IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът вече веднъж отстъпи пред Путин, ще го направи отново

Западните армии няма да победят Русия, защото тя третира гражданите си като пушечно месо

11:14 | 06.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон прекара години, говорейки с руския държавен глава Владимир Путин за партньорства. През лятото на 2019 г. той дори го покани на Лазурния бряг, за да обсъдят изграждането на „нова архитектура на сигурност и доверие между Русия и ЕС“. Путин беше объркан, като се има предвид, че Макрон не си направи труда предварително да съгласува това с европейските си колеги. „Мислиш ли, че ще успееш да ги убедиш?", попита той Макрон.

След като Русия започна инвазията си в Украйна миналата година, режисьорът на документални филми Ги Лагаш попита Макрон: „Мислехте, че разговорите с Путин ще доведат до нещо друго?“. "Да", отговори президентът на Франция. „Но не стана“, продължи Лагаш. „Не“, призна Макрон.

Във филма той се взира в далечината, пие вода, след което се умълчава за кратко. „За момент Еманюел Макрон създава впечатлението, че най-накрая е разбрал какъв е Владимир Путин“, описва сцената френската журналистка Силви Кауфман в своята наскоро публикувана история Les aveuglés („Заслепените“).

Тя анализира защо Западът е възприемал погрешно Путин. Кауфман обходи Европа, разпитвайки бивши лидери и дипломати, изравяйки отдавна заровени спорове от международни срещи на високо равнище. Човек може да завърши книгата ѝ с чувството, че да, западните лидери често са били слепи за Путин, пише колумнистът на Financial Times Саймън Кюпър. И точно като него те третираха източноевропейците като държави втора ръка, с които не е необходимо да се консултират. Но чрез благоразположението към Русия от 2008 до 2022 г. западняците преследваха и своите интереси. И вероятно ще го направят отново, смята авторът.

Всяка западна страна имаше свой собствен стимул да тълкува погрешно Путин. Французите си фантазираха, че са суперсила, играейки на равна нога с другите, а не просто следвайки САЩ. Психологически повредената прегръдка на Германия спрямо Русия беше пропита от вина, алчност и страх. Германците, разказва Кауфман, чувстваха, че имат да връщат на Русия (но не и на Украйна, Беларус и т.н.) за всеки убит съветски войник във Втората световна война. А германската индустрия жадуваше за евтина руска енергия. Икономическата взаимозависимост бе донесла в миналото приятелство с Франция; със сигурност щеше да сработи и с Русия? Германските лидери си въобразиха, че също като тях Путин преследва икономическа рационалност.

На САЩ просто не им пукаше много. Разбира се, те получиха шамар, когато Путин нахлу в Грузия през 2008 г. По време на дебат по-рано тази година тогавашният държавен секретар Кондолиза Райс припомни дискусия в Белия дом, в която „тестостеронът се е носил във въздуха“. Но тя каза: „Нямаше да използваме американски военни сили срещу руснаците“. Това винаги е било така. На малка Грузия ѝ липсваше военна сила. Както и на Украйна през 2014 г. Когато Русия нахлу в Крим, пише Кауфман, администрацията на Обама инструктира Украйна да не се съпротивлява. Голяма част от украинската армия в Крим дезертира в полза на Русия. Министърът на отбраната избяга в Крим и прие руско гражданство. Неговият приемник каза на украинския президент: „Ние нямаме армия“.

Това, което се промени между 2014 и 2022 г., не беше Путин или Западът, а Украйна. Тя изгради сериозна армия. Едва след като се противопостави на Путин, изненаданите западни държави в крайна сметка направиха същото. Сега битката е за територията между двата свята. Украйна, Грузия и Молдова или ще се присъединят към Запада, или ще бъдат повторно колонизирани.

