IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция на ООН призова за пауза в изплащането на дълга от бедните страни

Пандемията от Covid-19 и последвалият ръст на инфлацията и разходите за заеми са вкарали още 165 млн. души в бедност

10:42 | 14.07.23 г.
Снимка: Dan Kitwood/Getty Images
Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

Агенция на ООН призова световните финансови министри да дадат на бедните страни отсрочки за изплащането на дълга им. Изчисления на агенцията показват, че пандемията от Covid-19 и последвалият ръст на инфлацията и разходите за заеми са вкарали още 165 млн. души в бедност, съобщава Ройтерс.

Програмата на ООН за развитие (UNDP) заяви, че скокът означава, че 20% от световното население – т.е. около 1,65 млрд. души – сега живеят с по по-малко от 3,65 долара на ден и изпитват трудности с изхранването.

Финансовите министри на Г-20 ще се срещнат в Индия следващата седмица и ще обсъдят борбата с бедността, както и реформа на най-големите многостранни институции в света и архитектурата на международния дълг.

Администраторът на UNDP Ахим Щайнер нарече ръста на бедността тревожен.

„Това означава едно правителство, което вече не може да плаща на учителите си, правителство, което вече не може да наема лекари и медицински сестри в болниците, което не може да осигурява лекарства на селските здравни центрове“, каза той пред журналисти.

Всички нови 165 млн. души, изпаднали в бедност, са от страни с ниски или по-ниски средни доходи, каза UNDP.

Нивата на бедност постепенно намаляваха, докато не избухна пандемията, и оттогава насам растат.

Увеличаването на основните лихви означава, че по-бедните държави в момента харчат два или три пъти по-голяма част от приходите си, за да обслужват дълга си, в сравнение с по-богатите и заделят около 2,3 пъти повече за лихвени плащания, отколкото за социална подкрепа.

Щайнер каза, че UNDP призовава за „пауза на дълга на бедните“, така че онези държави, които са изправени пред най-остри проблеми, да могат да фокусират ресурсите си върху критични социални разходи.

Идеята е подобна на вече прекратената Инициатива за спиране на обслужването на дълга, която Г-20 създаде, за да помогне на по-бедните страни по време на Covid-19.

UNDP оценява, че 25 държави с ниски доходи са похарчили над 20% от приходите си за обслужване на дълга миналата година. Това е най-големият брой, преминаващ този праг, от 2000 г. и може да се увеличи още, ако глобалните лихви продължат да се вдигат.

“Особено за страните с ниски доходи... дълговото бреме стана неустойчиво“, каза Щайнер.

Премахването на бедността е една от целите на ООН, насочени към преодоляване на някои от най-вкоренените проблеми на човечеството до 2030 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за мащабна реформа на международната финансова система, която да позволи по-справедливо разпределение на ресурсите.

Доклад от тази седмица показа, че почти 30% от 92 трлн. долара държавен дълг в света се държи от развиващи се страни.

„Нуждаем се от нови механизми, с които да предвиждаме и абсорбираме шокове“, каза Щайнер, добавяйки, че смекчаването на неотдавнашното въздействие върху бедните в света ще струва малко над 107 млрд. долара, или 0,065% от глобалния БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още