IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиците в Нидерландия са се разбрали за формирането на коалиция

Водеща партия е крайнодясната формация на Хеерт Вилдерс, но той няма да е премиер

18:47 | 15.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нидерландските партийни лидери са постигнали споразумение за формирането на дясно правителство, съобщи крайнодесният политически лидер Хеерт Вилдерс, цитиран от Ройтерс. Това стана почти шест месеца след изборната победа на Вилдерс, който каза, че няма да бъде министър-председател.

"Имаме споразумение между партньорите", коментира той, пише БТА.

Парламентарните групи на четирите партии сега ще трябва да отговорят на споразумението, преди то да бъде финализирано по-късно през деня, пояснява Вилдерс.

Това открива перспективата още една страна от Европейския съюз (ЕС) да се ориентира към крайната десница седмици преди изборите в целия ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Вилдерс казва, че самият той няма да бъде министър-председател, тъй като личността му остава твърде крайна за коалиционните му партньори, но неговата Партия на свободата ще бъде движещата сила в коалицията.

Тъй като крайнодесните и популистките партии вече са част от или ръководят половин дузина правителства в 27-членния блок, те изглежда са в позиция да постигнат значителни резултати на изборите за ЕС. Вотът за Европейски парламент ще се проведе от 6 до 9 юни.

За момента не е ясно кой ще е премиер на Нидерландия.

"Това все още е от решаващо значение. Ако искате едно правителство да успее, трябва да имате министър-председател, който да обединява", коментира Петер Омцихт, лидер на центристката партия "Нов обществен договор".

Дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на досегашния министър-председател Марк Рюте и популисткото Фермерско-гражданско движение участваха в коалиционните преговори.

По-рано днес Вилдерс коментира, че днешният ден може да стане "исторически", ако партията му най-сетне бъде допусната в правителството. Преди десетилетие тя подкрепи правителство на малцинството, но не беше част от него.

Партията на свободата на Вилдерс спечели 37 места в 150-местната долна камара на нидерландския парламент, а четирите партии заедно имат комфортно мнозинство от 88 места.

След две десетилетия в опозиция Вилдерс оглавява управлението на страната, дълго време известна с толерантното си общество. От Финландия до Хърватия, твърдолинейни десни партии са част от европейските управляващи коалиции, а крайнодесни или популистки премиери ръководят Унгария, Словакия и Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още