IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеерт Вилдерс се отказа да е премиер на Нидерландия

Неговата "Партия на свободата" се стреми да стане част от коалиционно правителство

08:06 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пламенният крайнодесен лидер Хеерт Вилдерс направи отстъпка и няма да бъде следващият премиер на Нидерландия, съобщава Financial Times. Неговата „Партия на свободата“ продължава да води преговори за сформиране на коалиционно правителство.

„Партията на свободата“ предизвика сътресение в Европа през ноември, когато стана първа на парламентарните избори в Нидерландия, като спечели 23% от гласовете на избирателите и си осигури 37 места в 150-местния парламент.

Но центристката партия „Нов обществен договор“, от която Вилдерс се нуждае, за да сформира коалиционно правителство, е дала да се разбере, че няма да го приеме като премиер, съобщават запознати с въпроса източници.

Консервативната „Народна партия за свобода и демокрация“ на премиера в оставка Марк Рюте и популисткото земеделско Фермерско-гражданско движение също трябва да се присъединят към коалицията.

Антиислямският активист Вилдерс заяви в социалната мрежа Х в сряда: „Мога да стана премиер само ако всички партии в коалицията го подкрепят. Това не е така. Бих искал десен кабинет. По-малко убежище и имиграция. Нидерландия на първо място. Любовта към страната ми и избирателите е голяма и по-важна от собствената ми позиция“.

Лидерът на „Нов обществен договор“ Питер Омцихт се оттегли миналия месец от преговорите за сформиране на коалиционно правителство, като заяви, че предложенията на Вилдерс за разходите са неприемливи. Омцихт критикува и „противоконституционните“ възгледи на Вилдерс за исляма, но впоследствие се върна към преговорите.

Лидерът на „Народна партия за свобода и демокрация“ Дилан Йешилгьоз отдавна твърди, че може да подкрепи коалиция с „Партията на свободата“. Трите други партии отказаха коментар в сряда.

Очаква се четиримата партийни лидери, участващи в преговорите за коалиция, да останат в парламента и да номинират депутати и технократи за министерски постове.

Ким Путерс, „скаутът“, който води преговорите, събра Вилдерс и ръководителите на останалите партии във вторник за първи път от седмици. Той заяви, че те са готови да направят „следващата крачка“ и ще представи препоръките си за планираната коалиция в парламента в четвъртък.

Предстоят месеци на преговори за програмата на коалиционното правителство, като бюджетът е особено труден въпрос, тъй като „Партията на свободата“ предпочита повишаване на социалните разходи за възрастните хора.

Партиите трябва също така да стигнат до съгласие за разпределянето на постовете в кабинета и за това колко дълго ще управляват.

„Вероятно ще има само кратковременно коалиционно споразумение, но колко кратко ще е то, предстои да видим, и някои министри в правителството може да не са членове на никоя партия“, коментира Том Луверсе, доцент по политология в университета в Лайден.

В момент, когато „Партията на свободата“ се стреми да сформира коалиционно правителство, Вилдерс обеща „да замрази“ най-противоречивите си предложения като затваряне на джамиите и забрана на Корана. Но той критикува остро пропалестински демонстрации и продължава реториката си „Нидерландия на първо място“.

Неуспехът на Вилдерс да стане премиер е поредната спънка за крайнодясното движение в Европа.

В Португалия крайнодясната партия „ШЕГА!“ се противопоставя на усилията на традиционните партии да я изключат от властта, след като стигна до третото място на парламентарните избори миналата седмица.

Крайнодясната партия „Вокс“ също стигна до третото място на парламентарните избори в Испания миналата година, но не успя да влезе във властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още