IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия е най-добрата страна за получаване на златна виза

Рекордните 128 хил. души с високо нетно богатство в света ще се установят в нова страна през 2024 г.

07:58 | 05.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Португалия продължава да предлага най-добрите златни визи в света. Слънчевата страна предоставя достъпен и висококачествен живот и лесен достъп до други европейски страни, както и ясен път към гражданство на страна членка на ЕС, сочи индекс на консултантската компания Henley & Partners, цитиран от Bloomberg.

Индексът изследва фактори като време за получаване на гражданство, данъци, разходи и репутация. Австрия и Гърция си поделят второто място в класацията.

Въпреки призивите за отмяна на програмите за местожителство срещу инвестиция, които позволяват на чуждестранни инвеститори достъп до постоянно местожителство в дадена страна чрез първоначално плащане, т. нар. златни визи продължават да процъфтяват.

Европейските страни заемат високи места в индекса, тъй като много от тях предлагат относително лесни пътища към гражданство, позволяват на инвеститорите да пътуват безвизово в ЕС и да установяват бизнес или да живеят на Стария континент при ниски разходи.

„Програмата за местожителство срещу инвестиция в Европа продължава да доминира водещите места в най-търсените програми за инвестиции от мигранти в света“, коментира главният изпълнителен директор на Henley & Partners Хуерг Стефен.

„Тези програми позволяват участие в някои от водещите икономики в света и са начин за намаляване на експозицията към несигурността в конкретна страна“, допълва той.

Португалия все още предлага най-добрата програма за златна виза. Таблица: Bloomberg LP Португалия все още предлага най-добрата програма за златна виза. Таблица: Bloomberg LP

Златните визи са под натиск заради притеснения, че са допринесли за ръста на цените на недвижимите имоти в градове като Лисабон и Атина. Това накара някои страни да ги ограничат, включително Португалия миналата година и Гърция през февруари.

Португалия, която е изправена пред жилищна криза, за която се смята, че поне отчасти е породена от богати чужденци, предприе мерки за прекратяване на данъчните облекчения за чужденци. Въпреки това консултанти в сферата на глобалното богатство казват, че страната продължава да привлича чуждестранни инвеститори. Други страни като Обединените арабски емирства и Унгария неотдавна въведоха собствени политики за местожителство срещу инвестиция.

Рекордните 128 хил. души с високо нетно богатство в света ще се установят в нова страна през 2024 г. според Henley & Partners. Американците са водещата националност, кандидатствала за златна виза чрез консултантската компания миналата и тази година, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още