fallback

Израелското правителство одобри примирието с "Хамас"

По време на паузата ще бъдат обменени заложници и оказана хуманитарна помощ в Ивицата Газа

07:53 | 22.11.23 г. 5

Израел изготвя план за изпълнение на споразумението за пауза в бойните действия и обмен на заложници, които "Хамас" държи, съобщи говорителят на израелската армия Йонатан Конрикус пред CNN. "Докато не ни бъде казано да го направим, ние ще продължим да се борим с "Хамас" и когато това споразумение влезе в сила, ще го уважим", коментира още той.

Конрикус коментира още, че паузата ще бъде много важна и военните ще спазят всички ангажименти, поети от израелското правителство. The Times of Israel  отбелязва, че повечето от 38-те министри в израелското правителство са гласували "за" споразумението с "Хамас". Организацията също потвърди за постигнатото споразумение. 

То предвижда четириднерна пауза във военната операция в Ивицата Газа, през които ще бъдат освободени най-малко 50 заложници - на групи от по 12-13 души на ден. Те са близо два месеца в плен, след като бойци на "Хамас" навлязоха в приграничните територии на Израел и нападнаха населени места и участващи в музикален фестивал младежи.

В замяна Израел ще пусне 150 палестински жени и деца, задържани в затвори и ще им позволи да се върнат в своите домове в Западния бряг и Източен Йерусалим, пише още CNN.

От 7 октомври "Хамас" държи около 240 души в тунели под Ивицата Газа. Досега бяха пуснати няколко от задържаните, които имаха и чуждо гражданство. Сега няма списък с имената на заложниците, а по думите на говорителя на израелската армия всички те са израелци. Някои от тях също имат двойно гражданство.

В паузата в Ивицата Газа ще бъдат допуснати камиони с хуманитарна помощ и горива. Всички подробности за обмена на пленниците още се уточняват. Bloomberg допълва, че по време на примирието ще бъде евакуирана най-голямата болница в северните части на Газа.

Американският президент Джо Байдън реагира на новината с думите, че у дома ще се завърнат и няколко американски граждани.

CNN отбелязва ключовата роля на Катар при освобождаването на заложнниците и хуманитарната пауза. От Министерството на външните работи на страната се надяват хуманитарната пауза да продължи по-дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 22.11.23 г.
fallback
Още от Политика виж още