IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилдерс се зарече: Ще бъда премиер на Нидерландия

"Партията на свободата" на Вилдерс победи на изборите на 22 ноември, но партията му вероятно ще вземе само 25% от местата в парламента

16:59 | 26.11.23 г. 3
Лидерът на "Партията на свободата" Хеерт Вилдерс. Снимка: Bloomberg LP
Лидерът на "Партията на свободата" Хеерт Вилдерс. Снимка: Bloomberg LP

Дългогодишният нидерландски антиислямски политик Хеерт Вилдерс обеща в крайна сметка да бъде премиер на Нидерландия след изборите, на които партията му спечели най-много места, предава Ройтерс.

В дълга публикация в социалната мрежа Х, бивша Twitter, в която изразява разочарованието си от останалите партии заради явното им нежелание да си сътрудничат с неговата Партия на свободата, Вилдерс заяви, че ще „продължи да смекчава“ позициите си, ако е необходимо, за да получи властта.

„Днес, утре или вдругиден Партията на свободата ще бъде част от правителство и аз ще бъда премиер на тази красива страна“, написа Вилдерс.

Макар че „Партията на свободата“ на Вилдерс изпревари значително съперниците си на изборите на 22 ноември благодарение на антиимиграционната си платформа, партията му вероятно ще вземе само 25% от местата в нидерландския парламент.

Това означава, че той ще трябва да си сътрудничи с най-малко още две по-умерени партии за сформиране на правителство.

В петък консерваторите от Народната партия за свобода и демокрация (VVD) на временно изпълняващия длъжността премиер Марк Рюте, която споделя много от възгледите на Вилдерс за имиграцията, заяви, че няма да участва в кабинет с него.

Но лидерът на партията Дилан Йешилгьоз не изключи да предложи външна подкрепа на правителство на Вилдерс.

Питер Омциг, който управлява центристката реформаторска партия Нов социален договор (NSC) и също е смятан за вероятен партньор в правителство на Вилдерс, заяви, че сътрудничеството ще бъде трудно заради изразяваните крайни позиции от Вилдерс, които изглежда противоречат на защитата на свободата на религията, заложена в нидерландската конституция.

Преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Нидерландия обикновено продължават с месеци, а готовността на партиите да работят една с друга се променя с течение на времето.

Ако Вилдерс не успее да сформира правителство, теоретично са възможни други центристки комбинации, които изключват „Партията на свободата“, а нови избори ще бъдат последен вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 26.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Ъхъ, ша бъдеш, ама друг път :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 5 месеца
все едно некой с копейкuн да иска да управлява ... :))) ... до вчера е хрaчил по всички , днес нов човек ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още