Но както и да се развие това, западните армии няма да победят Русия. Страната има едно решаващо военно предимство пред Запада и вероятно дори пред Китай: тя третира гражданите си като пушечно месо. САЩ загубиха около 7000 човека за две десетилетия в Ирак и Афганистан и се отказаха да водят войни. Руската армия загуби може би 120 хил. души през първите 18 месеца на войната и дори не си направи труда да погребе много от тях.

Младите германци, американци, британци и французи няма да тръгнат да мрат в замръзнали окопи, за да спасят Източна Европа. Ангела Меркел, канцлерът от времето на германската пристрастеност към руския газ, действаше с тази презумпция. Дори нейните източноевропейски критици признават, че тя наистина разбираше Путин. В чудесен разговор, пресъздаден в книгата на Кауфман, той ѝ казва: „Слушай, ще ти кажа истината“, а тя му отговаря: „Но Владимир, надявам се, че винаги казваш истината“. „Всички лъжат“, отвръща той. „Аз лъжа, ти лъжеш, Еманюел лъже, дори Зеленски би излъгал, това е нормално“. Всички западни лидери вече знаят, че Путин лъже. Но когато му дойде времето, те ще се опитат да принудят Зеленски да свали оръжие – нека не го наричаме мир – точно както тогавашният френски президент Никола Саркози принуди лидера на Грузия Михаил Саакашвили през 2008 г.

Тъй като Западът няма да свали Путин, ще трябва да живее с империалистическа Русия. От 1945 г. до 1990 г. той научи, че го може, макар и да знае, че Източна Европа не иска. Когато британският войник Фицрой Маклийн се тревожи през 1942 г., че следвоенна Югославия ще стане комунистическа, Уинстън Чърчил го пита: „Възнамерявате ли да живеете там след войната?“. „Не“, отвръща Маклийн. „Нито пък аз“, казва Чърчил. Заменете Югославия с Украйна и отношението на Запада се избистря: вече не сляпо, а само егоистично, завършва Кюпър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: 0pk Копейко, ти си знаеш лозунгите и явно не можеш да спретнеш и едно изречение с доводи. Ясна си ми. А "великата" москалска армийка я направиха за 2 с'тинки, паднаха всякакви митове и легенди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 месеца
До: 0pk е как да не ти кажа че си тъъъъп, като си ... и редовно ми изопачаваш думите!... Кога не съм бил съгласен точно па с теб? :D:D Каза че биете за 3 дена - съгласих се! Каза че Ви бият бременни и малолетни на фронта - съгласих се! Каза че миналата зима ще умрем от студ и глад... съгласих се, умряхме от студ и глад... та за кое си несъгласен, маа? Това проссстите копейки нямате угодия! 100 оъти ти казах че чета само руски източниции не докосвам укро-пропаганда! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 9
0pk
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка чакаме и третия от групата за позитивно самовнушение - кухича, който авторитетно да обясни на всички несъгласни, колко са тъъъпи и как нищо не разбират. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Украйна вече армията я има. Много по-качествена и мотивирана от пияните москали. Сега и трябва само достатъчни количества западно въоръжение, самолети, ПЕО, ракети и боеприпаси. С малoyмната си тактика от ВСВ гнyycните алкохолици сами се избиват. Търпение + достатъчно оръжие и консумативи и Моедор ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 29
zelka007
преди 5 месеца
До: andy ... нефел ... копейката ви забрани една седмица да се обаждате по форумите , даже и той замлъкна , за да не развали заверата около ванчето ... ама нъц ... и са изпълзяхте на припек пак , а ?! *** да си вземеш щик от паметника , че знае ли се ... после ще разправяш по сбирките ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 32
andy
преди 5 месеца
Всъщност се оказа Фьодор Тагаренко е враг на укристан. Снощи над Осеса е имало руска атака. Много от укро ракетите за противовъздушна защита са дефектирали и са причинили допълнителни щети. Вероятно ще да са нашите. Тарикат се оказа Тагаренко, да не му се надяваш на шyшyминraтa!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още