IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекъсна паузата във въздушните удари с дронове

Украйна укрепва позициите си на левия бряг на Днепър, което кара руснаците да се предислоцират

07:56 | 10.11.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия прекъсна паузата във въздушните удари над Украйна. По данни на военновъздушните сили (ВВС) на Украйна тази нощ са изстреляни пет дрона, от които четири са свалени от противовъздушната отбрана. Това е първата атака от ранните часове на 6 ноември. Тогава пък беше една от най-масовите операции на руснаците от месец. Изпратени бяха 22 бойни дрона, както и по една ракета Х-31, Х-59, "Искандер - М" и "Оникс". Тогава бяха свалени 15 дрона и ракета Х-59.

В следващите дни Русия изстреля още две ракети - една Х-31 преди ден, която удари търговски кораб, навлизащ в пристанище край Одеса, и една Х-59, за която от ВСУ съобщават, че е свалена от ПВО.

Руското Министерство на отбраната съобщи за унищожена ракета "Нептун" край Крим. В ранните часове на 10 ноември от ведомството отбелязват и за два унищожени над Крим дрона, но в социалните мрежи в окупирания полуостров има съобщения за взрив около казарма в Черноморско, както и възможни попадения по два катера. Руските военни продължават да съобщават и за свалени украински самолети - през миналия ден има още един МиГ-29 в тази сметка и така общият брой от началото на войната по техни данни вече е 533.

Украйна укрепва позиции по левия бряг на Днепър

Украйна укрепва позициите си на левия бряг на Днепър - на около 2-4 км навътре от реката, около населеното място Кринки, Козачи Лахери, Пойма и Пидстепне, сочат данни на руски военни наблюдатели. От своя страна, украински военни съобщават за напредък около пътния Антоновски мост и прекъсване на пътя Олешки - Нова Каховка.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че Русия вероятно ще насочи натам по-подготвени военни части, които да ограничат настъплението. Но е малко вероятно това да са свежи сили и резерви, а ще бъдат изтеглени от Запорожка област. Военните анализатори отбелязват, че в момента всички руски сили са насочени към настъпателните операции към Харковска и Луганска област - основно около Авдиевка.

От месец Русия се опитва да превземе Авдиевка

Вече месец Русия активно опитва да превземе град Авдиевка. В последните дни настъпленията на руските военни се "покриват" от бойни хеликоптери и самолети. Украински военни анализатори коментират, че победата там ще бъде само "политическа" и няма да променят съществено фронтовата линия.

Авдиевка е прифронтови град от 2014 година и оттогава има опити за превземането му от руски военни части. През 2020 година населението е малко под 33 хил. души, а сега в града са останали 300-400 души, съобщават украински доброволци, които все още успяват да доставят храни и вода в града. Част от тях са възрастни хора, които отказват да напуснат домовете си. Има и прорусконастроени граждани, които очакват освобождението на града, посочват още доброволците.

Смята се, че през годините украинските военни са направили сериозни укрепления в региона, което се вижда и от големите загуби на руснаците в този последен месец. Сателитни снимки показват повече от 200 унищожени бронирани машини край града към началото на ноември.

Бойните действия запазват своята интензивност

Въпреки влошаващото се време и все по-ниски температури бойните действия запазват своята интензивност. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават в своята сводка за 624-я ден от началото на пълномащабната война 70 директни бойни сблъсъка, като под артилерийски обстрел са над 125 населени места в прифронтовите зони. Военните дават сведение за отбити множество атаки в направлението Авдиевка, както и при другата най-гореща точка от фронта - Маринка.

Населеното място е изравнено със земята, но въпреки това от месеци Русия не успява да поеме контрола върху него. Сега активизира действията си, като и там операциите се извършват с въздушна подкрепа.

В последните дни има активизиране на руските части и край Бахмут, макар че геолокализирани данни не потвърждават докладвани успехи. ВСУ съобщава за отблъснати атаки и край Купянск и Лиман.

ОАЕ ще ограничат износа на стоки с двойна употреба за Русия

Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще ограничат износа и реекспорта на стоки с възможна двойна употреба за Русия, съобщава Bloomberg. Източници на агенцията съобщават, че ЕК е уведомила представителите на общността за постигнатото съгласие. Това е важна крачка за съюзниците на Украйна - за първото полугодие 20 хил. компании са доставили стоки с възможна двойна употреба на стойност 7 млрд. долара за Русия, сочат данните.

