IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилдерс не може да намери коалиционни партньори в Нидерландия

Крайнодесният лидер спечели изборите миналата година, но не успява да убеди останалите партии да го подкрепят

10:33 | 07.02.24 г.
Хеерт Вилдерс. Снимка: Bloomberg LP
Хеерт Вилдерс. Снимка: Bloomberg LP

Шансовете на крайнодесния политик Хеерт Вилдерс да стане премиер на Нидерландия намаляват, след като един от ключовите му потенциални партньори се оттегли от преговорите за сформиране на коалиция във вторник вечерта, пише Financial Times.

Питер Омциг, основател и ръководител на десноцентристката партия „Нов обществен договор“, отказа коментар, но отдавна повдига въпроси доколко подходящ за поста е бившият антиислямски активист.

„Невероятно разочароващо“, заяви Вилдерс в социалните мрежи. „Нидерландия иска този кабинет и Питер Омциг хвърли кърпата, въпреки че водехме разговори днес. Никак не го разбирам“, допълни той.

Вилдерс има правото да се опита първи да сформира правителство, след като неговата „Партия на свободата“ спечели 26% от гласовете на изборите през ноември. Това я превръща в най-голямата партия в парламента. Но възможните разговори с центристки и крайнодесни партии са затруднени.

„Има три възможности – дясно правителство начело с Вилдерс, правителство със съюз между лейбъристи и „зелени“, или нови избори. Не виждам как може да се случи някоя от тях“, коментира дългогодишен представител на партията.

Роналд Пластерк от Партията на труда, който е бивш министър на образованието и председателства преговорите, ще се срещне с ръководителите на четирите партии, включително Омциг в сряда. Консервативната "Народна партия за свобода и демокрация" на сегашния премиер Марк Рюте и популисткото Фермерско-гражданско движение са другите възможни съюзници.

„Намираме се в безизходица“, коментира Сара де Ланге, преподавател по политология в университета в Амстердам. Коалиционните партньори трябва първо да си изяснят „дали Вилдерс ще спазва Конституцията“, допълва тя.

Преди време Омциг заяви, че обещания на Вилдерс като забрана на Корана и затваряне на джамии и ислямски центрове нарушават Конституцията. Макар че крайнодесният лидер ограничи реториката след изборите, нидерландски политици все още са скептични към истинските му намерения.

Победата на Вилдерс беше политическо земетресение за Нидерландия и предизвика вторични трусове в цяла Европа, където крайнодесните партии напредват преди изборите за Европейски парламент през юни на фона на недоволството заради имиграцията, скъпите климатични политики и жизнения стандарт.

Вилдерс е първият крайнодесен лидер, който може да поеме управлението на страна от ЕС в последно време. Макар че крайнодесни партии са били част от управляващи коалиции в Австрия и скандинавските страни, а крайнодясната партия „Лига“ на Матео Салвини е по-малък партньор в италианското правителство на Джорджа Мелони, традиционните партии в повечето страни, най-вече във Франция и Германия, отказват да сътрудничат с тях.

Влизането на Вилдерс в Кулата, както е известен кабинетът на нидерландския премиер, ще отбележи и дълбока промяна за страна основателка на ЕС, в която почти 10% от 18-милионното население е от етнически малцинства.

В опит да притисне други партии да подкрепят правителството му, Вилдерс миналия месец заплаши с предсрочни избори, като допитвания показват, че неговата „Партия на свободата“ ще бъде още по-силна, ако се проведат нови избори.

В същото време Рюте остава премиер начело на временно коалиционно правителство с участието на четири партии. То беше свалено заради спор за имиграцията през юли.

Миграцията е още едно препятствие за Вилдерс. Той иска пълно замразяване на допускането на новопристигащи, което е нереалистично предвид факта, че Нидерландия е част от Шенгенското безвизово пространство. Други десни партии се стремят да ограничат имиграцията и да я управляват по-добре.

Различия заради разходите на правителството също са препятствие. „Партията на свободата“ обеща безплатен автобусен транспорт, подобряване на здравеопазването и разходи за социални грижи, както и намаляване на данъците, без да обяви конкретни планове как ще финансира всичко това.

„Народната партия за свобода и демокрация“ е за ограничаване на разходите, а „Нов обществен договор“ би повишила данъците за богатите, за да финансира разходите. Председателят на Нидерландската централна банка Клаас Нот заяви миналата седмица, че новото коалиционно правителство трябва да приложи съкращения на разходите за 17 млрд. евро, за да ограничи бюджетния дефицит на страната до 2% от брутния вътрешен продукт.

Ръководителката на партията и сегашен министър на правосъдието Дилан Йешилгьоз се бори за контрол върху партията си. Макар че първоначално тя изключи да влезе в правителство начело с Вилдерс, мнозинството избиратели на партията ѝ подкрепят подобен ход. Йешилгьоз заяви във вторник, че остава ангажирана с разговори.

Ако Вилдерс не успее да сформира правителство, Пластерк може да реши да се обърне към втората партия на изборите – съюз между Партията на труда и Зелените начело с бившия еврокомисар Франс Тимерманс. Но такова коалиционно правителство може да е още по-нестабилно, тъй като ще включва най-малко четири партии от целия политически спектър, за да постигне мнозинство.

Нови избори може да са единственият изход, ако се стигне до „игра на обвинения“, заяви говорител на алианса между Партията на труда и Зелените.

Независимият институт Maurice de Hond предупреди миналата седмица, че ако останалите партии се откажат от коалиция с Вилдерс, това ще радикализира още повече избирателите.„Хората не разбират до каква степен си играят с огъня, защото последиците от провал на преговорите за дясна коалиция ще бъдат много големи“, допълни институтът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още