fallback

Ердоган: Намесата на САЩ в Ивицата Газа рискува да предизвика кланета

Ердоган изрази критиките си, докато Турция, която подкрепя палестинската кауза за независима държава, работи срещу по-голямо ескалиране на ситуацията

14:04 | 11.10.23 г. 11
Автор - снимка
Създател

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува САЩ за решението да изпратят група военни кораби в Източното Средиземноморие в подкрепа на Израел след смъртоносния атентат на групировката „Хамас“.

„Какво прави американският самолетоносач в Израел?“, попита Ердоган по време на пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер в Анкара, цитиран от Bloomberg. Ескалирайки реториката си срещу САЩ, той предупреди, че намесата им в конфликта в Ивицата Газа ще предизвика „кланета“.

В неделя от Вашингтон съобщиха, че изпращят ударна група плавателни съдове със самолетоносача USS Gerald R. Ford като средство за възпиране на конфликта. САЩ предложиха на Израел оборудване и муниции, но засега няма данни, че американски военни кораби ще се включат в конфликта.

Ердоган отправи критиките си, докато Турция, която подкрепя палестинската кауза за независима държава, работи срещу по-голямо ескалиране на ситуацията. Турският лидер предупреди, че един по-продължителен конфликт рискува да погълне целия Близък изток и разкритикува Израел за решението да спре тока и водата в опит да изолира анклава.

Общият брой на загиналите на петия ден от войната вече надвишава 2000 души, включително над 1200 израелци.

В миналото Израел е обвинявал Турция в подкрепа за „Хамас“, която управлява Ивицата Газа. САЩ определят военната групировка като терористична организация, но не и Турция, въпреки че и двете страни са съюзнички в НАТО.

„Какво ще правят с всички лодки и самолети на самолетоносача, които ще дойдат тук?“, попита още Ердоган.

Президентът е обсъдил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин късно във вторник начини за спиране разпространението на конфликта, съобщиха от президентството в Анкара.

По-рано миналата седмица източници съобщиха, че американски сили са свалили турски военен дрон, който е летял близо до американски сухопътни сили по време на акция срещу кюрдски сили в Сирия.

Коментарите на Ердоган заплашват да влошат възстановяващите се отношения на Анкара с Израел. Отношенията между двете страни се влошиха през 2010 г. заради смъртоносната атака на израелците срещу цивилна турска флотилия, превозваща пропалестински активисти към Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 11.10.23 г.
fallback
Още от Политика виж още