IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия прави десен завой на изборите

Демократичният съюз изпреварва социалистите, които управляваха досега, но се очертават трудни преговори с крайната десница за съставяне на коалиция

06:30 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg

Португалската дясноцентристка коалиция Демократичен съюз е напът да завърши на първо място на парламентарните избори, проведени в неделя, но без да получи абсолютно мнозинство, сочат резултатите от екзитполовете, цитирани от Ройтерс и БТА.

Демократичният съюз изпреварва социалистите, които управляваха досега, но се очертават трудни преговори с крайната десница за съставяне на коалиционно правителство.

Популистката крайнодясна партия "ШЕГА!" (в превод от португалски: "Стига вече!" или "Достатъчно!") изглежда ще удвои резултата си от последните избори в началото на 2022 година, когато спечели 7,2%. Вероятно тя ще играе ключова роля в преговорите след изборите. Въпреки това Демократичният съюз засега изключва всякаква сделка с "ШЕГА!".

Според екзитполовете Демократичният съюз получава между 27,6 и 33,0% от гласовете на избирателите, а Социалистическата партия остава малко по-назад с между 24,2 и 29,5%.

Очаква се Демократичният съюз да спечели между 83 и 91 места в 230-местния парламент, в сравнение с 69-77 места за социалистите, които управляват от 2015 г. насам, показва допитване за обществената телевизия RTP, цитирано от AFP и БГНЕС. "ШЕГА!" е напът да спечели от 40 до 46 места, което я превръща в ключов играч за съставяне на управляващо мнозинство в новия парламент.

Така предварителните проучвания на общественото мнение до голяма степен се оправдаха.

Избирателните секции затвориха в 20:00 часа местно време.

Изборите бяха предизвикани от оставката на премиера социалист Антонио Коща, който се отказа от поста си преди четири месеца заради разследване за корупция.

Социалистическата партия и Социалдемократическата партия, която застана начело на новосъздадената коалиция Демократичен съюз, се редуват в управлението на страната след падането на фашистката диктатура преди пет десетилетия.

Ключовите въпроси от предизборната кампания в най-бедната страна в Западна Европа бяха свързани с тежката жилищна криза, ниските заплати, влошеното здравеопазване и корупцията, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на Демократичния съюз - 51-годишният адвокат Луис Монтенегро, призова за висока избирателна активност и заяви, че е "обнадежден за бъдещето". Той изключи възможността за следизборно споразумение с "ШЕГА!", но други висши представители на формацията не са толкова категорични.

Лидерът на "ШЕГА!" Андре Вентура, бивш свещеник, станал телевизионен футболен коментатор, заяви, че неговата партия е "също толкова легитимна, колкото и останалите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още