Доставката на тези стоки е под санкциите на ЕС и Г-7, които се опитват да накарат и други държави да се присъединят към мярката. Основните канали, чрез които Москва успява да заобиколи ограниченията и да си достави необходимите технологии и компоненти за производство на оръжия са Китай и Хонконг, през които минават около 80% от доставките

Сред останалите държави са Турция (6%), ОАЕ (4%), както и Сърбия, Тайланд, Тайван, Малайзия или Сингапур.

Очаква се ЕК да представи 12-я пакет със санкции срещу Русия, в който да бъдат включени мерки за избягване на предходните ограничения. Европейският парламент също призова за по-строги санкции, включително и забрана за вноса на природен газ и горива от руски произход. Макар и вносът на тръбен газ от Русия в ЕС да е намалял с повече от 2/3 страните от общността още остават най-големия пазар за руския природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 5
sssaaa
преди 5 месеца
Фекалните евроатлантичета, като Зелката, пак ***, че Рашките търпят огромни загуби в жива сила, техника по 200-300 танка на атака и ирански хвърчила. Хайде кажете един път колко мобилизации имат Укронацистан до момента в жива сила? Да помогна - минимум 1,1 млн, а сега кажете Вие Рашките колко мобилизираха? В нета е фул с клипове как военните Демократични, вярващи в Евоатлантическите морални ценности - Украинацистки военни хед хънтъри прибират нежалещи да воюват по арести на безплатна хранилка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
valentino29
преди 5 месеца
До: khao,някой е изхвърлил на *** network developer's guide,и ти си го намерил.: )праснал си си + и така 19 пъти. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 7
khao
преди 5 месеца
До: valentino29 "за клошари ,вкиснати и съдрани е достатъчно авторитетна", хахахахаха... вярно е! Няма как да съм по съгласен с теб! :D:D:D ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
valentino29
преди 5 месеца
Само запад,нала преса ви бутам и това е по на запад от видинското бунище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 10
valentino29
преди 5 месеца
До: khao за клошари ,вкиснати и съдрани е достатъчно авторитетна.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 11
valentino29
преди 5 месеца
но има нещо ново в публикацията на Тайм.В статията се казва, че сега украинският президент упражнява ръководство по следния начин: идва в бункера, получава новини, дава заповеди и си тръгва. Таймс заключва, че Зеленски е изчезнал напълно от реалността, вярата му в окончателната победа на Украйна над Русия е приела форма, която тревожи някои от неговите съветници, станала е непоклатима и граничи с месианство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 10
valentino29
преди 5 месеца
До: zelka007"Известна и авторитетна медия US News публикува класация на най-силните армии в света. Според тази публикация армиите на света в челната десетка трябва да са в следния ред:1. Русия 2. САЩ 3. Китай 4. Израел 5. Южна Корея 6. Украйна 7. Иран 8. Великобритания 9. Германия 10. Турция. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 10
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Но победата срещу паметниците не може да ви се отрече. Тях ги пребихте навсякъде, само в София нещо тъпчете на едно място, но то е поради местната специфика - тукашните монумент-душманлар са все афиф като теб - поссррани кресльоввци с меки китки. Последната ви надежда е в коравата офицерска семейна закалка на новия кмет - ако ДС не ви тури едно здраво рамо, така и ще си останете с кресливите прайдове около злощастния паметник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 12
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Толкоз ли успя днес да изсмучеш от задния порт за *Good morning, ukraine!* Имаше такъв американски филм - *Good morning, Vietnam*, за един ампи като теб, но той това работеше, а ти отричаш. Знаем, че се правиш на бодряк, когато новините за украйна са в зоната на *все плохо*. Втората най-могъща тъпче на едно (украинско) място, а първата най-могъща тъпче когото докопа по улиците в едни бусове с тъмни стъкла и руски номера, в последен опит да задържи на едно място онази втората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 23
zelka007
преди 5 месеца
хихи ... втората най-могъща тъпче на място и пуска кръв ... избиват ги кат мухи по тезгяха ... само местните несретници копейкопоклонници мучат в екстаз като лашнат некой забраден шахед в силоз за зърно ... жалка картинка ... паметника се е климнал нещо , сигурно от силните дъждове е влезнала вода и ми се види малко неустойчив ... да не стане беля тия дни ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още