IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се стреми към по-силни връзки с Бразилия след срещата на Лула със Зеленски

Руският министър на външните работи Сергей Лавров е отправил искане Бразилия да възобнови форума за двустранен диалог

08:04 | 23.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия е поискала от Бразилия да възобнови форума за двустранен диалог ден след като президентът Луис Инасио Лула да Силва се срещна за първи път с украинския си колега, съобщи Bloomberg, като се позова на двама анонимни бразилски служители, запознати с дискусията.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров е отправил искането по време на срещата си в четвъртък с бразилския си колега Мауро Виейра в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, твърдят служителите. Лула и президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещнаха в сряда в кулоарите на срещата на върха, тъй като всяка от враждуващите страни се стреми да укрепи връзките си с бразилския лидер, който отказва да вземе страна.

Лавров е поискал да бъде възобновена работата на руско-бразилската комисия за сътрудничество на високо равнище - форум, който двете страни създадоха през 1997 г., за да обсъждат търговията, инвестициите, технологиите, отбраната и други въпроси, посочват официалните лица. Комисията не се е събирала от 2015 г. насам, твърдят служителите, пожелали анонимност, тъй като разговорите не са публични.

Бразилия също се интересува от съживяването на форума, като го разглежда като постоянен аспект на отношенията, който трябва да функционира, казват служителите.

Според длъжностните лица двете правителства ще обсъдят възможни дати за среща между вицепрезидента на Бразилия Жералдо Алкмин и министър-председателя на Русия Михаил Мишустин, които съвместно ръководят комисията.

От Министерството на външните работи на Русия не са отговорили на имейл на Bloomberg с искане за коментар относно комисията. От кабинета на Алкмин също не са отговорили веднага на запитване за коментар относно евентуална среща с Мишустин.

От встъпването си в длъжност през януари Лула се стреми да позиционира Бразилия като неутрална държава, която може да поддържа връзки както с Русия, така и с Украйна и да помогне за посредничеството в мирните преговори - позиция, която според него и съветниците му е в съответствие с традиционния външнополитически подход на Бразилия.

Но тази стратегия понякога дразни Украйна и нейните западни съюзници, като поражда скептицизъм по отношение на декларирания от Лула неутралитет. Многократните твърдения на бразилския президент, че Зеленски и САЩ споделят вината за войната през април, накараха говорителя на администрацията на Байдън да го обвини, че "папагалства руската и китайската пропаганда".

Срещата със Зеленски, част от усилията на украинеца да събере световна подкрепа за контраофанзива за отблъскване на руската инвазия, беше сред акцентите на срещата на върха на ООН. Предишният опит за среща, когато двамата бяха поканени на срещата на върха на Групата на 7-те богати държави в Япония през май, пропадна, а проведен през март видеоразговор до голяма степен не успя да намали напрежението.

Въпреки предишната острота лидерите излязоха от срещата с по-добро разбиране на позициите си, заяви пред репортери в Ню Йорк министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба.

Лула и Зеленски също така се ангажираха да поддържат контакти и занапред.

Бразилия обаче също даде да се разбере, че възнамерява да продължи да разговаря и с двете страни. След срещата със Зеленски Виейра заяви пред репортери, че Лула би бил отворен за подобна среща с Владимир Путин, ако руският лидер прояви интерес.

"Президентът Лула се е срещал с президента Путин многократно в миналото", каза Виейра. "Ако има такава възможност, не се съмнявам, че те ще се срещнат."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 23.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още