IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон тласка Европа към битка с Китай за 900 млрд. долара

Евентуална търговска война с Пекин може да тласне ЕС към рецесия на фона на ускорената инфлация и увеличението на лихвите от страна на ЕЦБ, предупреждава анализатор

13:13 | 26.09.23 г. 7
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.

Домбровскис заяви по време на своята визита в Пекин във вторник, че копирането на американските субсидии и държавната подкрепа на Китай за подпомагане на местното производство на електрически превозни средства е „съмнителна“ идея за Европа и че такава помощ е дискриминационна. Той добави, че „докато играем по правилата, очакваме други също да играят по правилата и трябва да можем да се защитим, когато видим наличието на изкривяващи търговията субсидии под една или друга форма“.

Всяка провокация на Китай е огромен залог за блок, който все още се бори да излезе от енергийната криза и от най-високите инфлационни нива в историята на еврозоната.

В допълнение към безпокойството, митата върху китайския внос биха били трудни за прогнозиране и биха имали потенциала да засегнат редица от най-големите фирми на континента, включително френски групи за луксозни стоки, за които най-голямата икономика в Азия е ключов пазар.

„Ако го погледнете по много прост начин, можете да кажете, че ако европейските мерки за китайските електрически превозни средства се материализират, тогава съществува риск от ответни мерки, на които германските автомобили биха могли да бъдат най-силно изложени“, предупреждава главният икономист на Societe Generale Михала Маркусен, добавяйки: „Но не е задължително нещата да са черни и бели. Наистина ли Китай ще отмъсти на същите стоки? Нещата рискуват да бъдат много по-сложни“.

Нещо повече, една битка с Китай би била дисбалансираща.

Редица индустрии в ЕС зависят от китайския внос. Източник: Bloomberg Редица индустрии в ЕС зависят от китайския внос. Източник: Bloomberg

Според изчисленията на Allianz Trade, ако ЕС увеличи митата с 1 процентен пункт, общите загуби за Китай - като се вземе предвид чувствителността към цените - ще бъдат около 8,4 млрд. долара. Въпреки че това може да е голяма сума, тя възлиза само на 0,2% от стойността на китайския износ в сравнение с 1,5% от вноса на ЕС.

Зависимостта от китайските стоки може също да се трансформира в асиметричен инфлационен шок, тъй като Европа ще трябва да приеме по-високи цени за важни материали, докато Китай може да бъде по-самостоятелен или да се обърне към други пазари, за да замени европейските стоки.

На фона на ускорената инфлация и рекордната кампания за затягане на паричната политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), блокът може в крайна сметка да изпадне в рецесия, коментира Ана Боата, ръководител на икономическите изследвания в Allianz Trade.

Демонстриране на сила

Способността на Макрон да влияе върху политиката на ЕС е свързана и с неговата политическа философия, която той изгради върху възприемането на европейския проект като начин за защита на интересите на обикновените хора. На фона на наближаващите избори в Европейския парламент през юни следващата година тази визия ще бъде изправена пред още един стрес тест в лицето на крайнодясната партия на Марин льо Пен.

В дебата за това дали да се рискува търговска война с Китай високопоставен френски служител изтъква, че гласоподавателите се интересуват повече от демонстрацията на сила, отколкото от интересите на корпорациите, които биха могли да бъдат засегнати от митата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 6
corner
преди 7 месеца
До: Tikva007ЕК има мандата да го направи .Отново дълговите проблеми ще минат под друг знак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 7 месеца
Сетих се за оня скеч на Тутурутка - Кви 900млрда долара ве, ай сиктир от тука с тия 900млрда долара начи, ай сиктир... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... нали си на ясно , че нема как всичко да се произвежда в Поднебесната кинкалерия ?! тва е неква фантасмагория на императорът й ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... пак си припяваш рассийските псалми смехорино ... оня ден се меткаше , че Макрон бил дружка с императорът на Поднебесната , пък Урсула фон дер Лайен низвергната ... са дърдориш лишените си от смисъл глупотевини с обратен знак ... гнъсъвите блатни спреха природният газ , не европейците ... !! ... гнъсъвите блатни водят война , избиват цивилни , унищожават инфраструктура и реколта в Европа , а не европейците ... !! ... кризата приключва ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 13
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 ето така се прави... вадиш едно изречение от статията и правиш ясновидски анализ с очевидни опити за манипулация, който разбира се няма нищо общо с тоя Свят! Някой друг стана заден двор на Китай последните години, айде анализирай кой е! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
Tikva007
преди 7 месеца
*Всяка провокация на Китай е огромен залог за блок, който все още се бори да излезе от енергийната криза и от най-високите инфлационни нива в историята на еврозоната.* - Като се има предвид, че *блокът* сам, с много устрем и вътрешно убеждение си причини и енергийната криза, и инфлацията, смело можем да предположим, че ще си причини и търговска война с Китай, с което окончателно ще се гръмне в главата и кротко ще полегне под САЩ, за да се преформатира в техен заден двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още