IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайната десница си проправя път и към управлението на Португалия

Страната се изправя пред предсрочни избори в неделя, а изходът от тях никак не е ясен

14:31 | 05.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images
Снимка: Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images

В Португалия в неделя, 10 март, ще се произведат предсрочни избори. Но изходът от тях се очертава несигурен и би могъл да доведе до възход на още една крайна десница в страна членка на Европейския съюз (ЕС) три месеца преди изборите за Европейски парламент, отбелязва Франс прес. Досега Португалия сякаш беше опасана от санитарен кордон, който я изолираше от възхода на крайната десница в съседни страни като Испания или Франция. 

Според допитване на изданието Expresso десноцентристката коалиция Демократичен съюз ще получи 31% от гласовете на избирателите срещу 30% за Социалистическата партия на досегашния премиер Антонио Коща, подал оставка през ноември заради разследване, свързано с трафик с влияние и корупция. Същото допитване показва, че 18% от португалците все още не са решили за кого ще гласуват, а 22% са казали, че имат предпочитана партия, но могат да променят мнението си в последния момент.

Ляво мнозинство след изборите е малко вероятно, казва във връзка с резултатите от допитването Жозе Сантана Перейра, професор по политически науки в Лисабонския университетски институт. При предишните избори, преди две години, социалистите получиха абсолютно мнозинство. Но парламентът този път се очертава да се наклони вдясно заради напредъка на крайнодясната партия Chega! (в превод от португалски: "Стига вече!" или "Достатъчно!"), която след изборите през януари 2022 г. стана трета политическа сила в страната с подкрепа от 7,2% и вкара 12 депутати в 230-местния еднокамарен парламент. Сега според допитването тя може да получи 17%.

Според друго социологическо проучване от 6 февруари подкрепата за Chega! е скочила дори до 21%, което я доближава до двете най-големи политически сили в страната, отбелязва Ройтерс. Изследването на Центъра за изучаване на общественото мнение и Католическия университет, направено по поръчка на португалската държавна телевизия и на вестник Publico, показа още, че подкрепата за десноцентристкия Демократичен съюз е 32%, а на второ място след тази коалиция се нарежда Социалистическата партия с 28%.

Според анализатора Жозе Сантана Перейра до 2019 г. Португалия беше възприемана като остров в море от популизъм, но след създаването на Chega нещата вече са различни, пише Франс прес. Негови колеги допълват, че появата на крайна десница в Португалия е било неизбежно събитие, просто е трябвало някои да се появи с подходящ политически проект в тази насока. И този човек беше именно Андре Вентура, лидерът на Chega!.

Преди пет години той напусна редиците на основната десноцентристка партия, за да основе Chega! и тази нова политическа формация оттогава събира протестния вот срещу корупцията и срещу системните партии, отбелязват анализатори. През 2019 г., когато бе учредена, партията на Вентура успя да вкара един депутат в парламента и това беше именно нейният лидер. Днес тази политическа сила изглежда все по-привлекателна за младите хора в Португалия, защото според тях това е партията бореща се за интересите на младежите и опитваща се да накара младите португалци, напуснали страната, да се върнат в родината си. Това също за тях е и партията, отдаваща приоритет на португалците пред имигрантите.

В Италия, Франция, Германия, Финландия, Швеция, Нидерландия, Швейцария крайнодесните партии белязаха възход през изминалите години. В Италия крайнодясна партия дори е начело на управляващата коалиция. Очертава се крайнодесни формации да постигнат напредък и на евроизборите. Единствено в Испания на изборите миналата година въпреки прогнозите крайната десница VOX се представи под очакванията и това в крайна сметка се превърна и в един от факторите за връщането на власт на социалиста Педро Санчес. 

Сценарий след изборите

Демократичният съюз (в който влизат социалдемократите, оглавявани от Луиш Монтенегро, консерваторите от Народната партия и либералконсерваторите от Народната монархистка партия) казва, че няма да сключи никакъв пакт за управление с Chega!, ако спечели изборите. Но ако Демократичният съюз не получи абсолютно мнозинство и Монтенегро създаде в крайна сметка правителство на малцинството, то той трябва да разчита на крайнодесните или на социалистите да се въздържат от гласуване при прокарване на законите в парламента, отбелязва Франс прес. Монтенегро засега отхвърля този риск и дори говори за евентуално стабилно мнозинство с помощта на партията "Либерална инициатива".

Социалистите, които вече имат нов лидер - Педро Нуно Сантош, обаче също биха могли да пробват да съставят правителство, ако някои радикални леви партии влязат в парламента. През 2015 г. социалистите на Коща сключиха невиждан съюз с две радикални партии, за да се сложи край на политиката на икономии, водена от десницата дотогава. След това икономиката на Португалия се подобри, което позволи и да се увеличи покупателната способност на всички, като същевременно продължи и процесът по оздравяването на публичните финанси.

Двете радикални партии, влезли в коалиция със социалистите тогава, бяха Левият блок и Португалската комунистическа партия. Нуно Сантош, за когото се казва, че активно е участвал през 2015 г. в създаването на тогавашния нетипичен алианс, сега лобира активно за неговото повторение след изборите. От Левия блок вече има индикации, че те биха се съгласили на подобен формат, отбелязва Ройтерс.

Три основи политически фигури на изборната шахматна дъска 

Това са Андре Вентура, Луиш Монтенегро и Педро Нуно Сантош.

Андре Вентура е на 41 години и е родом от Лисабон. Той е истински професионален хамелеон. Бил е преподавател по право, семинарист и данъчен инспектор. Мечтаел е да стане писател или пък свещеник. Бил е и футболен коментатор по телевизията, а като член на десноцентристите той си спечелва слава и с нападките си срещу ромска общност в района на Лисабон.

Монтенегро, който е на 51 години, е начело на социалдемократите от май 2022 г. Преди това е оглавявал парламентарната група на партията. Роден е в Порто, израснал е в Ешпиньо, адвокат е по професия, влиза в парламента на 29 години и заема депутатско място до 2018 г. След това скъсва отношения с тогавашния партиен лидер Педро Пасош Коелю заради опити по негово време за сближаване на десницата с крайнодесните. Избран е след два неуспешни опита начело на социалдемократите, представяйки се като лидера, който ще превърне в партията в алтернатива на социалистите.

Нуно Сантош е на 46 години, икономист е, от района на Авейро. Бил е държавен секретар по парламентарните въпроси в първото правителство на Коща. Заемал е и поста на министър на инфраструктурата. Изпада в немилост, защото разкрива без предварително съгласуване с Антонио Коща мястото, на което ще се построи бъдещото летище на Лисабон. Подава оставка през 2022 г. заради скандал, свързан с изплащане на щедро обезщетение при съкращаването на ръководителка на португалската авиокомпания ТАП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още