите си самолети F-16 на Украйна. Още няколко страни обмислят подобен ход.

В коалицията влязоха и държави, които нямат възможност да предоставят самолети, но предлагат обучение на пилотите - например Румъния. В момента група украински пилоти се обучава в Дания и втори център ще бъде създаден в северната ни съседка.

През май американският президент Джо Байдън даде разрешение за обучението на украинските пилоти.

Украйна непрекъснато сменя направлението на основния удар

Украинската армия сякаш намери слабото място на Русия, коментира бившият съветник в Офиса на украинския президент Олексий Арестович пред руския опозиционен влогър Юлия Латинина. Според него украинското настъпление е във вече шест направления и непрекъснато сменя посоката на атаката. Фронтът не е права линия и се добавят нови "клинове", което налага увеличаването на оперативната плътност, за да бъдат удържани позициите.

Ситуацията на фронтовата линия е много динамична, но на юг движението на украинците, макар и бавно, е непрекъснато, категоричен е Арестович. Той отбеляза, че в направленията Мелитопол и Бердянск зоната за отбрана на руснаците се разширява непрекъснато, защото плановете им са били да успеят да спрат контраофанзивата по-рано.

Доказателство за това е сваленият хеликоптер Ка-52 край Роботино на 17 август. Тези хеликоптери са снабдени с противотанкови системи и могат да унищожат танкове от разстояние - до 8 километра. Според Арестович те са част от третата фаза за защита на Русия.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава в своя обзор в 540-я ден от началото на войната за водени боеве в няколко направления, като фокусът на руснаците остава на изток - Купянск, Лиман, Авдиевка, Маринка и Бахмут. От данните обаче е видно, че интензивността на бойните действия отново се завръща към средното ниво за последните седмици - за изминалото денонощие се докладва за 33 бойни сблъсъка.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва напредък на Украйна около Клещиевка, в близост до Бахмут, потвърден от геолокализирани кадри

Бригадата "Азов" се завърна на бойното поле в Луганска област. В началото на юли Украйна върна у дома командирите на защитата на "Азовстал" в Мариупол, сред които и ръководителят на "Азов" - Денис Прокопенко.

Нова атака с дронове срещу Москва

Московският кмет Сергей Собянин съобщи за унищожен от противовъздушната отбрана (ПВО) дрон, отломки от който са попаднали в Експоцентъра в бизнес района на руската столица Москва сити. Според съобщенията няма сериозни щети и пострадали при атаката. Министерството на отбраната потвърждава информацията на Собянин. Атаката е била в ранните часове на деня.

Военна помощ за Украйна

Украйна получава още две пускови установки за Iris-T - противовъздушната система, разработвана от Германия, съобщи украинският президет Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. В началото на август той поръча на украинските дипломати да работят активно в осигуряването на ПВО и далекобойни ракети.

Освен новите установки от Германия, Украйна ще получи още и Cortex Typhon от Великобритания. Тези система са предназначени основно за защита от дронове.

Зеленски анонсира и предстоящо голямо изложение на отбранителната индуствия, което ще се проведе в Украйна през есента. На него своята продукция ще изложат водещи производители в сектора и ще се договарят опции за разширяването на местното производство, посочи още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 18.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още