IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия започва обратно броене към предсрочни избори

Тази седмица премиерът Антониу Коща неочаквано подаде оставка след разследване за корупция в правителството

10:37 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Президентът Рибелу ди Соза (ляво) и премиерът в оставка Антониу Коща. Снимка: Bloomberg
Президентът Рибелу ди Соза (ляво) и премиерът в оставка Антониу Коща. Снимка: Bloomberg

Надпреварата кой ще замени отиващия си премиер на Португалия Антониу Коща вече започна след неочакваната му оставка тази седмица на фона на разследване за възможна корупция в правителството, пише Bloomberg.

Социалистите все още няма ясен наследник на Коща, макар че финансовият министър Фернандо Медина и бившият министър на инфраструктурата Педро Нуньо Сантос са възможни кандидати. Луис Монтенегро води дясноцентристката опозиционна партия PSD и заяви, че е „готов“ за вероятно напрегнатата надпревара.

В четвъртък президентът Марселу Рибелу ди Соза обяви предсрочни избори на 10 март. Законодателите ще могат да дадат финалното си одобрение на бюджета за 2024 г. на отиващото си правителство, преди оставката на Коща официално да влезе в сила в началото на декември.

Коща, който е премиер от 2015 г., бе начело на социалистическо правителство, подкрепено от абсолютно мнозинство в парламента. Предизвикателството за партията сега ще бъде да задържи гласовете на фона на обвинения в корупция, гнева около жилищните имоти и предишен спор за заплащането в държавната авиокомпания TAP. За опозиционните партии фокусът ще бъде върху това как да се възползват от тези проблеми.

В социологическо проучване от миналия месец социалистите имах почти 29% подкрепа. SPD обаче, която е най-голямата опозиционна партия в парламента, бе само с 3,7 пр.п. по-назад. Крайнодясната партия Chega имаше само 14,6%. Португалия последно проведе парламентарни избори през януари 2022 г.

Изненадващият вот е част от последиците от сътресенията, които се развиха с главоломна скорост във вторник. Сутринта избухна новината, че полицията е нахлула в правителствени офиси и е задържала началник кабинета на Коща – Витор Ескария. Оставката на премиера последва само часове по-късно, макар че самият Коща отрича да е извършил нарушение.

Няколко португалски медии съобщиха, че полицията е открила 75 800 евро в брой в кабинета на Ескария. Адвокатът му Тиаго Родригез Бастос каза телевизия TVI по-рано в четвъртък, че парите нямат нищо общо със случая и са свързани с професионалната дейност на клиента му отпреди да стане началник на кабинета на премиера.

Коща заяви, че не знае нищо за парите. „Веднага щом разбрах, направи каквото е необходимо, което беше да го освободя“, каза той пред репортери пред централата на социалистите в Лисабон късно в четвъртък след реч на президента.

На въпрос дали все още планира да направи промени в правителството, включително да освободи министъра на инфраструктурата Жоао Галамба, който е определен като заподозрян, Коща каза, че ще разговаря с президента по този въпрос.

Разследването в корупция е свързано с концесии за проучване за литий в северна Португалия, производство на водород и проект за център на данни, разработен от компанията Start Campus. Според изявлението на прокурора от четвъртък някои заподозрени се позовават на намеса на Коща, но не предостави допълнителна информация.

„Надявам се, че времето, по-скоро, отколкото по-късно, ще позволи изясняване на случилото се“, каза президентът Рибелу ди Соза в изявлението си.

В Португалия министърът и правителството му определят политиката. Президентът е главно фигурант, макар че има властта да посочва премиер и да разпуска парламента.

Промяна в правителството може да не доведе непременно да голямо изменение в бюджетната политика, макар че план за приватизирането на държавната авиокомпания TAP може да бъде прекъснат заради предсрочните избори. Тъй като съотношението на дълга към БВП е над 100%, фискалната дисциплина вероятно ще остане централна за всяка администрация.

Бюджетът за 2024 г. включва намаляване на данъка върху доходите и цели излишък от 0,2% от брутния вътрешен продукт, по-малък от излишъка, предвиден за 2023 г.

Основните лихви обаче се повишиха рязко през последните две години и икономиката се охлажда след силния растеж след пандемията, което ще натежи върху държавните приходи и разходи. Централната банка предвижда растеж от 2,1% тази година и 1,5% през 2024 г., което е спад от почти 7% през 2022 г.

Коща заяви, че социалистите са предложили алтернатива на предсрочни избори, които ще включват правителство, ръководено от управителя на централната банка на Португалия Марио Сентену. Президентът „вместо това избра избори“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още