IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът, разочарован от ООН, търси другаде отговори на своите проблеми

ООН, някога централен форум за опити за разрешаване на геополитически спорове, остава изтласкана все повече встрани от новата глобална политика

17:00 | 16.09.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутална, мъчителна война в Украйна. Свалени правителства в Нигер и Габон. Продължаващата обществена враждебност заради пандемията от Covid-19 и неравномерното разпределение на животоспасяващи лекарства и ваксини.

На фона на десетките световни лидери, пристигащи в Ню Йорк за годишната среща на Общото събрание на ООН, глобалните проблеми изникват бързо и чукат на вратата на световната организация – без да се виждат решения на хоризонта. И много държави започват да търсят отговори другаде, пише Bloomberg.

ООН, някога централен форум за опити за разрешаване на геополитически спорове, остава изтласкана все повече встрани от новата глобална политика, неспособна да се справи с множеството сътресения, кризи и преврати, които изглежда раздробяват света. Това се доказва от безсилието ѝ да се намеси на места, където в миналото е щяла да бъде в центъра - превратът в Нигер това лято например или последното потъване на Хаити в хаос.

Това е тежко положение, което дори САЩ - които помогнаха за оформянето на ООН при нейното основаване в стремежа си да затвърди американското лидерство - започнаха да признават. Държавният секретар Антъни Блинкен изясни това в реч миналата седмица, описвайки катаклизма с почти апокалиптични термини.

„Това, което преживяваме сега, е повече от тест на реда след Студената война – това е краят му“, посочва Блинкен, добавяйки: „Изграждането на международно сътрудничество стана по-сложно. Не само заради нарастващото геополитическо напрежение, но и заради огромния мащаб на глобалните проблеми“.

Разбира се, официални лица обявяват ООН за неуместна и предсказват нейната смърт от толкова време, че това на практика е клише. Но усещането за слабост е особено остро тази година. Докато войната в Украйна продължава, Съветът за сигурност е парализиран поради мястото на Русия като постоянен член на този орган.

Ако страните, които доминират в ООН, продължат да се съпротивляват на реформите, Глобалният юг няма да има друг избор, освен да търси опции извън системата на ООН, включително тези, предлагани от Китай, споделя дипломат от развиваща се страна, пожелал анонимност.

Сега Русия търси оръжейни сделки със Северна Корея в открито нарушение на санкциите на ООН, за които някога е гласувала. ООН сключи сделка за износ на украинско зърно въпреки конфликта, само за да види как тя се проваля, когато президентът Владимир Путин се оттегли, решение, за което генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че ще „нанесе удар на хората в нужда навсякъде“.

„ООН е такава, каквато беше – разделенията в световния ред възпрепятстват ефективното й функциониране от известно време“, посочва Манодж Джоши, изтъкнат сътрудник в мозъчния тръст Observer Research Foundation, базиран в Ню Делхи.

Други страни, които отдавна се стремят да разтърсят ООН, сега гледат отвъд нея. Индия и Бразилия, които от години се застъпват за подобни реформи, насочват по-голяма част от енергията си към групата от БРИКС, състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Индия също се фокусира върху така наречената Четворка, която се състои от САЩ, Индия, Япония и Австралия.

Китай, с цел да измести САЩ, поведе глобалните усилия за разрушаване на съществуващия световен ред, настоявайки за разширяване на БРИКС през август, като покани Саудитска Арабия, Иран, Египет, Аржентина, Етиопия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), първото разширяване на групата от над десетилетие.

„Трябва да помогнем за реформирането на глобалното управление“, заяви китайският държавен глава Си Дзинпин пред лидерите на БРИКС в реч, в която отправи слабо завоалирана критика към Запада. „Обединяването за формиране на ексклузивни групи и пакетирането на собствените им правила като международни норми“ е неприемливо, добави той.

Показателен знак е, че тази година президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде единственият лидер измежду петте постоянни членове на Съвета за сигурност, който ще се появи лично на дебата в Общото събрание. Държавните глави на Китай, Русия, Франция и Великобритания си остават у дома.

Някои нации хвърлят вината директно в краката на САЩ. След като потърсиха благословията на Съвета за сигурност на ООН за своята инвазия в Ирак през 2003 г., САЩ все пак продължиха напред, когато органът отказа да го направи. Бившият президент Доналд Тръмп разтърси организацията из основи с решението си да напусне Световната здравна организация (СТО), ход, който Байдън по-късно отмени.

Представители на САЩ многократно са признавали необходимостта ООН да отразява света такъв, какъвто е, а не какъвто е бил при основаването на световната организация след Втората световна война. Но гласът на САЩ също беше заглушен предвид възможността Тръмп да се върне на президентския пост на САЩ през 2025 г. и да разклати отново организацията.

„От известно време е вярно, че ООН не е тази сила, която трябва да е, и това става все по-често“, коментира темата Стюарт Патрик, старши сътрудник във Фондацията „Карнеги за международен мир“. „Налице са пукнатини, които са се появили, и един проблематичен аспект е, че тези пукнатини се движат не просто изток-запад, но и север-юг“, добавя той.

Има и откровена вътрешна враждебност. Голяма част от проблема може да се проследи до кризата с Covid-19, когато бедните страни се почувстваха изоставени от по-богатите, които трупаха ваксини. Подобна линия се очертава по отношение на климатичната криза, като страните с ниски доходи негодуват, че богатите, отговорни за по-голямата част от замърсяването на света, ги молят да ограничат собственото си производство.

„Много страни с ниски доходи сега търсят нови партньори или се чудят дали единственият жизнеспособен начин на действие е да се опитат да разрешат проблемите си сами“, пише Марк Сузман, главен изпълнителен директор на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Дори тези правителства, които искат подкрепата на ООН, се оказват изолирани. Тайван, който Китай приема за своя собствена територия, отдавна търси достъп до системата на ООН или поне до нейната защита - идея, която ръководството в Пекин отказа да одобри.

„Много е разочароващо, че Съветът за сигурност не е в състояние да реагира по ефективен начин на сериозни пробиви в сигурността по света“, споделя в интервю фактическият посланик на Тайван в САЩ Сяо Би-ким. „Всички сме наясно с нашите споделени интереси и програма за поддържане на глобалния мир. Ето защо беше основана ООН”, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 7 месеца
Хехе, ООН, на територията на терористична държава, която въпреки поетите задължения, решава кой може и кой не да присъства и работи в тази организация. Чудно е как все още пускат Лавров там. Щото той много льош човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
cvbeteree
преди 7 месеца
Разпродажба! Уникален и компактен видеорекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:=----- https://welcome.to/carcam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 7 месеца
До: penkiler1415 и това не е открил... я да вдидим ние кви сме пращали в оная посока - бокова и кристалинка... все чеда на комунисти и българоубийци, хич не са америланофили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
cyclop
преди 7 месеца
Продължаващата обществена враждебност заради пандемията от Covid-19 ... НЕ Е ЗАРАДИ ТОВА>>> неравномерното разпределение на животоспасяващи лекарства и ваксини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
penkiler1415
преди 7 месеца
До: wart Вие открихте топлата вода! Дали в БРИКС не доминира Китай? С ОПЕК дали не доминира Саудитска Арабия?? Винаги има доминиращ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
wart
преди 7 месеца
ООН както и много други организации са под влиянието на Америка. Те решават кого и къде кога да назначат не само Европейските лидери ----- които са лицемерни продажници но и много от така наречените " Световни организации ". Същите организации ги финансират и казват ,че те са независими организации. Само наивните и глупавите им продължават да вярват но не и нармални хора .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още